search icon

Αγορές

Το μεγάλο δίλημμα: Χρεοκοπία ή διάσωση του κολοσσού Evergrande – Πώς επηρεάζονται τα assets παγκοσμίως

Οι ομοιότητες της νέας κρίσης με την Lehman Brothers του 2008 - Το sell off του Σεπτεμβρίου και οι προβλέψεις για μετοχές, πετρέλαιο, χρυσό και bitcoin - Σε μια μέρα χάθηκαν $135 δισ. - Αθέτησε δύο πληρωμές δανείων – Ορόσημο η ερχόμενη Πέμπτη

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί στις διεθνείς αγορές η κρίση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande που χρωστάει περί τα 89 δισ. δολ. σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο έχουν παραλύσει τους επενδυτές που παρακολουθούν αμέτοχοι τις εξελίξεις. Οι δε συνολικές οφειλές της υπολογίζονται στα 305 δισ. δολάρια και δεν είναι απορίας άξιον που όλοι την παρομοιάζουν με την υπόθεση της Lehman Brothers (αν και οι διαφορές στις δυο περιπτώσεις είναι αρκετές).

Τελευταίο επεισόδιο στο… χρηματιστηριακό δράμα το χθεσινό sell off που μαζί με άλλους παράγοντες ήρθε να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την κακή φήμη του Σεπτεμβρίου που επικρατούν οι πωλητές στις αγορές. Μόνο που αυτή τη φορά, τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί είναι πολλά και η διάρκεια του «δράματος» είναι άγνωστη. Ένας άνθρωπος, γνωστή Κασσάνδρα στον κόσμο των επενδύσεων, ο Τζορτζ Σόρος, πριν από λίγο καιρό, είχε προβλέψει την κρίση. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά «μια «τεράστια κρίση σιγοβράζει στην στεγαστική αγορά της Κίνας. Η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει να πτωχεύσει». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όμως τη συνέχεια, αν δηλαδή το Πεκίνο θα παρέμβει για να διασώσει την Evergrande.

Τι θα πράξει το Πεκίνο

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, η Κίνα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: από τη μία μια κρατική παρέμβαση για διάσωση θα έστελνε το λάθος μήνυμα σε άλλους κολοσσούς με χρέη. Διαφορετικά όμως, το διακύβευμα είναι τεράστιο: η πιθανή κατάρρευση της Evergrande θα συντάραζε συθέμελα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία κρίση στην αγορά ακινήτων κι αυτό θα είχε επιπτώσεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι επί δεκαετίες και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Evergrande και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, Σου Ζιαγίν.

Το πρώρο κρας τεστ για την κρίση χρέους της Evergrande

Οι επενδυτές, στο μεταξύ, περιμένουν να δουν αν η κινεζική εταρεία ακινήτων θα καταφέρει να αποπληρώσει τόκους 5ετούς ομολόγου 83 εκατ. δολ. την προσεχή Πέμπτη ή αν θα αθετήσει την πληρωμή.

Οι αποδόσεις σε αυτό το ομόλογο έχουν εκτοξευθεί στο 560%, από μόλις 10% πριν λίγο καιρό. Το ομόλογο λήγει τον Μάρτιο του 2022.

Αναμένατι επίσης ακόμα μια πληρωμή τόκων για ομόλογο 7ετούς διάρκειας σε δολάριο αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, κάνουν λόγο για μεγάλη πιθανότητα χρεοκοπίας του κινεζικού κολοσσού. Μετά τις προειδοποιήσεις από Fitch και Morgan Stanley και ο οίκος S&P χτυπάει το καμπανάκι αναφέροντας ότι χωρίς άμεση στήριξη είναι έτοιμη για χρεοκοπία. Και προσθέτει ότι το Πεκίνο θα παρέμβει μόνον αν κρίνει ότι η χρεοκοπία της θα συνιστούσε συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της οικονομίας.

Από την πλευρά τους, στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup, της Barclays και της UBS, θεωρούν ότι η κρίση χρέους της Evergrande Group δεν θα εξελιχθεί στην Lehman της Κίνας.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την Barclays, οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ίδιες με εκείνες την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Όπως λένε οι αναλυτές της, θα έπρεπε να υπάρξει μια απότομη αύξηση της πιστωτικής δυσχέρειας πέραν του τομέα των ακινήτων, μια προθυμία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη και τέλος τεράστια λάθη στη χάραξη πολιτικής.

Η UBS αναφέρει ότι τα επίπεδα αθέτησης πληρωμών είναι εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας. Η Citi, τέλος, αναμένει ότι το κράτος θα παρέμβει.

OANDA: Οι επιπτώσεις στα assets και οι προβλέψεις για τη συνέχεια

Το τι έπεται τώρα για μετοχές, πετρέλαιο, χρυσό, αλλά και ψηφιακά νομίσματα επιχειρεί να διαβλέψει ο αναλυτής αγορών της OANDA, Εντουαρντ Μόγια, σε σημείωμά του προς επενδυτές.

Οι αμερικανικές μετοχές επιδόθηκαν σε ένα ξέφρενο sell-off, καθώς εποχικοί παράγοντες ήρθαν να «κουμπώσουν» με την ιστορία της Evergrande και να οδηγήσουν στην πρώτη σοβαρή πτώση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από τη μια οι φόβοι για πιθανή κατάρρευση της Evergrande και της μετάδοσης των επιπτώσεων που θα έχει κάτι τέτοιο, από την άλλη η έλλειψη επεξεργαστών, οι πιέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τους φόρους που καταβάλλει η Amazon, οι χαμηλές επιδόσεις των IPO και η απόφαση αξιωματούχων της Fed να αρχίσουν να πουλούν μετοχές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την ψυχολογία της αγοράς. Χαρακτηριστικά, στις αρχές του μήνα, οι κκ Κάπλαν και Ρόζενγκρεν της Fed ανακοίνωσαν ότι θα πουλήσουν όλες τις θέσεις τους σε μετοχές έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αν το Πεκίνο αφήσει την Evergrande να χρεοκοπήσει, θα σταλεί το μήνυμα ότι η Κίνα παίρνει στα σοβαρά το θέμα του ελέγχου του χρέους, ωστόσο, σύμφωνα με την Oanda, το Πεκίνο τελικά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποφύγει την πρόκληση ενός σοκ που θα διαχυθεί σε όλο το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Τα futures του S&P 500 έχουν υποχωρήσει πάνω από 5% από την περιοχή των ιστορικών υψηλών του και κινείται προς τη διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 100 ημερών. Το επίπεδο των 4.200 μονάδων ενδέχεται να δώσει κάποια στήριξη, με πολλούς θεσμικούς επενδυτές να προεξοφλούν το επίπεδο των 4.094,55 μονάδων που θα σημάνει και την υποχώρηση του δείκτη κατά 10% από τα ιστορικά υψηλά του.

Τι έπεται για το πετρέλαιο

Η τιμή του αργού σημείωσε ραγδαία πτώση μετά τις ανησυχίες περί χρεοκοπίας της Evergrande, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, με το δολάριο να ενισχύεται. Οι ανησυχίες για την Evergrande απειλούν τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως και κάποιοι επενδυτές αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να επενδύσουν εκεί. Επιπλέον, πέραν της αποφυγής ανάληψης ρίσκου που ενισχύει το δολάριο, ορισμένοι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω σήματα ότι η Fed θα προχωρήσει αύριο Τετάρτη σε επίσημη ανακοίνωση για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς assets τον προσεχή Νοέμβριο (το λεγόμενο tapering).

Την ίδια ώρα, σημειώνεται άνοδος – ρεκόρ για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρώπη δεν έχει αρκετό φυσικό αέριο και το ενεργειακό πρόβλημα θα μπορούσε να ενταθεί εάν ενσκήψει κύμα ψύχους τις πρώτες εβδομάδες του χειμώνα.

Η παραγωγή του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει από τα πλήγματα των τυφώνων και αυτή τη στιγμή μόνο το 18,3% της υπεράκτιας παραγωγής δεν λειτουργεί. Η αγορά πετρελαίου θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει έντονο έλλειμμα στις αρχές του χειμώνα και αν αυξηθεί η ζήτηση, οι έμποροι ενέργειας θα εκμεταλλευτούν κάθε πτώση που θα έχουν οι τιμές του αργού.

Ο χρυσός κάνει… διάλειμμα από τις απώλειες

Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού κατέφυγαν για ακόμα μια φορά οι επενδυτές, φοβούμενοι μια μετάδοση της κρίσης της Evergrande.  Ο χρυσός ενισχύθηκε μετά και την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Στο 10ετές η απόδοση υποχώρησε κατά 5,4 μονάδες βάσης, στο 1,307%.

Το ράλι του πολύτιμου μετάλλου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν οι αναφορές ότι ο γερουσιαστής Μάντσιν σκέφτεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να περιμένει μέχρι το 2022 πριν ψηφίσει υπέρ του πακέτου των 3,5 τρισ. Δολ. Για κοινωνικές δαπάνες. Και το γεγονός ότι οι μετοχές οδεύουν προς τις χειρότερες επιδόσεις τους από τον περασμένο Οκτώβριο είναι απορίας άξιον το πώς ο χρυσός έχει ενισχυθεί μόνον κατά 10 δολάρια. Όπως σημειώνει η Oanda το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις μέχρι να αρχίσει τελικά το tapering. Τότε είναι που θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως αντισταθμιστικός παράγοντας έναντι του πληθωρισμού.

Οι επιπτώσεις στο Bitcoin

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα ξαναδοκιμάζει τα χαμηλά του. Ο φόβος της κατάρρευσης της Evergrande εμποδίζει κάθε διάθεση για ανάληψη ρίσκου και οδηγεί σε πτώση τα πάντα. Τα κρυπτονομίσματα παρά την έντονη μεταβλητότητα που τα χαρακτηρίζει , είχαν τις καλύτερες επιδόσεις αυτή τη χρονιά, άρα δεν θα αποτελούσε έκπληξη για την Wall Street αν ήταν το πρώτο asset που θα πουλούσαν οι επενδυτές με την έναρξη του sell-off που πυροδοτεί η Κίνα.

Αν το bitcoin υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 40.000 δολαρίων, ενδέχεται το μομέντουμ πωλήσεων να το επαναφέρει στο εύρος των 30.000 με 40.000 δολ., εκέι που βρισκόταν δηλαδή αυτό το καλοκαίρι.

Χάθηκαν 135 δισ. δολ.

Σύμφωνα πάντως με το Βloomberg, η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη για τις μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη, καθώς οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν σε λίγες ώρες 135 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά ο Ελον Μασκ της Tesla έχασε 7,2 δισ. και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon 5,6 δισ. δολ.

Διαβάστε ακόμη:

Το Καλό Λιβάδι μετονομάζεται σε «χρυσό», το plan B για την Atticabank, το καζίνο της Κρήτης, ο (άφαντος) Κυριακούλης και η μαρίνα της Ιτέας

Τράπεζες: Κλείνει το Frontier – Ποια deals ολοκληρώνονται μέχρι τέλος του έτους

«Crash test» σε όλες τις ρυθμίσεις για τα χρέη προς την εφορία

Exit mobile version