Η στερλίνα πήρε την ώθηση που χρειαζόταν απεγνωσμένα, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η άνοδος.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,7% στο 1,16 δολ. σήμερα Τρίτη, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.

Η ανάκαμψη οφείλεται στα σχέδια επί χάρτου της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που απειλεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη μακροβιότερη βουτιά για την οικονομία του ΗΒ, από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το νόμισμα υποχωρούσε επί τρεις συνεχόμενους μήνες, οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, ωστόσο, αναμένουν ότι θα ανέβει στο 1,19 δολ. μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

«Η στερλίνα ενισχύεται με το επιχείρημα ότι η βρετανική οικονομία δεν θα πληγεί τόσο σφοδρά από τις τιμές ενέργειας», αναφέρει ο Ray Attrill, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της National Australia Bank. «Το ύψος της δημοσιονομικής στήριξης ίσως να σημάνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ενθαρρυνθεί να σκληρύνει την πολιτική της για να περιορίσει τη ζήτηση για να καταπνίξει την υποκείμενη πληθωριστική πίεση».

Ωστόσο, ένας τεχνικός δείκτης υποδηλώνει ότι τα κέρδη της λίρας μπορεί να είναι παροδικά. Παρά τη σημερινή άνοδο, το νόμισμα παραμένει σε πτωτική τάση έναντι του δολαρίου με σημείο αντίστασης γύρω στα 1,20 δολάρια.

Η στερλίνα έχει υποχωρήσει σχεδόν 15% φέτος έναντι του δολαρίου, φέτος, υποαποδίδοντας έναντι των περισσότερων νομισμάτων της ομάδας των 10 ανταγωνιστών της.

«Το κλειδί για το εάν η ανάκαμψη μπορεί να διατηρηθεί ή όχι είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης στην κοστολόγηση του σχεδίου και στην αποφυγή περαιτέρω μεγαλύτερης έκρηξης του δημοσιονομικού ελλείμματος», αναφέρει ο David Forrester, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στο υποκατάστημα της Credit Agricole στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η κυβέρνηση

Τουρισμός: Στα 15,4 εκατ. οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις στο 7μηνο του 2022 (πίνακες)

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: Στα τρόφιμα το επόμενο «χτύπημα»