Αντίστροφα μετράει ο χρόνος έως ότου ανακοινωθεί η νέα αύξηση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τους traders να περιμένουν μια παρέμβαση της τάξης είτε των 50 είτε των 75 μονάδων βάσης, σε μια προσπάθεια της Φρανκφούρτης να αντιμετωπίσει αφενός τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (9,1% τον Αύγουστο), αφετέρου την αποδυνάμωση του ευρώ (κάτω του $0,99).
Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων Ευρωπαίων τραπεζιτών, έχει καταστεί σαφές ότι η Φρανκφούρτη αναμένεται να φανεί πιο αποφασιστική στη «μάχη» κατά του κύματος ανατιμήσεων, αποφασίζοντας να «θυσιάσει» την ανάπτυξη.
Ας σημειωθεί ότι παρότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ως στόχο την ανάσχεση του πληθωρισμού, εντούτοις ασκούν αρνητικές επιδράσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, διότι το κόστος του χρήματος γίνεται ακριβότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Στο αρνητικό κοκτέιλ για την οικονομία θα πρέπει να προστεθούν και δυσμενείς επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.
«Το αποτέλεσμα μοιάζει με το στρίψιμο ενός νομίσματος. Νομίζουμε ότι η “μπίλια” θα κάτσει στις 50 μονάδες βάσης» εκτιμά η TD Securities, σύμφωνα με δημοσίευμα του marketwatch. «Και τα δύο σενάρια είναι πιθανό να έχουν το ίδιο αφήγημα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι ποια στρατηγική θα εφαρμοστεί στο υπόλοιπο του 2022».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι οι δρόμοι των επιτοκιακών αυξήσεων είναι δύο: 75 μονάδες τον Σεπτέμβριο, 50 μονάδες τον Οκτώβριο και 25 μονάδες τον Δεκέμβριο ή αλλιώς 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο, 50 μονάδες τον Οκτώβριο και 50 μονάδες τον Δεκέμβριο
Η σημερινή απόφαση θα ανακοινωθεί στις 3.15 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ στις 3.45 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0,5%, το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης στο 0,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%.
Για τον εξασθενημένο ευρώ, πάντως, ακόμη και μια παρέμβαση των 75 μονάδων ενδεχομένως δεν είναι αρκετή. «Οι 50 μονάδες βάσης θα απογοητεύσουν το ευρώ, αλλά και οι 75 μονάδες δεν είναι βέβαιο ότι αρκούν για να παράσχουν στήριξη. Η επικοινωνία της όποιας απόφασης θα είναι το κλειδί, καθώς η ΕΚΤ θα πρέπει να δεσμευτεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» επισημαίνει η Bank of America.
Χθες, το ευρώ υποχώρησε περαιτέρω και έφθασε κάτω του 0,99 δολαρίου, φλερτάροντας ακόμη και με το ιστορικό χαμηλό των 20 ετών (0,986 δολάριο).
Ας δούμε, με τη βοήθεια του marketwatch, τις εκτιμήσεις ορισμένων εκ των κορυφαίων αναλυτών:
- Goldman Sachs: Περιμένουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιγξης και θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Η εικόνα του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί από την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου. Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγάλη αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία των τιμών το 2022 και το 2023.
- Morgan Stanley: Η απόφαση στην επικείμενη συνεδρίαση θα κυμαίνεται μεταξύ των 50 και των 75 μονάδων βάσης. Κάθε πλευρά έχει το δικά της (σωστά) επιχειρήματα, αλλά είμαστε υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης, η οποία θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας. Πάντως, είτε 50 είτε 75 μονάδες βάσης, το επιτόκιο στο τέλος του 2022 θα είναι το ίδιο.
- ABN Amro: Νομίζουμε ότι θα δούμε μια συνολική αύξηση των 75 μονάδων μετά τη σημερινή απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα έχουμε μια και μοναδική αύξηση 75 μονάδων τον Οκτώβριο είτε θα έχουμε δύο αυξήσεις μικρότερου μεγέθους και τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
- Societe Generale: Δεδομένης της απειλής για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, προκαλεί απορία το γιατί δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ποσοτική σύσφιγξη, δηλαδή για τη μείωση του ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας. Η μη χρήση αυτού του εργαλείου, πάντως, υποδηλώνει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από μια αύξηση των 75 μονάδων είναι ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού (TPI), δηλαδή κατά των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στις αποδόσεις των κρατών – μελών (η απόδοση της Ιταλίας φλερτάρει με το 4%, ενώ της Γερμανίας παραμένει στο 1,5%).
Διαβάστε επίσης
«Παράθυρο» στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο
Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας