search icon

Αγορές

Τουρκία: Η… κωλοτούμπα Ερντογάν και το νέο τριετές οικονομικό όραμα του σουλτάνου (tweet+pic)

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην υιοθέτηση μιας σφιχτής νομισματικής πολιτικής για την πτώση του πληθωρισμού και την αποκατάσταση της σταθερότητας της οικονομίας -Τα σημεία-κλειδιά στο νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε

Τη ριζική μεταστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα υψηλά επιτόκια, τα οποία κάποτε είχε αποκαλέσει ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των κακών» αποτυπώνει ξεκάθαρα το νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης. Άλλωστε, ο ίδιος κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα για την παρουσίαση του 3ετούς σχεδίου δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει «σφιχτή νομισματική πολιτική» για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

«Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο με τη βοήθεια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Θα διατηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, την οποία βλέπουμε ως τη βάση για την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην οικονομία μας» τόνισε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της.

Διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως οι δημόσιες διαβεβαιώσεις του Τούρκου προέδρου, που συνιστούν στροφή 180 μοιρών σε σχέση με ό,τι είχε πει στο παρελθόν, σε συνδυασμό με τα ρεαλιστικά νούμερα που παρουσίασε, θα εκτιμηθούν από τους ξένους θεσμικούς που εξακολουθούσαν να ανησυχούν για την «ειλικρινή» μεταστροφή του Ερντογάν απέναντι στην προοπτική κάθετης αύξησης των επιτοκίων, παρά το προφίλ του νέου οικονομικού του επιτελείου (το δίδυμο Σιμσεκ-Ερκάν) και τις μέχρι τώρα κινήσεις τους.

Υψηλότερος πληθωρισμός, χαμηλότερη ανάπτυξη

Όσον αφορά τις νέες οικονομικές προβλέψεις, το νέο μεσοπρόθεσμο παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός, που τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 59%, θα ανέβει εκ νέου και θα «κλείσει» τη φετινή χρονιά στο 65%, πριν υποχωρήσει δραστικά κοντά στο 33% το 2024 και στο 15,2% το 2026.

Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κι από αυτό που προέβλεψε η Κεντρική Τράπεζα, στα τέλη Ιουλίου, όταν μίλησε για πιθανή άνοδο του δείκτη γύρω στο 62% μέχρι τα τέλη του έτους, παρά την αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής και την έναρξη ενός ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε στο πεδίο της ανάπτυξης. Το νέο πρόγραμμα αναθεωρεί προς τα κάτω τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης κάνοντας λόγο για βελτίωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 4,4% φέτος, από το 5,5% το 2022. Η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με εκτιμώμενη ανάπτυξη στο 4%, πριν ο δείκτης ανέβει και πάλι στο 4,5% το 2025 και στο 5% το 2026.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να κινηθούν πάνω από το 4,5% κατά μέσο όρο την επόμενη τριετία.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τοποθετείται στα 42,5 δισ. δολάρια (1,14 τρισ. τουρκικές λίρες) το 2023 και στα 34,7 δισ. δολάρια το 2024.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων

Βεβαίως, στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον τουρκικό λαό πως δεν θα θυσιάσει ούτε την οικονομική διεύρυνση ούτε θέσεις εργασίας κατά την εφαρμογή της νέας πολιτικής. Μάλιστα υποσχέθηκε τη δημιουργία 909.000(!) νέων θέσεων εργασίας το χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η πτώση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τα τέλη του 2026. Όμως, παράλληλα στήριξε δημοσίως τη νέα αυστηρή οικονομική και νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν από τις θέσεις τους ο Μεχμέτ Σιμσέκ (στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών) και η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν (στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας).

Η τελευταία έχει ήδη δρομολογήσει την κάθετη άνοδο των επιτοκίων από το 8,5% στο 25%, μετά και τη νέα δυναμική αύξηση κατά 7,5% στη συνεδρίαση του Αυγούστου. Θεωρείται δε, δεδομένο από τις αγορές πως η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει και σε νέα άνοδο των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνάντηση της, στις 21 Σεπτεμβρίου, πιθανότατα δε, ακόμη πιο υψηλή δεδομένης της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Επιπλέον κονδύλια για την ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς

Παράλληλα ο νέος οδικός χάρτης περιλαμβάνει και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας, όπως έχει ήδη δεσμευτεί  ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ νέα κονδύλια θα δρομολογηθούν για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Συνολικά το κόστος της ανοικοδόμησης έχει υπολογιστεί, από εκθέσεις, ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η κυβέρνηση θα δαπανήσει μεσοπρόθεσμα πάνω από 3 τρισ. τουρκικές λίρες στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

«Προτεραιότητά μας είναι να εκμηδενίσουμε τη ζημιά που έκανε ο σεισμός, να ενισχύσουμε την απασχόληση με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ανάπτυξης, να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο και να πετύχουμε την καλύτερη διανομή των εισοδημάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά τη (δεδομένη, κατά τον ίδιο) επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε, η… νέα Τουρκία που οραματίζεται ο σύγχρονος σουλτάνος θα κατατάσσεται ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, με μέγεθος που θα ξεπερνά το 1,3 τρισ. δολάρια, και με κατά κεφαλήν εισόδημα που θα κινείται γύρω στα 14.855 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με τα δισ. της Αττικής Οδού, ο Φιντάν… ανησυχεί για τον Βαρουφάκη, το δάνειο για το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα των 14 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version