Για το χειρότερο τρίμηνο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ετοιμάζεται η αγορά των βασικών μετάλλων, καθώς η βραδεία ανάκαμψη της Κίνας και ο φόβος για παγκόσμια ύφεση επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της ζήτησης.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου έχει κατακρημνιστεί κατά 23% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, με τις μεγαλύτερες απώλειες βέβαια, να καταγράφονται στον μήνα που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Απρίλιος).
Ο κασσίτερος παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση, καθώς μέσα στο β’ τρίμηνο απώλεσε το 38% της αξίας του. Το αλουμίνιο δε, συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 1/3, ενώ ο χαλκός υποχώρησε κατά περίπου 20%.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης εμφάνισε το πρώτο αρνητικό τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, δηλαδή από το 2020.
Ο λόγος αυτής της καθίζησης, εν πολλοίς, οφείλεται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μετάλλων παγκοσμίως. Τα διαδοχικά lockdowns και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν υπονομεύσει τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία ανακάμπτει με πολύ αργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα, η αδύναμη αγορά ακινήτων προσθέτει ακόμη έναν πονοκέφαλο.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν θορυβήσει τους αναλυτές, οι οποίοι δεν αποκλείουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κοκτέιλ για την αγορά των μετάλλων, η οποία δεν κατάφερε να βρει άμυνες στο (πρόσφατο) γενικευμένο sell off σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα.
Διαβάστε ακόμη:
Περιστέρης: «Να στρίψει το τιμόνι στη φθηνή εγχώρια καθαρή ενέργεια»
Πληθωρισμός: Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις (pics)