search icon

Αγορές

Το ράλι στη ΔΕΗ «έσωσε» το πρόσημο στο Χρηματιστήριο – Κοντά στο 6% η βουτιά στην εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,19% και έκλεισε στις 844 μονάδες - Ράλι 6% για τη μετοχή της ΔΕΗ, νέες απώλειες στις τράπεζες - Βγήκαν οι «αρκούδες» στα ομόλογα – Πώς οι ελληνικές αποδόσεις από το 0,6% εκτινάχθηκαν στο 4,2%

Πολύτιμο «ρεύμα» από τη ΔΕΗ έλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να αποσοβήσει το αρνητικό πρόσημο και να διατηρήσει τις στηρίξεις των 840 μονάδων. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει άκρως ανησυχητικό, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στις εβδομαδιαίες απώλειες, οι οποίες προσέγγισαν το 6%.  

Πιο αναλυτικά, έπειτα από μια συνεδρίαση έντονων μεταβολών, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,19% και διαμορφώθηκε στις 844,78 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (843,17 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 836,58 έως 851,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 68 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με απώλειες για τέταρτη φορά μέσα στο πενθήμερο (συνολικά σχεδόν -8%), καθώς την Παρασκευή διολίσθησε στο -0,78% και τις 541 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά -1,9% και επέστρεψε στο όριο των 3,1 ευρώ. Κάτω του 0,9 ευρώ περιορίστηκε, παράλληλα, η μετοχή της Eurobank, η οποία κινήθηκε στο -0,5%. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -1% και το 0,90 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1,6% και το 1,05 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 2.029 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ αναδείχθηκε σε game changer, καθώς το δικό της +6,1% συνετέλεσε στο θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Οι επενδυτές, άλλωστε, περιμένουν τα μεγέθη του β’ τριμήνου (θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα), τα οποία θα ξεκλειδώσουν την έναρξη του νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Κατά περίπου 2% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Aegean, ενώ η μετοχή της Viohalco τερμάτισε στο +1,8%. Οι μετοχές των Τιτάνα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρέθηκαν πέριξ του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών τέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 1,6%. Κατά 1,5% μειώθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρη οποία αναδιπλώθηκε στο 1,7 ευρώ. Απώλειες κατά 1,5% εμφάνισε , επίσης, η μετοχή της Σαράντης, ενώ οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ απώλεσαν περίπου 1%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,16% και 1.337 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε θετικά στο +4% και ανέκτησε το 0,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΚριΚρι αυξήθηκε στο +2,5% και έφθασε στα 5,7 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 52 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Πιο κοντά οι 800, παρά οι 850 μονάδες

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά το ανοδικό κλείσιμο της Παρασκευής, παραμένει εγκλωβισμένη στην επιφυλακτικότητα, έχοντας απολέσει το πολύτιμο στήριγμα των 850 μονάδων. Μια εξέλιξη, η οποία έχει προλειάνει το έδαφος προς ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Η μεγάλη «εικόνα», άλλωστε, εξακολουθεί να είναι αρνητική, όπως αποτυπώνεται στην εβδομαδιαία μεταβολή, η οποία καθορίζεται σχεδόν στο 6%. Οι επενδυτές φοβούνται τα «buy» και προτιμούν τις πιο αμυντικές κινήσεις, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα ξημερώσει αύριο.  

Η επιθετικότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όπως αποτυπώνεται στα υψηλότερα επιτόκια, συνιστά τη Νο.1 πηγή προβληματισμού για τους traders, οι οποίοι αποστρέφονται το περιττό ρίσκο υπό τον φόβο μιας επιβράδυνσης ή και ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.  

Την ίδια ώρα, το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, και ιδίως μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τους αναλυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία δύναται να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, λόγω της… ακατάσχετης παρεχολογίας.  

Μέσα σ΄ όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αφενός η ενεργειακή κρίση, αφετέρου ο υψηλός πληθωρισμός, δυο παράγοντες που περιορίζουν τις δαπάνες των καταναλωτών και καθιστούν αρκετά πιο φειδωλές τις επιχειρήσεις. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% (σήμερα στο 4,182%), με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται στις 270 μονάδες βάσης.    

Ως εκ τούτου, το δυσμενές σενάριο, παρά τη σημερινό τεχνικό rebound, φαίνεται ότι θα παραμείνει επί τάπητος, με τον Γενικό Δείκτη να «βλέπει» τις επόμενες σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 800 ή και των 778 μονάδων (χαμηλό έτους).   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,29% και τις 412 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 2,41%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,36% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,84%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 1,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά τουλάχιστον 100 μονάδες, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης χάρη στις συζητήσεις των μελών του OPEC για σκόπιμη μείωση της παραγωγής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +2,59% και τα 88,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +2,35% και τα 94,53 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,75% και τα 1.722 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης 

Ο αετός της Ραφήνας, το σφυρί στο κτήμα Κοντομηνά, ο Νορβηγός και η διάρρηξη στο σήριαλ Μουζάκη 

ΔΕΠΑ Υποδομών: Σε διαπραγματεύσεις με την Italgas για την απόκτηση 10% έως 20% ο όμιλος Κοπελούζου 

Ryanair: Το «κόψιμο» δρομολογίων στο Ελ. Βενιζέλος – Η απώλεια μεριδίου και ο ρόλος της Sky Express

Exit mobile version