Η νέα κούρσα του bitcoin έχει εκτοξεύσει ξανά το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ύστερα από τη βουτιά που είχε οδηγήσει την τιμή του στα 16.000 δολάρια πριν έναν χρόνο, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα έσπασε νέο ρεκόρ, φτάνοντας στις 70.000 δολάρια.
Η μεγάλη άνοδος εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκυρία, καθώς συμπίπτουν ορισμένοι παράγοντες που ανεβάζουν τη ζήτηση, όπως η αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών οργανισμών να έχουν αμοιβαία κεφάλαια (Exhange Traded Funds – ETF), τα οποία μπορούν να επενδύουν σε bitcoin σε τιμές spot.
Η ρύθμιση αυτή αφενός καθιερώνει «και με τοn νόμο» το bitcoin ως επενδύσιμο περιουσιακό στοιχείο, ενώ διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των υποψήφιων επενδυτών πέρα από τους fan των κρυπτονομισμάτων και στη mainstream αγορά, δεδομένου ότι μεγάλες και καθιερωμένες επενδυτικές εταιρείες έσπευσαν να τοποθετηθούν.
Από την άλλη πλευρά, η είσοδος μεγάλων επενδυτικών εταιρειών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και ειδικά στο bitcoin δεν αλλάζει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τους. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτικών εταιρειών δείχνει απλώς ότι σπεύδουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση και ότι τα κρυπτονομίσματα δεν παύουν να είναι «φούσκες», που δεν αντιστοιχούν σε κάποια πραγματική υποκείμενη αξία.
Στην ίδια κατεύθυνση, υποδεικνύουν και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του bitcoin, το οποίο είχε ξαναφτάσει κοντά στις 56.000 δολάρια πριν δύο χρόνια, για να χάσει σχεδόν το 70% της αξίας του και να πέσει στις 16.000 δολάρια, πριν ξεκινήσει τον τελευταίο του ανοδικό κύκλο. Οι επιφυλακτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι το μοτίβο αυτό έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν, με την τιμή του bitcoin να «παίρνει φωτιά» καταγράφοντας σημαντική άνοδο, αλλά να υποχωρεί στη συνέχεια σε ποσοστό 60% και 70%.
Με άλλα λόγια, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν όσους σκέφτονται να τοποθετηθούν κερδοσκοπικά στο bitcoin ότι μπορεί να αποκομίσουν κέρδη, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και μεγάλες απώλειες, εάν ο κύκλος ανόδου-πτώσης επανεμφανιστεί.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις του bitcoin
Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, το bitcoin έχει ήδη κάνει τρεις κύκλους μεγάλης ανόδου, τους οποίους ακολούθησε μεγάλη πτώση, κατά 70% την τελευταία φορά, αλλά σε μακρό χρονικό ορίζοντα το κρυπτονόμισμα σημειώνει ανοδική τάση.
Τα μοναδικά χαρακτηριστικά
Δεν λείπουν όμως και επενδυτικές εταιρείες που υποστηρίζουν ότι το bitcoin έχει ορισμένα στοιχεία, τα οποία είναι μοναδικά και του προσδίδουν χαρακτηριστικά περιουσιακού στοιχείου (asset) με ουσία και μακροχρόνια βιωσιμότητα.
Όπως αναφέρει σε πολυσέλιδη μελέτη ο οικονομικός αναλυτής Μιχάλης Νικολέτος, επικεφαλής της εταιρεία DEFI Advisors, που παρακολουθεί την αγορά κρυπτονομισμάτων συστηματικά, ένα από τα χαρακτηριστικά του bitcoin είναι ότι έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ένα ασφαλές μέσο αποθήκευσης αξίας και διενέργειας συναλλαγών, καθώς οι τεχνικές κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται (blockchain) είναι ασφαλείς, διαφανείς και αποτελεσματικές. Βέβαια, επισημαίνει ο κ. Νικολέτος, δεν παύουν να υφίστανται αρκετές προκλήσεις σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υψηλή μεταβλητότητα που πρέπει να ρυθμιστούν, καθώς το bitcoin θα ωριμάζει.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το bitcoin διαθέτει μια μοναδική δυναμική προσφοράς και ζήτησης, καθώς ο αριθμός των bitcoin που θα τεθούν σε «κυκλοφορία» είναι πεπερασμένος και τα περισσότερα έχουν ήδη εκδοθεί. Επιπλέον, ο ρυθμός «εξόρυξης» (σ.σ. δημιουργία νέων bitcoin) θα πέσει στο μισό στις 19 Απριλίου 2024, γεγονός που σημαίνει ότι τη στιγμή εκείνη η προσφορά νέων bitcoin θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.
Όπως επισημαίνει η DEFI: Η σταθερή προσφορά του Bitcoin -με περίπου 19,6 εκατομμύρια από τα 21 εκατομμύρια που είναι ήδη εξορυγμένα- σημαίνει ότι η συνολική προσφορά bitcoin είναι ανελαστική και η καμπύλη προσφοράς είναι σχεδόν κάθετη, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μετατόπιση της ζήτησης μπορεί να μεταβάλει την αξία πολύ και απότομα.
Η μοναδική δυναμική προσφοράς και ζήτησης του Bitcoin
Το halving
Ο σημερινός ρυθμός εξόρυξης Bitcoin ανά ημέρα, πριν από την επόμενη μείωση στο μισό (το halving), είναι περίπου 900 BTC ανά ημέρα. Η επόμενη μείωση του Bitcoin κατά το ήμισυ εκτιμάται ότι θα συμβεί στις 19 Απριλίου 2024 και θα μειώσει το ποσοστό εξόρυξης κατά 450 BTC ανά ημέρα.
Αυτό ισοδυναμεί με την ανακοίνωση μιας επαναγοράς που ξεκινά στις 19 Απριλίου για 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα ή για Bitcoin αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις τρέχουσες τιμές (67.000 δολάρια).
#Bitcoin – Something to Think About
In light of recent developments in the Bitcoin landscape, I find it appropriate and timely to share a series of reflections and considerations.https://t.co/t5adGESREt#Bitcoin #Crypto #Cryptocurrency #Blockchain #EmergingMarkets… pic.twitter.com/fAmOl7CPSh
— Michael Nicoletos (@mnicoletos) March 9, 2024
Σε μια εποχή που η πρόσβαση στο Bitcoin μέσω ETFs και συνεπώς η ζήτηση για Bitcoin έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η ημερήσια προσφορά νεοεκδιδόμενων Bitcoins θα μειωθεί και πάλι στο μισό. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος του της συνολικής προσφοράς Bitcoin εκτιμάται ότι δεν θα είναι προσβάσιμο, καθότι έχει χαθεί ή έχει «μπλοκαριστεί» από επενδυτές που έχουν χάσει τους κωδικούς πρόσβασης ή για άλλους λόγους.
Διάφορες αναλύσεις και εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι μεταξύ 3,7 και 6 εκατομμυρίων Bitcoin είναι πιθανό να έχουν χαθεί. Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2020 από την Chainalysis, μια αναγνωρισμένη εταιρεία τεχνικής ανάλυσης blockchain, εκτιμά ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια Bitcoin έχουν χαθεί μόνιμα και είναι πλέον απρόσιτα.
Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των χαμένων bitcoin στα 6 εκατομμύρια. Ακόμη και με τη χαμηλότερη εκτίμηση των 3,7 εκατομμυρίων, αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό 17,62% της συνολικής προσφοράς του Bitcoin που είναι εκτός αγοράς, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σπανιότητα και την αξία των υπόλοιπων προσβάσιμων Bitcoin.
Ποιοί κατέχουν τα bitcoin
Διαβάστε ακόμη
Πότε θα αρχίσει η νομιμοποίηση για τα καταπατημένα του Δημοσίου
Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών θα βρεθούν οι Big Tech παρά την εφαρμογή του DMA
Κωστής Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα είναι η μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ