Ένα απότομο ξεπούλημα στις μεγαλύτερες αγορές κρατικών ομολόγων στον κόσμο και μια συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου προκάλεσαν σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον επενδυτικό «πόνο» να αναμένεται βαθύτερος καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ ανέβηκε πάνω από το 4,7% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, ενώ το αντίστοιχο βρετανικό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 .
Η απόδοση του 10ετούς Bund της Γερμανίας άγγιξε υψηλό πέντε μηνών εν μέσω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού της ευρωζώνης και της αυξημένης προσφοράς ομολόγων. Αυτή του δεκαετούς ιαπωνικού έφτασε σε υψηλό 13,5 ετών στο 1,185% στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.
Οι κινήσεις αυτές απελευθέρωσαν ένα νέο κύμα πωλήσεων στα νομίσματα έναντι του δολαρίου, ιδίως για τη στερλίνα και το ευρώ , το οποίο κατευθυνόταν πιο κοντά στο όριο του 1 δολαρίου.
Ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου στο Μαρ-α-Λάγκο την Τρίτη, καταφέρθηκε εναντίον των υψηλών επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στη μέση ενός κύκλου χαλάρωσης.
Τα σχέδια του Τραμπ για υψηλότερους εμπορικούς δασμούς, μειώσεις φόρων και απορρύθμιση απειλούν να ωθήσουν τον πληθωρισμό προς τα πάνω και να επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά, περιορίζοντας έτσι και το περιθώριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.
«Αυτό το οποίο πραγματικά έχει σημασία είναι το term premium», δήλωσε ο Τσιπ Χιούι, διευθύνων σύμβουλος σταθερού εισοδήματος της Truist Advisory Services, αναφερόμενος στο premium που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση μακροπρόθεσμων ομολόγων.
«Το 85% της αύξησης των αποδόσεων που έχουμε δει από τα μέσα Σεπτεμβρίου οφείλεται στο term premium», είπε. «Αυτό αντικατοπτρίζει ότι η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οδεύουμε προς την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το τρέχον term premium για το 10ετές ομόλογο είναι 54 μονάδες βάσης, από μείον 29 μονάδες βάσης στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι 54 μονάδες βάσεις υψηλότερες από ό,τι μπορεί να δικαιολογηθεί από τις προσδοκίες της πολιτικής της Fed.
Άλλες κυβερνήσεις είναι απασχολημένες με την αποκατάσταση των δικών τους οικονομικών και τη στήριξη των οικονομιών τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις πωλήσεις ομολόγων.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, οι οποίες τείνουν να είναι λιγότερο ευαίσθητες στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική, έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.
Οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης πρέπει να απορροφήσουν σημαντικές εκδόσεις ομολόγων, με τη Γερμανία να πουλάει 10ετή ομόλογα Bund ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και την Ιταλία να πωλεί νέα 10ετή και 20ετή πράσινα ομόλογα μέσω κοινοπραξίας.
Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αλλάξει την τρέχουσα εστίαση και να στηριχθεί περισσότερο στο βραχυπρόθεσμο χρέος.
Οι αποδόσεις των τριακονταετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 60 μονάδες βάσης σε έναν μήνα – η μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2023. Βρίσκονται τώρα επικίνδυνα κοντά στο 5%, ένα επίπεδο που σπάνια έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αυτό έχει ωθήσει το ασφάλιστρο των αποδόσεων των 30ετών ομολόγων έναντι των αποδόσεων των διετών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών – μια δυναμική γνωστή ως «curve steepening», όπως αναφέρει το Reuters.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε έως και 4,73% την Τετάρτη, ωθώντας την προς το ανώτατο όριο του 5% που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2023, πριν υποχωρήσει ξανά προς τα κάτω.
Οι κινήσεις αυτές επεκτείνουν τις πιέσεις που ασκούνται σταθερά στα ομόλογα παγκοσμίως, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό και ο πληθωρισμός απειλεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.
Η νίκη του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει μόνο υποδαυλίσει τη μετατόπιση, με τις υποσχέσεις του για δασμούς και μείωση φόρων να δημιουργούν αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο και την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να μετακυλούν το διογκούμενο χρέος τους χωρίς οι επενδυτές να απαιτούν υψηλότερες αποπληρωμές.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί περιοδικά μετά την πανδημία για να μειωθούν όταν άλλοι παράγοντες μετατοπίστηκαν στο προσκήνιο – και η πρόσφατη κίνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή την τάση.
Την Τετάρτη, οι τιμές των κρατικών ομολόγων ωθήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα αφού κάποιες από αυτές τις ανησυχίες περιορίστηκαν από τις ενδείξεις ισχυρής ζήτησης σε δημοπρασία 30ετών ομολόγων.
Όμως, το ποσοστό πληθωρισμού που εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον στόχο και η καταιγίδα των σταθερών οικονομικών στοιχείων έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια πριν από τα μέσα του τρέχοντος έτους.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου αποκάλυψαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να επιβραδύνουν τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων εγείρουν επίσης νέες ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρατικά χρέη μετά από ένα έτος εκλογών παγκοσμίως που αναστάτωσε το στάτους κβο.
Στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις αυξήθηκαν απότομα από τότε που η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, με το 10ετές επιτόκιο να σκαρφαλώνει πάνω από μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.
Αν και η απότομη αύξηση της Τετάρτης εξασθένησε, αφήνοντάς το ελαφρώς χαμηλότερα μέχρι αργά το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, η απόδοση εξακολουθεί να διατηρείται γύρω στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Εταιρείες όπως η Amundi SA, η Citi Wealth και η ING προειδοποιούν για τον κίνδυνο ότι οι αποδόσεις είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερες. Οι διαπραγματευτές δικαιωμάτων προαίρεσης στοχεύουν στο 5% ως το επόμενο βασικό όριο για το 10ετές κρατικό ομόλογο. Το 20ετές έφτασε σε αυτό το επίπεδο την Τετάρτη και το 30ετές κυμαίνεται ακριβώς κάτω από αυτό.
Η μετατόπιση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμα εμπόδιο για τους επενδυτές που έχουν πληγεί επανειλημμένα από τα στοιχήματα ότι τα ομόλογα θα ανέβαιναν. Τα στοιχεία για το ανοιχτό ενδιαφέρον στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι έμποροι έχουν εντείνει τα στοιχήματα για υψηλότερες αποδόσεις κάθε μέρα μέχρι στιγμής φέτος.
Οι πιέσεις έχουν έρθει στο επίκεντρο καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδίδει αυτή την εβδομάδα νέο χρέος ύψους 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση 30ετών ομολόγων την Τετάρτη απέφερε την υψηλότερη απόδοση από το 2007, λίγο πάνω από 4,9%.
Bρετανία
Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, περίπου στο 5,4%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού στα ήδη κλονισμένα οικονομικά της βρετανικής κυβέρνησης.
Η τελευταία αναταραχή έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την πανωλεθρία του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας το 2022, αλλά ένας παραλληλισμός με την κρίση χρέους της δεκαετίας του 1970 θα ήταν ίσως πιο εύστοχος.
Αυτή είναι η ανάλυση του πρώην στελέχους της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρτιν Γουίλ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε λιτότητα αν δεν αλλάξει το κλίμα.
Τις τελευταίες ημέρες, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξευθεί και η λίρα έχει καταρρεύσει – ένας σπάνιος συνδυασμός που μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος και τον πληθωρισμό. Συνήθως, οι υψηλότερες αποδόσεις θα στήριζαν ένα νόμισμα.
Ο Γουίλ δήλωσε ότι τα γεγονότα απηχούν τον «εφιάλτη» της κρίσης χρέους του 1976 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η τρέχουσα άνοδος του κόστους του χρέους απειλεί επίσης να εξανεμίσει το ισχνό απόθεμα 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών της υπουργού Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, έναντι των δημοσιονομικών της κανόνων και να δημιουργήσει αστάθεια ενόψει της επίσημης δημοσιονομικής ενημέρωσης στις 26 Μαρτίου.
Άλλοι οικονομολόγοι και επενδυτές απέδωσαν τις κινήσεις της αγοράς στον σκεπτικισμό γύρω από την υπόσχεση των Εργατικών να χρηματοδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση των δαπανών με την ταχύτερη ανάπτυξη.
Το κόστος δανεισμού του βρετανικού δημοσίου αυξήθηκε ακόμη ταχύτερα από την αρχή του έτους από ό,τι στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή, δανείζεται περισσότερο και έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Οι επενδυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς δήλωσαν ότι η εστίαση στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλά τις ανησυχίες για το πώς οι Εργατικοί θα μπορούσαν να υλοποιήσουν εφικτά τα σχέδια προϋπολογισμού τους, τα οποία στηρίζονται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς και τις ανησυχίες για τον υποκείμενο πληθωρισμό.
Ο Γουίλ, πλέον καθηγητής Οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι αν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν, οι Εργατικοί δεν θα έχουν παρά να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους για να καθησυχάσουν τις αγορές ότι «το χρέος διαχειρίζεται σωστά».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί του κανόνες είναι «αδιαπραγμάτευτοι και η κυβέρνηση θα κρατήσει τα δημοσιονομικά υπό έλεγχο». Προσέθεσε ότι το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ομάδα των G7 και μόνο το Γραφείο για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού – η επίσημη εποπτική αρχή των δημοσιονομικών – θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το επίπεδο του περιθωρίου. «Οτιδήποτε άλλο είναι καθαρή κερδοσκοπία». Η BoE δήλωσε ότι παρακολουθεί τις αγορές, όπως είναι η συνήθης πρακτική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αντίδραση της αγοράς ακολουθεί εβδομάδες αρνητικών οικονομικών ειδήσεων. Η ανάπτυξη έχει σταματήσει μετά από τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών τον Ιούλιο και το επιχειρηματικό κλίμα μειώθηκε από τότε που η Ριβς αύξησε τους φόρους κατά περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια λίρες.
Το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και ενδέχεται να έχει μείνει στα ίδια επίπεδα έως το τέλος του 2024.
Τα σχέδια του προϋπολογισμού για δανεισμό επιπλέον 140 δισεκατομμυρίων λιρών για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την ανοικοδόμηση των δημόσιων υποδομών τρόμαξαν επίσης τους επενδυτές, καθώς το ποσό ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Π
Πριν από τον προϋπολογισμό, το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι χρέους στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «αυξημένοι» και η «έλλειψη αξιόπιστων σχεδίων για την αντιμετώπισή του μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις στην αγορά».
Το περιθώριο δράσης της Ριβς έχει πλέον εξαλειφθεί, γεγονός που θα την αναγκάσει να επανέλθει είτε για περικοπές δαπανών είτε για αυξήσεις φόρων τον Μάρτιο, αν δεν αλλάξει κάτι. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσε να μειώσει τις δαπάνες.
Ο Γουίλ δήλωσε ότι τα προβλήματα του προϋπολογισμού επιδεινώνονται εδώ και πολύ καιρό, επειδή οι διαδοχικοί πρώην συντηρητικοί υπουργοί απέτυχαν επίσης να αντιμετωπίσουν το κλιμακούμενο βάρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
«Η πολιτική των τελευταίων 20 ετών ήταν να το αφήνουμε να αυξάνεται όταν τα πράγματα πάνε στραβά και να μην το αντισταθμίζουμε όταν τα πράγματα πάνε καλά. Ίσως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές ίσως μόλις τώρα αρχίζουν να ανησυχούν γι’ αυτό», δήλωσε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμα
«Ουδέτερη σύσταση» για τις ελληνικές μετοχές το 2025 από τη Goldman Sachs
Viva: «Πόλεμος» μέχρι τελικής πτώσης Καρώνη και Dimon
To πιο ακριβό μαλλί στον κόσμο που κοστίζει 2 εκατ. ευρώ το κιλό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα