Πολύ λίγο, ποτέ αρκετά, και παντά χαμηλότερα,σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτή την κίνηση συσσώρευσης επαναλαμβάνειτο ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες , αποθαρρύνοντας Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Η Οδός Αθηνών παραμένει μια ρηχή αναδυόμενη αγορά η οποία τώρα αρχίζει να προσελκύει εκείνους τους μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι θα προσδώσουν μια σταθερότητα. Μια αγορά, όμως, στα χαμηλά επίπεδα εν μέσω ιστορικών υψηλών στο εξωτερικό, είναι εξ ορισμού ευκαιρία., ότανσε 18 μήνες θα αποκτηθεί επενδυτική βαθμίδα. Κανείς άλλωστε απο τους ξένους επενδυτές δεν πρόσφερε χρήματα σε ελληνικά assets ( λ. χ Ιασώ )για να χάσει.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται πέριξ των 850-860 μονάδων σε εύρος τιμών 40 μονάδων με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 56 δισ ευρώ και των τραπεζών περί τα 9 δισ ευρώ. Η εικόνα είναι χειρότερη, εφόσον αφαιρεθούν οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών Coca – cola, Βιοχάλκο, τιτάν που διαπραγματεύονται πρωτογενώς στο εξωτερικό. Τότε η κεφαλαιοποίηση μειώνεται στα 43,3 δις. ευρώ, ήτοι στο 23% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εκ των πραγμάτων ( μεγεθών ) η δίκαιη τιμή του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται υψηλότερα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι τελευταία «ανακαλύφθηκαν» αυξήσεις κεφαλαίου που έπληξαν τις τιμές. Δεν σημαίνει τούτο ότι δεν γίνουν αυξήσεις σε μη τραπεζικές εταιρείες, αλλά όχι σ αυτά τα επίπεδα.

H αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου και η καθημερινή συσσώρευση γύρω απο τις 850 μονάδες αποδίδεται και σε μια εξέλιξη στο εξωτερικό.

Μετά απο την ισχυρή διόρθωση της ελληνικής αγοράς τον περασμένο Αύγουστο, οι ξένοι διαχειριστές είναι αντιμέτωποι και με μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα επηρεάσει άμεσα και την Ελλάδα : Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις αρχές του Οκτωβρίου θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο με την Κίνα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ξένοι οι κίνδυνοι απο τις εξελίξεις με τη Κίνα είναι πιο μεγάλοι απο τις επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων απο τις κεντρικές τράπεζες.

Τα ρίσκα, αυξάνουν υπέρμετρα και στην ελληνική αγορά, όπως εξηγεί ένας ξένος διαχειριστής στην Ελλάδα. «Οι ξένοι φοβούνται ότι μια απρόβλπτη στάση του προέδρου Trump θα οδηγήσει τις διεθνείς αγορές σε κατάρρευση στα τέλη του χρόνου, ακριβώς όπως συνέβη το 2018 όταν υπήρχε η διαμάχη με την FED. Αρκεί ένα μήνυμα του για να ξεκινήσει μια μεγάλη πτώση στις αγορές .”

Μέσα σ αυτό το περιβάλλον, οι αμερικανοί διαχειριστές είναι διστακτικοί, αν και πιστεύουν στην ελληνική ανάκαμψη. Δεν μπορύν να διακινδυνεύσουν τα κέρδη μιας ολόκληρης χρονιάς επενδύοντας σε μια ρήχη αναδυόμενη αγορά, όταν θα έχει ξεκινήσει μια σινοαμερικανική σύγκρουση. Άλλωστε, η ελληνική αγορά δεν προσφέρει τα εχέγγυα άμεσης εξόδου, εαν συμβεί κάτι δραματικό στις αγορές. Το πιο δύσκολο πράγμα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι η είσοδος σ αυτό, αλλά η έξοδος απο αυτό καθώς δεν υπάρχει ικανή ζήτηση για να απορροφήσει τις ρευστοποιήσεις μετοχών. Σε μια αναταραχή επομένως με την Κίνα, οι ξένοι επενδυτές φοβούνται έναν πιθανό εγκλωβισμό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όταν το χρηματιστήριο διακινεί τζίρους 40-50 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο fund χρειάζεται 4-5 ημέρες για να ρευστοποιήσει μια μεγάλη θέση στην ελληνική αγορά.

Η αποχώρηση των Ηedge funds και η αντιστάσταση απο τους μακροπρόθεσμους επενδυτές

Μετά τις εκλογές, όμως, τα βραχυπρόθεσμα hedge Funds – τα οποία είχαν ποντάρει στην εκλογή του κ. Κ. Μητσοτάκη – αποχώρησαν απο την Αθήνα, αλλά η αντιστάσταση τους απο άλλους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές δεν είναι και τόσο άμεση και θα χρειαστεί ένα διάστημα για την αλλαγή σκυτάλης Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανάγκη απο αυτά τα fund καλύτερης ποιότητας καθώς τώρα το επόμενο στοίχημα τους είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας απο την Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Η διαδικασία της αναβάθμισης δεν είναι εύκολη καθώς την ίδια περίοδο θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση να εκπληρώσει προεκλογικά. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών, ενω ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ και την ΔΕΠΑ.

Τα ραντεβού του Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου

Ένα ραντεβού με ξένους επενδυτές έχει οριστικοποιηθεί για τον πρωθυπουργό στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός θα θυμηθιεί ξανά τον παλιό του ρόλο, ως επενδυτικός τραπεζίτης έχοντας στην ατζέντα τόσο στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες, όσο και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες ανακοίνωσε δηλαδή, το Αεροσδρόμιο Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και την ΔΕΠΑ. Εκεί ο κ. Κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι τα κεφάλαια τους θα έχουν συγκεκριμένη απόδοση εαν επενδυθούν στην Ελλάδα.

Μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών που θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη θα είναι φυσικά ο κ. John Paulson της ομώνυμης εταιρείας καθώς διαθέτει ποσοστά στην Πειραιώς και την Alpha bank. Στο ραντεβού, όμως, θα είναι και εκπρόσωποι του Fairfax καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, όπως για την Εθνική Ασφαλιστική. Παρόντες θα είναι και τα fund ΤW Price, η Haymann Capital ( Kyle bass), το Οak tree.. Στην παρουσίαση όμως, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν μεγάλα funds τόσο απο τη Νέα Υόρκη όσο και απο την Βοστώνη, το Τέξας. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν αναλάβει την διοργάνωση της συνάντησης θα επιδιώξουν να φέρουν τον μέγιστο αριθμό εκπροσώπων και κεφαλαίων.