Προς το ψυχολογικό σημείο των 120 δολαρίων αναρριχάται η τιμή του πετρελαίου, καθώς η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αυξάνει τις ανησυχίες για τη «σφιχτή» προσφορά, εν μέσω και των απειλών της Ε.Ε. για εμπάργκο στον ρωσικό «μαύρο χρυσό».
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του Brent αυξάνεται κατά 3% και σκαρφαλώνει στα 118,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργό ενισχύεται κατά 2,7% και βρίσκεται στα 112,28 δολάρια ανά βαρέλι, δίνοντας συνέχεια στη μεταβλητότητα της τελευταίας περιόδου. Άλλωστε, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η τιμή είχε φθάσει ακόμη και στα 130 δολάρια, προτού υποχωρήσει προσωρινά κάτω από τα 100 δολάρια.
Η αγορά παραμένει στη σκιά των ρωσο-ουκρανικών εξελίξεων, ενόσω οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, κάτι που απειλεί να περιορίσει έτι περισσότερο τη διαθέσιμη προσφορά.
«Περιμένουμε διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ιδίως μετά την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ» τόνισε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights. Aς σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
«Οι ανησυχίες για την προσφορά θα παραμείνουν αυξημένες για όσο διάστημα διαρκέσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο CNBC.
Από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η ρωσική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ως απόρροια των δυτικών κυρώσεων αλλά και του άτυπου εμπάργκο πολλών traders και ενεργειακών κολοσσών. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 100.000 βαρέλια.
«Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία αποτελούν τα δύο κράτη, τα οποία μπορούν ουσιαστικά να καλύψουν το κενό του ρωσικού πετρελαίου» επεσήμανε η Commonwealth Bank, σε σημερινό της σημείωμα. Αλλά προς ώρας, καμία από τις δύο χώρες δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανεβάσει άμεσα τα επίπεδα παραγωγής.
Διαβάστε επίσης:
Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια
Πώς να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Μιχάλης Ζολώτας: Βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο του εφοπλιστή στη Χίο