search icon

Αγορές

Το sell off στις τεχνολογικές μετοχές διεθνώς επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτά πρόσημα στους δείκτες με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τεχνολογικές μετοχές και κυρίως τις εταιρείες ημιαγωγών - Κάθετο άλμα στις πετρελαϊκές τιμές - Κοντά στα ιστορικά υψηλά παρέμεινε ο χρυσός - Υψηλό τεσσάρων μηνών για το ευρώ

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν να διαχειριστούν αντιμαχόμενα μηνύματα σε σχέση με την πορεία των οικονομιών και κλάδων όπως ο τεχνολογικός με αιχμή του δόρατος τις εταρείες ημιαγωγών. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,48% στις 514 μονάδες με οδηγό της πτώσης τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος ακολουθώντας και το αρνητικό σήμα της Wall Street, κατέγραψε ισχυρές απώλειες άνω του 4%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη κατά 0,44% στις 18.437 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διόρθωσε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,12% στις 7.570 μονάδες και ο FTSE 100 κατάφερε να ενισχυθεί στο +0,28% και τις 8.187 μονάδες, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο επιθυμητό 2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,03% στις 34.379 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.105 μονάδες ελαφρά αυξημένος κατά 0,13%.

Κυρίαρχο στοιχείο της ημέρας ήταν το sell off στις τεχνολογικές μετοχές και στις δύο ακτές του Ατλαντικού. Πέρα από την ευρύτερη κόπωση του κλάδου, καθώς το ρεύμα της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως «ξεφουσκώνει», δύο ειδήσεις ήρθαν να ταρακουνήσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες και δη, τις εταιρείες ημιαγωγών.

Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από δημοσίευμα του Bloomberg που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει να λάβει νέα σκληρά μέτρα για να εμποδίσει τις τεχνολογικές εταιρείες να εξάγουν κρίσιμης τεχνολογίας εξοπλισμό προς την Κίνα. Εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου όπως η ολλανδική ASML που έπεσε σχεδόν 11%.

Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από τον έτερο προεδρικό μονομάχο της κούρσας και πλέον φαβορί για τη νίκη, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του την Ταϊβάν. Ο συντηρητικός υποψήφιος υποστήριξε πως η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώνει τις ΗΠΑ για την αμυντική βοήθεια που της παρέχει, ενώ επιτέθηκε στην περιοχή τονίζοντας πως έχει καταφέρει να κερδίσει από τις ΗΠΑ περίπου το 100% της δραστηριότητας στον κλάδο των ημιαγωγών.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν ισχυρά κέρδη με φόντο την υποχώρηση του δολαρίου αλλά και την είδηση της μεγάλης υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 4,4 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, έναντι της κάμψης μόλις κατά 33.000 βαρέλια που περίμεναν οι αναλυτές.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου ανέβηκε κατά 1,49% στα 84,99 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε άλμα ύψους 2,38% στα 82,67 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα ο χρυσός διόρθωσε ελαφρά μετά το χθεσινό ρεκόρ του στα 2.482 δολάρια, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλά του. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε ανεπαίσθητη κάμψη ύψους 0,07% στα 2.466 δολάρια την ουγγιά με τους αναλυτές του κλάδου να επιμένουν να βλέπουν εκτίναξη του σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ενδεικτικά ο Άλεξ Εμπκαριάν της Allegiance Gold, μιλώντας στο CNBC, υποστήριξε ότι «βλέπει» τις τιμές στα 2.600 με 2.700 δολάρια μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα έχασε αρκετό έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,41% στο 103,84 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0927 με το ευρώ να κερδίζει 0,28%. Πρόσκαιρα, πάντως, η ισοτιμία έφτασε έως και το 1,0945 που συνιστά υψηλό τεσσάρων μηνών για το ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Από τη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο «κουμπαράς» των μέτρων στήριξης των καταναλωτών

Πλειστηριασμοί: Η αναστολή για το “Kinetta Beach” και το σφυρί για μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα (pics) 

Στον δρόμο προς το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version