(Τελευταία ενημέρωση – 13:50)
Συνέχιση των ανοδικών τάσεων για τέταρτη διαδοχική ημέρα παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται πέριξ των 1.440 μονάδων. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα επιστρέψει στα θετικά πρόσημα σε εβδομαδιαία βάση. Στόχος η ενίσχυση της ρευστότητας μετά τις συνεχείς εταιρικές πράξεις (αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις, κλπ.), που ταλαιπώρησαν την Αθήνα το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (18/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,25% και διαπραγματεύεται στις 1.442,21 μονάδες, κινούμενος σε στενό εύρος τιμών, μεταξύ των 1.439,19 (χαμηλό ημέρας) και των 1.444,46 μονάδων (υψηλό ημέρας). Η εναλλαγή (rotation) στους πρωταγωνιστές συντηρεί το θετικό μομέντουμ στο Χ.Α. «Βαρόμετρο» συνεχίζουν να αποτελούν οι τράπεζες, ειδικά μετά την αύξηση του free float της ΕΤΕ στον απόηχο του placement για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Την ετυμηγορία της Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία περιμένουν οι traders. Θα τη δημοσιεύσει απόψε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Wall Street. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒΒ- και θετικό outlook, ενώ την έχει τοποθετήσει από πέρυσι σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, σήμερα λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.
Στο στενό εύρος των 1.400 έως 1.450 μονάδων είναι «εγκλωβισμένη» η εγχώρια αγορά. Παρά την τριήμερη άνοδο που προηγήθηκε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη dark room, «όλα αυτά όμως συμβαίνουν με μια χαλαρότητα ίσως και αδιαφορία, με χαμηλές συναλλαγές και υψηλές προσδοκίες για ένα γεγονός που θα ανάψει το φιτίλι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία».
Η συνέχιση της νομισματικής «χαλάρωσης» από πλευράς ΕΚΤ και η επακόλουθη αισιοδοξία της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού τόνωσαν συνολικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Κομβικής σημασίας η πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση, παρά την αδύναμη πορεία της γερμανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.
«Άλμα» 2% η Πειραιώς
Με κέρδη +0,39% στις 1.237,25 μονάδες διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,36% στις 3.512,77 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά -0,08% στις 2.310,36 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34,377 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Τζίρο 6,142 εκατ. ευρώ κάνει η ΕΤΕ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 101,427 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα καταγράφουν 57 μετοχές, έναντι 41 που υποχωρούν και 12 που μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά +2,01% στα 3,86 ευρώ, η Alpha Bank κατά +0,29% στο 1,5315 ευρώ, ενώ η Eurobank παραμένει αμετάβλητη στα 2,043 ευρώ. Η Εθνική χάνει -0,24% και διαπραγματεύεται στα 7,5 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του +1% σημειώνουν η ΔΕΗ, η Metlen και η Viohalco. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύεται κατά +3,25%. Σημαντική άνοδο καταγράφουν επίσης η Fourlis, η ΑΒΑΞ και η Lavipharm. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολουθούν η ΕΥΑΘ και η Intrakat, με απώλειες άνω του -1%.
Ποιες μετοχές επωφελήθηκαν από την άνοδο του Χ.Α.
Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έδωσε μίνι ώθηση στην Αθήνα. Τρεις ημέρες αθροιστικής ανόδου +1,93% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε χθες στο υψηλό ημέρας και πολύ κοντά στις 1.440 μονάδες. Κέρδη +3,61% για τις τράπεζες στο 3ήμερο. Παρέμεινε, ωστόσο, υποτονική η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς ο καθαρός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή πάνω από τα 12 ευρώ για τη ΔΕΗ, η οποία προέρχεται από ένα τριήμερο ανοδικό σερί που την ενίσχυσε κατά +5,96%. Έτσι, κατάφερε να «ψαλιδίσει» τη διαφορά από το φετινό ρεκόρ των 12,67 ευρώ στο -4,66%. Η απόδοση του τίτλου μέσα στην χρονιά που διανύουμε ανέρχεται σε +8,24%. Πρόκειται για την 8η πολυτιμότερη εισηγμένη του Χρηματιστηρίου και αποτιμάται στα 4,614 δισ. ευρώ.
Ένα διήμερο rebound της τάξης του +2,53% ήταν αρκετό για να επαναφέρει τη Motor Oil πάνω από το ψυχολογικό όριο των 21 ευρώ και να την απομακρύνει από τα χαμηλά έτους. Έχει πολύ «δρόμο» να διανύσει για να δει ξανά την τιμή εκκίνησης της φετινής χρονιάς (απώλειες -11,28% εντός του 2024) και ακόμη περισσότερο για να προσεγγίσει εκ νέου το ιστορικό υψηλό των 28,56 ευρώ (στο -26,19% η απόσταση από τη συγκεκριμένη τιμή).
Σε χαμηλό 9μήνου έκλεισε η Intrakat, «σβήνοντας» σχεδόν όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς. Χθες σταμάτησε στα 4,65 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει το 2024 από τα 4,57 ευρώ. Το υψηλό έτους εντοπίζεται στα 5,64 ευρώ, με αποτέλεσμα να απέχει πλέον -17,55% από το εν λόγω ορόσημο. Κάτω από τα 750 εκατ. ευρώ πλέον η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.
Πολύ κοντά στην κορυφή των 28,8 ευρώ βρέθηκε ο ΟΛΠ, έπειτα από τριήμερο «άλμα» +3,69%. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 28,1 ευρώ, με κέρδη +1,44%. Σημειώνεται ότι έχει να «αγγίξει» τα 29 ευρώ εδώ και 16 χρόνια (Ιούνιος 2008). Η μετοχή ενισχύεται φέτος κατά +21,12% και η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου υπολογίζεται στα 702,5 εκατ. ευρώ.
Υψηλό 5μήνου «χτύπησε» η Ideal Holdings, εδραιώνοντας την παρουσία της πάνω από τα 6 ευρώ. Μετρά πέντε ημέρες σωρευτικής ανόδου +3,35%, που την οδήγησε από τα 5,97 ευρώ στα 6,17 ευρώ. Χθες «αναρριχήθηκε» κατά +1,98%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων δύο μηνών. Στο -9% η απόσταση από το υψηλό έτους των 6,78 ευρώ.
Διήμερο ράλι έχει «τρέξει» η Trade Estates, που της έχει αποφέρει κέρδη +3,99%. Την Πέμπτη έκλεισε στο 1,67 ευρώ, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μειώνοντας παράλληλα τις φετινές απώλειες στο -5,11%. Η εισηγμένη κινείται στους ρυθμούς του deal με τη Lamda Development για το Retail Park στο Ελληνικό, με το αντίτιμο να καθορίζεται στα 31 εκατ. ευρώ και τη συνολική επένδυση στα 75 εκατ. ευρώ.
Την καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» τεσσάρων μηνών πραγματοποίησε η ΕΚΤΕΡ, επιστρέφοντας πάνω από το 1,6 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά +6,45% και έκλεισε στο 1,618 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα αρνητικά ρεκόρ. Παραμένει ισχυρή η πτώση από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω του stock split (δύο νέες για κάθε μία παλιά μετοχή) που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο.
Ευνοϊκές οι συνθήκες στα διεθνή χρηματιστήρια
Ακάθεκτη προς τα νέα ρεκόρ συνεχίζει η Wall Street. Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones, ενώ κοντά στις δικές του κορυφές παραμένει ο S&P 500. Ξεκίνημα με ήπια άνοδο προμηνύουν τα futures. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού έσπασε το «φράγμα» των 2.700 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στα χρονικά.
Σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά και ορισμένοι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (Stoxx 600 και DAX), με σημείο αναφοράς τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Άνοδο +0,15% καταγράφει ο Stoxx 600. Σε θετικό έδαφος οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο (+0,2% με +0,6%).
Ράλι για τις κινεζικές μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. «Άλμα» +4,7% για τον Shenzhen Component και +2,9% για τον Shanghai Composite. Από κοντά ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο +3,6%.
Διαβάστε ακόμη
Επίδομα Θέρμανσης: Μεγαλύτερο ποσό για όσους επιλέξουν ηλεκτρισμό
Ξεκινά ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών σε 12 Δήμους της χώρας (πίνακας)
Κλυδωνισμοί στις επιχειρήσεις της οικογένειας Φιλίππου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα