Στο «κόκκινο» έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις της Silicon Valley Bank.
Ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες μετριάστηκαν, έπειτα από την ανακοίνωση για το «λουκέτο» στη SVB, διευρύνθηκαν οι απώλειες με τον Dow Jones να χάνει τουλάχιστον 400 μονάδες.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε στη σημερινή συνεδρίαση 345 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 31.909 μονάδες. Ομοίως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίστηκε στο -1,45% και τις 3.861 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε στο -1,76% και τις 11.138 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή τους έτους με απώλειες πέριξ των 3,3%. O Dow έχασε 4,4%, ο S&P 4,6% και ο Nasdaq 4,7%.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,8%) και JP Morgan (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-6,1%) και Goldman Sachs (-4,6%).
Αναφορικά με τις αμερικανικές τράπεζες η Bank of America έκλεισε στο -0,88%, η Citigroup στο -0,53% και η Morgan Stanley στο -2,33%.
Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, στο επίκεντρο τουλάχιστον για σήμερα στάθηκαν οι εξελίξεις γύρω από Silicon Valley Bank, η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Όλα ξεκίνησαν, μόλις η διοίκηση της μικρής τράπεζας ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων, επιδιώκοντας την ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων –και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων.
Έτσι, η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.
Εξάλλου όπως δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί «κάποιες» τράπεζες «πολύ προσεκτικά» και ότι το γεγονός ότι τράπεζες όπως η SVB Financial αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες είναι «θέμα ανησυχίας».
«Αναφερθήκατε στη Silicon Valley Bank – υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν μερικές τράπεζες τις οποίες παρακολουθώ πολύ προσεκτικά», δήλωσε η Γέλεν την Παρασκευή, σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από ερώτηση για το εάν ανησυχεί για τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων που προέρχονται το θέμα της SVB.
«Όταν οι τράπεζες υφίστανται οικονομικές απώλειες, είναι και πρέπει να είναι ένα θέμα ανησυχίας”, δήλωσε η Γέλεν χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.
Να σημειώσουμε ότι η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.
Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».
Παράλληλα, η FDIC σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα της τράπεζας στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη, ενώ θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.
Eν τω μεταξύ, οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός δύναται να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 311.000 τον Φεβρουάριο του 2023, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι επενδυτές εστιάζουν στη μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση στους μισθούς (+4,6% έναντι +4,8%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 76,68 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,8% στα 1.867 δολ./oz
Με κέρδη ολοκλήρωσε ο χρυσός, με τον παραδόσεως Απριλίου να ενισχύεται 1,8%, για να διαμορφωθεί στα 1.867,20 δολάρια η ουγγιά. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 3,1% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 20,785 δολάρια η ουγγιά, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 2,2%.
Ο χαλκός είδε το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου να κερδιζει 1,3 σεντς ή 0,3% στα 4,052 δολάρια η λίβρα. Το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου σκαρφάλωσε 0,3% στα 1.378,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου κατέγραψε άνοδο 2,2% και διαμορφώθηκε στα 970,60 δολάρια η ουγγιά.
Διαβάστε ακόμη:
Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών
Γιάννης Ακκάς: Η ώρα της κρίσης και για τα Κλωστήρια Θράκης (pics)