Νέους κανόνες που θα διέπουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων δρομολογεί η Τουρκία. Η χώρα που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε συναλλαγές στον κλάδο προσπαθεί να λάβει μέτρα, ώστε να βγει από την «γκρίζα» λίστα της διεθνούς υπηρεσίας FATF με τις χώρες με υψηλό ρίσκο ξεπλύματος μαύρου χρήματος και οικονομικών εγκλημάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Άγκυρα διαβεβαίωσε την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) τον περασμένο μήνα πως θα λάβει μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την έκρηξη στις συναλλαγές crypto, καθώς το ράλι του πληθωρισμού και η καθίζηση της λίρας έστρεψε τo ενδιαφέρον των Τούρκων προς εναλλακτικά assets.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία έφτασε να κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε συναλλαγές στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βρετανία, περίπου στα 170 δισ. δολάρια την περσινή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis.
Σύμφωνα με έκθεση της Binance Research, η πλειονότητα των Τούρκων επενδυτών «μπήκαν» στην αγορά των crypto περίπου δύο χρόνια πριν, ενώ ένα 27% ξεκίνησε συναλλαγές την περασμένη χρονιά, με το ενδιαφέρον για τον κλάδο να παρουσιάζει έκτοτε σταθερή άνοδο.
Τα μέτρα που δρομολογούν τώρα οι τουρκικές αρχές θα εστιάσουν στην αδειοδότηση των εταιρειών και διαχειριστών crypto, αλλά και στη φορολόγηση των συναλλαγών, ενώ οι κανόνες θα διέπουν επίσης τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις, τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας, τον καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών των πελατών, αλλά και την επιβεβαίωση των πραγματικών αποθεμάτων.
Στο θέμα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του, τον Οκτώβριο, και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα νέα νομοθεσία που θα διέπει τα crypto-assets, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί και με τις συστάσεις της FATF.
Η παρουσία της Τουρκίας στη «γκρίζα» λίστα της FATF δεν αποτελεί «αγκάθι» μόνο για τη δημόσια εικόνα και φήμη της χώρας και της οικονομίας της, αλλά εκτιμάται πως επηρεάζει και την επενδυτική αξιολόγηση της από θεσμικούς παίκτες και διεθνείς οίκους.
Μάλιστα, η Ομάδα σε έκθεση της, τον περασμένο Ιούλιο, κατέγραψε τουλάχιστον 40 συστάσεις προς τις τουρκικές αρχές με μέτρα και διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν για να βγουν από την «γκρίζα» λίστα, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος των συναλλαγών στα crypto.
Η ένταξη μιας χώρας στην «γκρίζα» λίστα της Ομάδας σημαίνει πως κρίνεται ότι δεν πράττει όσα θα έπρεπε για να καταπολεμήσει οικονομικά εγκλήματα και να περιορίσει φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Διαβάστε ακόμη
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: Πώς σχολιάζει τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τα “Αirbnb”
ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για χρέος και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα
Η Βουλή των Ελλήνων μίσθωσε το ιστορικό Μέγαρο Μποδοσάκη (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ