search icon

Αγορές

Το νέο trend της Wall Street ακούει στο όνομα… ΑΙ – Περιθώρια ανόδου έως 85%

Περιζήτητες οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη - Ποιες μετοχές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία έχουν περιθώρια ανόδου έως 85%

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) φαίνεται ότι αποτελεί το νέο… trend της Wall Street, με τα κατορθώματα της ChatGPT να βρίσκουν πολλούς μιμητές, όπως για παράδειγμα τις Baidu, Alibaba και Google. 

Το τι ακριβώς κάνει η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, λίγο πολύ, έχει καταγραφεί και αποτυπωθεί σε πολλά και διαφορετικά άρθρα.  

Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την AI σταδιακά γίνονται… μόδα στις αγορές μετοχών, με τους ειδικούς να «βλέπουν» τεράστια περιθώρια κέρδους.  

Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο report της Morgan Stanley, το οποίο υπογράφεται από τον Έντουαρντ Στάνλεϊ και το οποίο κάνει λόγο για μια «τεχνολογία με πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά». 

Η Microsoft ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία, η οποία διέβλεψε εγκαίρως τις μεγάλες προοπτικές. Και γι’ αυτό, πριν μερικά χρόνια (συγκεκριμένα το 2019) αποφάσισε να δώσει 1 δισ. δολάρια στην OpenAI, η οποία μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει την πλατφόρμα της ChatGPT. Πριν ορισμένες ημέρες (23 Ιανουαρίου), έσπευσε να χορηγήσει ακόμη 10 δισ. δολάρια.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ολοένα και εντονότερη καθίσταται και η παρουσία των ETFs, δηλαδή των αυτόματων trackers, τα οποία ακολουθούν μετοχές που σχετίζονται με την ΑΙ. Για του λόγου το αληθές: 

Από το σύνολο των παραπάνω μετοχών ΑΙ, οι 88 λαμβάνουν κάλυψη από τουλάχιστον πέντε αναλυτές του FactSet. Και τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι 30 έχουν σύσταση «buy» από τουλάχιστον το 75% των αναλυτών. Καθ’ όλου άσχημα δηλαδή. 

Συγχρόνως, 20 εξ αυτών των μετοχών διαθέτουν περιθώριο ανόδου έως 85% μέσα στο το επόμενο 12μηνο:  

Τι είναι το ChatGPT και πώς λειτουργεί  

Το ChatGPT (Generative Pretrained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) αποτελεί μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία πραγματοποιεί διάλογο και δίνει απαντήσεις (chatbot) στους χρήστες.  

Η υπηρεσία βγήκε στην αγορά τον Νοέμβριο 2022 από την OpenAI. Βασίζεται στην «οικογένεια» μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.  

Πολύ γρήγορα ξεχώρισε για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία. Ωστόσο,η εφαρμογή περιστασιακά παρέχει και μη ορθές απαντήσεις -σε κάποιες περιπτώσεις- κι αυτό αναγνωρίστηκε ως ένα μειονέκτημα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της εφαρμογής ChatGPT, η εταιρεία OpenAI αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά στην αξία των 29 δισ. δολαρίων 

Στον πυρήνα της, η τεχνολογία εδράζεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, δηλαδή ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί. 

Το GPT κατασκευάστηκε με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από το διαδίκτυο. Εκπαιδεύτηκε επίσης ,σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών, κάτι που καθιστά τον διάλογό του σημαντικά πιο ανθρώπινο. 

Διαβάστε ακόμα

Κλείνει ξανά τη στρόφιγγα η Ρωσία – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Ετσι θα είναι το νέο Aρχαιολογικό Mουσείο Αθηνών που θα αλλάξει για πάντα την Ακαδημία Πλάτωνος

Πού θα επενδύσει το «πράσινο» fund του Γιάννη Αντετοκούνμπο με συμπαίκτη ελληνοαμερικανό billionaire (pics)

Exit mobile version