Οι αναλυτές το είχαν επισημάνει προ πολλού. Όμως, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έλεγε να το παραδεχτεί. Τελικά ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αναγνωρίσει δημοσίως πως η βρετανική οικονομία βιώνει ένα σπιράλ αυξήσεων σε μισθούς και τιμές παρά και τις 12(!) συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Με λίγα λόγια, η τόσο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική.
«Ένα μέρος της έντασης που επιδεικνύει ο δομικός πληθωρισμός αντανακλά τον έμμεσο αντίκτυπο από τις αυξημένες τιμές ενέργειας, αλλά αντανακλά επίσης και τα δευτερογενή αποτελέσματα καθώς τα εξωτερικά σοκ που έχουμε δει αλληλοεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας» εξήγησε ο κ. Μπέιλι, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του βιομηχανικού και επιχειρηματικού επιμελητηρίου της χώρας. Έτσι, «καθώς ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί, αυτές οι δευτερογενείς επιδράσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν» παραδέχτηκε.
Οι… επίμονοι αυτοί τομείς εντοπίζονται κυρίως στο ρυθμό ανάπτυξης των μισθών και τον καθορισμό των τιμών. Και η κατάσταση που διαμορφώνεται παραπέμπει σε ένα σπιράλ μισθών και τιμών, ήτοι δηλαδή ένα φαύλο κύκλο στον οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας διαιωνίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα τις δευτερογενείς αυτές επιδράσεις που κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό.
Η BoE ισχυριζόταν σταθερά εδώ και 18 μήνες πως η νομισματική πολιτική αύξησης των επιτοκίων που είχε δρομολογήσει είχε σαν στόχο να βάλει φρένο στην πιθανότητα το υψηλό κόστος της ενέργειας και των τροφίμων να επηρεάσουν τους εγχώριους μισθούς και άρα τις τιμές. Για πρώτη φορά, λοιπόν, παραδέχτηκε διά στόματος του επικεφαλής της πως απέτυχε στον στόχο αυτό.
Βεβαίως, τα καλά νέα είναι πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει υποχωρήσει ελαφρά και φαίνεται πως θα συνεχίσει να υποχωρεί μέσα στη χρονιά. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε η αρμόδια επιτροπή νομισματικών υποθέσεων της BoE να θεωρήσει πως έχει πετύχει την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών στην οικονομία.
Ο ίδιος ο Άντριου Μπέιλι είχε απευθύνει έκκληση, τον περασμένο Φεβρουάριο, προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν εγκράτεια στις απαιτήσεις που έχουν για αυξήσεις μισθών, μια δήλωση που είχε προκαλέσει σάλο και πλήθος αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς που είχαν κατηγορήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας πως είναι… εκτός πραγματικότητας με τα προβλήματα που αντιμετωπίσει το μέσο νοικοκυριό.
Εξάλλου, την ίδια ώρα τα περιθώρια στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτά», με τον κ. Μπέιλι να σχολιάζει πως ο ρυθμός… αποθέρμανσης της είναι πολύ αργός, πιο αργός από ότι είχε υπολογίσει η κεντρική τράπεζα.
«Η προοπτική για τον πληθωρισμό παραμένει αβέβαιη και εξαρτάται από το πόσο επίμονα θα κινηθούν οι μισθοί και οι τιμές» εξήγησε ο Μπέιλι, επαναλαμβάνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η επιστροφή του πληθωρισμού σε χαμηλά, βιώσιμα επίπεδα, ήτοι στο 2%, παραμένει ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας.
Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία, το Μάρτιο, εξέπληξε δυσάρεστα τους αναλυτές καθώς διαμορφώθηκε στο 10,1%, που είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου. Συγκριτικά στην ΕΕ ο δείκτης ήταν στο 8,3% το Μάρτιο.
Όμως, κατά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η BoE, την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό δηλώνοντας πως ο δείκτης θα βρεθεί στο 5,1% στα τέλη της χρονιάς, αντί της προηγούμενης εκτίμησης στο 3,9% και δεν πρόκειται να επανέλθει κοντά στο 2% πριν τις αρχές του 2025!
Διαβάστε ακόμα
Ποιος είναι ο Ελληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για τεχνολογική κατασκοπεία (vid)
Εκλογές 2023
Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.
Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ