Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα ελληνικά ομόλογα καθώς οι προσδοκίες παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδηγεί σε ράλι τις αγορές ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Σήμερα η Ιταλία ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογο 3ετούς διάρκειας με κουπόνι 0%, κεφαλαιοποιώντας το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Ενδεικτικά, η απόδοση του ιταλικού 3ετούς τίτλου υποχλωρησε σε αρνητικό πρόσημο στη δευτερογενή αγορά (-0,25%) από 2,5% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12,5 δισ. ευρώ και το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί και για τη χώρα μας με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η έκδοση χρέους σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Εξάλλου και το μέλος της της ΕΚΤ, Ιγνάσιο Βίσκο, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για πολύ ακόμα, με τον διττό στόχο να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να ενισχυθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 0,767% από 0,88% την Παρασκευή, (ετήσια πτώση 6,88%) ενώ το spread βρίσκεται στις 135 μονάδες βάσης, από τις 141 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Παρασκευής. Παράλληλα,κάτω από το 1% κινείται η απόδοση του 15ετούς, ενώ η απόδοση του 5ετούς κινείται οριακά πάνω από το 0%.
Με την εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ έχει κάθε λόγο να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα ώστε να βελτιώσει την ρευστότητα της αγοράς και το λεγόμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας μέσω του διεθνούς δανεισμού χωρίς να μειωθεί τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης.
Παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, εκτός από τα έντοκα, και τα πολύ βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, όπως το 3ετές με λήξη Ιανουαρίου 2023, του οποίου η απόδοση διαμορφώνεται οριακά πάνω από το 0%, θα φέρουν αρνητικά επιτόκια.
Σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο εκδώσει 5ετές ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 0,40% θα ενισχυθεί η μεσαία καμπύλη της ελληνικής αγοράς τίτλων. Αυτό κρίνεται ότι είναι πιθανό να γίνει ακομα και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Επίσης, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει και μακροπρόθεσμο ομόλογο 20ετούς ή 25ετούς διάρκειας, καθώς με αποδόσεις ακόμα κάτω του 1% στο 15ετές, η Ελλάδα άνετα θα μπορούσε να δοκιμάσει μία πιο μακροπρόθεσμη έκδοση, ενδεχομένως εντός του 2021.
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις από τους οίκους
Στο μεταξύ, ο οίκος Scope Ratings επιβεβαίωσε σε νέα του έκθεση την αξιολόγηση της Ελλάδας στο «BB» με θετικές προοπτικές, σημειώνοντας πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα δημοσιοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Στις 23 Οκτωβρίου 2020 τη σκυτάλη των αξιολογήσεων περνά στην Standard and Poor’s (που βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ-) και την καναδική DBRS (ΒΒ Low). Στις 6 Νοεμβρίου αξιολογεί την Ελλάδα η Moody’s.