Ισχυρή πτώση για την τουρκική λίρα μετά την ήττα-σοκ που υπέστη το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με τον έλεγχο πολλών τουρκικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, να περνά στην αντιπολίτευση.
Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος, στις 8 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, η δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ των ομολόγων της αναδυόμενης αγοράς μετά το πέσο της Χιλής.
Εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν θα μείνει πίσω από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο. Πριν από την ψηφοφορία, οι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσον μια ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να εμπνεύσει αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές από πέρυσι, οι οποίες περιλαμβάνουν σωρευτικά 4.150 μονάδες βάσης για αυξήσεις των επιτοκίων. Αλλά σε μια συμφιλιωτική ομιλία μετά τα μεσάνυχτα, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την ήττα και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει να διδαχθεί από το αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», έγραψε σε έκθεσή του ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στη Ντουμπία. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ιδίως ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίξει τη διόρθωση της ορθόδοξης πολιτικής πορείας βραχυπρόθεσμα».
Οι επενδυτές έχουν επικροτήσει τη στροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτή επιβαρύνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον δανεισμό για τους περισσότερους πολίτες. Από τη στροφή πολιτικής που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.
Παρόλα αυτά, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση προς τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, επιφυλακτικοί μήπως βρεθούν απροετοίμαστοι για μια ακόμη αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, εικάζοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν να αλλάξει ρότα.
«Μπορούμε να περιμένουμε μια πιο ευμετάβλητη από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο”, δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι. “Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και με μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 70% τον Μάιο».
Η Κωνσταντινούπολη, όπου ζει περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, είναι ο σημαντικότερος οικονομικός κόμβος της Τουρκίας, καθώς και ένας κόμβος πολιτικής εξουσίας – στο παρελθόν ήταν η πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών, ενώ η άνοδος του Ερντογάν στην πολιτική ξεκίνησε από την πόλη, όπου διετέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του 1990. Η ψηφοφορία που έχασε το κόμμα του το 2019 ακυρώθηκε λόγω καταγγελιών για κλοπή ψήφων μετά την απροσδόκητη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, οδηγώντας σε απότομη πτώση του τουρκικού νομίσματος εκείνη την εποχή.
Η λίρα υποχώρησε τον Μάρτιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο, με τις απώλειες να οφείλονται στον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου και στην αυξημένη τοπική ζήτηση για σκληρό νόμισμα ενόψει της ψηφοφορίας. Η κεντρική τράπεζα, η οποία αντιμετώπιζε επίσης διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, παρενέβη για να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 500 μονάδες βάσης στο 50% τον περασμένο μήνα.
Διαβάστε ακόμη:
Σε ποιους αρχίζει να μοιράζει πρόστιμα η εφoρία για τα POS
myAADEapp: Ξεκίνησε η εφαρμογή με ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους
Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ