search icon

Αγορές

To sell off έφτασε και στις ευρωπαϊκές ακτές – Απώλειες άνω του 1% στους δείκτες

Στο βαθύ... κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες στη Wall Street - Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό - Διεύρυνε τα κέρδη του το δολάριο που ήδη είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2022

Deutsche Borse

Οι βαριές απώλειες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες άνω του 1%.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,51% στις 506 μονάδες και με όλους τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 1,35% στις 19.969 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,22% στις 7.294 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 1,14% φτάνοντας τις 8.105 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει μείωση κατά 1,78% και τις 33.787 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.439 μονάδες μειωμένος κατά 1,53%.

Το κλίμα στις αγορές ήταν βαρύ, καθώς η Fed και ο Τζερόμ Πάουελ προσωπικά υιοθέτησαν μια απρόσμενα… γερακίσια θέση μειώνοντας κάθετα τις προσδοκίες των επενδυτών για το ρυθμό της νομισματικής χαλάρωσης από τη νέα χρονιά.

Το συμβούλιο ενέκρινε μια τρίτη μετριοπαθή μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ανέμενε η αγορά, όμως προχώρησε σε δραστική αναθεώρηση των οικονομικών της προβλέψεων (ισχυρότερη οικονομία, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανεργία) περικόπτοντας παράλληλα κυριολεκτικά στο μισό το dot plot για την πορεία των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, αντί για τέσσερις μετριοπαθείς περικοπές το 2025 που περιλάμβανε η έκθεση του Σεπτεμβρίου, πλέον το dot plot κάνει λόγο για δύο μόνο μειώσεις, ενώ χαμηλώνει και τον πήχη για το τελικό ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων.

Οι αναλυτές βέβαια περίμεναν πως πιθανότατα η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής από τη νέα χρονιά περιμένοντας να διαπιστώσει τον αντίκτυπο της οικονομικής πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου, η οποία πιθανότατα θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Όμως, δεν περίμεναν πως το συμβούλιο θα υιοθετήσει από τώρα μια τόσο επιφυλακτική γραμμή.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι επενδυτές κλήθηκαν να αποτιμήσουν και την ετυμηγορία της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία άφησε μεν τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,75% όπως αναμενόταν, ωστόσο προειδοποίησε παράλληλα πως ο επίμονος πληθωρισμός θα την αποτρέψει να ακολουθήσει μια ταχεία πορεία νομισματικής χαλάρωσης.

Η απόφαση δε, της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE δεν ελήφθη ομόφωνα, καθώς πολλά στελέχη εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες αυξήσεις στους μισθούς και τις τιμές, που ενέτειναν το ρίσκο της αντοχής του πληθωρισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν επίσης μόνο δύο περικοπές των βρετανικών επιτοκίων μέσα στο 2025!

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές προσπάθησαν να αντισταθούν στο καθοδικό ρεύμα των αγορών, χάρη και στην πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων, όμως δεν τα κατάφεραν.

Έτσι απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη και βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος με την τιμή του Brent συμβολαίων Φεβρουαρίου να υποχωρεί κατά 0,74% στα 72,85 δολάρια και την τιμή του αμερικανικού WTI να πέφτει στα 70,02 δολάρια μειωμένο κατά 0,79%.

«Η ουσία για το πετρέλαιο είναι πως όσο περισσότερο διάστημα η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής, τόσο πιο ισχυρό θα γίνει το αμερικανικό δολάριο και αυτό τείνει να δημιουργεί αντίθετους ανέμους για τα commodities, όπως το πετρέλαιο» σχολίασε στο CNBC ο Χάρι Τσιλινγκίριαν της Onyx Capital.

Πραγματικά, ο δείκτης δολαρίου εκτινάχθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Νοέμβριο του 2022 μετά την απόφαση της Fed και σήμερα κράτησε τα κέρδη του με νέα άνοδο κατά 0,38%, στο 108,44. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 1,0368.

Η συντηρητική στροφή της Fed είχε αντίκτυπο και στον χρυσό, ο οποίος έκανε «βουτιά» ύψους 1,75% στα 2.607 δολάρια, αν και νωρίτερα οι απώλειες του είχαν ξεπεράσει και το 2%.

Διαβάστε ακόμη

Βloomberg: H γαλλική Meridiam μπαίνει με 49,9% στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

ΗΠΑ: Με την απειλή ενός «shutdown» στον κρατικό μηχανισμό ξεκινά η εποχή Τραμπ

Hellenic Energy – Vision 2025: Πώς σε λιγότερα από 3 χρόνια άλλαξε το προφίλ του Ομίλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version