Οι αγορές ξεκίνησαν το έτος με τους επενδυτές να αναμένουν ότι το παγκόσμιο ράλι των μετοχών θα ξεφουσκώσει, οι ταχείες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα δώσουν ώθηση στα κρατικά ομόλογα και θα περιορίσουν την ισοτιμία του δολαρίου και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα ενισχυθούν, αλλά τα δεδομένα απέδειξαν το αντίθετο.
Οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να καταγράψουν δεύτερη συνεχή ετήσια άνοδο άνω του 17%, χωρίς να επηρεάζονται από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την οικονομική συρρίκνωση και την κυβερνητική κατάρρευση της Γερμανίας, το χάος του γαλλικού προϋπολογισμού και την επιβράδυνση της Κίνας.
Αυτό λαμβάνει χώρα κυρίως χάρη στη δεύτερη χρονιά τεράστιων κερδών για τις μετοχές της Wall Street, καθώς ο πυρετός της τεχνητής νοημοσύνης και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη απορρόφησαν περισσότερα παγκόσμια κεφάλαια και τόνωσαν το δολάριο κατά 7% έναντι των ομολόγων του το 2024.
Οι παγκόσμιες αγορές εισέρχονται στο 2025 όλο και περισσότερο εκτεθειμένες στις τάσεις των ΗΠΑ – ένας παράγοντας κινδύνου που αναζωπυρώθηκε αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ταρακούνησε τις αγορές αυτόν τον μήνα υποδεικνύοντας λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.
Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους προτεινόμενους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ και φοβούνται τον υπερβολικό δανεισμό του Λευκού Οίκου που θα μπορούσε να αναταράξει την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να προκαλέσει ευρύτερες διαταραχές.
Ο δείκτης S&P 500 κυμαίνεται 24% υψηλότερα φέτος μετά από ένα παρόμοιο άλμα πέρυσι, στο ισχυρότερο διετές σερί του από το 1998.
Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia αυξήθηκαν 172% το 2024, η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla του Έλον Μασκ κατέγραψε άνοδο 69%, ενώ η έκθεση των επενδυτών σε αμερικανικές μετοχές έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Δεκέμβριο.
Η συνδυασμένη αξία των λεγόμενων Magnificent Seven αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI, σύμφωνα με την Schroders, αυξάνοντας τα επίπεδα απειλής της αγοράς εάν τα κέρδη τους ή η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης απογοητεύσουν.
Το ευρώ διολίσθησε περίπου 5,5% έναντι του δολαρίου φέτος, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές από ό,τι είχαν εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.
Μετά από τέσσερις μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ανάκαμψη το 2025 για την Ευρώπη.
Οι πιθανότητες να συσπειρωθεί οποιαδήποτε διεθνής αγορά αν οι ΗΠΑ παραπαίουν είναι συνήθως μικρές. Ο χρυσός κέρδισε 27% το 2024, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονταν να βρουν άλλες επιλογές επενδυτικής διαφοροποίησης.
Οι φόβοι για τους δασμούς των ΗΠΑ και η ισχύς του δολαρίου έχουν πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Τα νομίσματα της Αιγύπτου και της Νιγηρίας , κατέγραψαν πτώση περίπου 40% έναντι του δολαρίου μετά από υποτιμήσεις, και το ρεάλ της Βραζιλίας αποδυναμώθηκε περισσότερο από 20% καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για το δημόσιο χρέος και τις δαπάνες.
Σύμφωνα με το Reuters, τα νομίσματα με ήπια κέρδη περιελάμβαναν μια αύξηση 2% για το ρινγκίτ της Μαλαισίας. Μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων κατέγραψαν το ραντ της Νότιας Αφρικής, το δολάριο του Χονγκ Κονγκ και το σέκελ του Ισραήλ τα οποία κατάφεραν και έμειναν σχεδόν αμετάβλητα για το έτος.
«Συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ», δήλωσε ο Αρίφ Γιόσι, της Lazard Asset Management.
Η επιφυλακτική κλίση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της για το έτος προκάλεσε απότομο ράλι στο δολάριο ΗΠΑ, στέλνοντας άλλα νομίσματα σε ρεκόρ-χαμηλά.
Μετά από μία δύσκολη χρονιά, οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν προσωρινή άνοδο σχεδόν 16% σε μία μόνο εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, αφότου το Πεκίνο σηματοδότησε την ετοιμότητά του να τονώσει την αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας.
Οι επενδυτές που παρέμειναν στην Κίνα το 2024 ανταμείφθηκαν με ετήσια κέρδη 14,5%, αλλά πολλοί αναμένουν ότι ο βραχυπρόθεσμος κύκλος άνθησης και πτώσης θα συνεχιστεί, διαταράσσοντας τις αγορές στην Ευρώπη και την Ασία, έως ότου το Πεκίνο αναλάβει άμεση δράση.
Τα επιτόκια υποχώρησαν φέτος σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, αλλά οι επενδυτές ομολόγων υπέστησαν ετήσιες απώλειες αφού δαπάνησαν μεγάλο μέρος του 2024 τιμολογώντας περισσότερη νομισματική χαλάρωση από ό,τι τελικά αποφάσισαν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε πιο κολλώδης από ό,τι αναμενόταν.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 60 μονάδες βάσης το 2024, η απόδοση των 10ετών της Βρετανίας έκανε άλμα 100 μονάδων βάσης και οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατέγραψαν αύξηση της τάξης των 16 μονάδων βάσης.
Στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια αυξήθηκαν δύο φορές φέτος καθώς επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός, κατέγραψαν αύξηση της τάξης των 45 μονάδων στο μεγαλύτερο ετήσιο άλμα από το 2003 .
Το επόμενο έτος φαίνεται δύσκολο για τις αγορές ομολόγων που δεν είναι σίγουρες για το πώς οι πολιτικές του Τραμπ θα επηρεάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η αναταραχή του γαλλικού χρέους τον περασμένο μήνα σηματοδότησε επίσης ότι οι λεγόμενοι vigilantes των ομολόγων είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν τις κυβερνήσεις για υπερβολικό δανεισμό.
Διαβάστε ακόμη
Tα $200.000 αναμένεται να φτάσει το bitcoin το 2025 – Τι προβλέπουν στελέχη του κλάδου και αναλυτές
Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές μέσω Ουκρανίας
Dennison: Μετά την επιστροφή της στον κόσμο των ρολογιών, ετοιμάζει το επόμενο… come back της
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα