Μπορεί η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις να έχει (κάπως) καταλαγιάσει μετά και τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, όμως στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ παραμένει η ενίσχυση της συμμαχίας που έχουν δημιουργήσει για την αντιστάθμιση της οικονομικής και γεωστρατηγικής επιρροής της Κίνας. Κι αυτό θα θελήσει να προωθήσει ο Τζο Μπάιντεν, κατά την παρουσία του στο Νέο Δελχί για την ετήσια σύνοδο του G20, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και μέσα από τις διμερείς επαφές του.
Άλλωστε, οι Κινέζοι επέλεξαν να… σνομπάρουν τη συνάντηση, κυρίως πιθανότατα για να «εκνευρίσουν» τους Ινδούς ανταγωνιστές τους, επιλέγοντας να εκπροσωπηθούν όχι σε ανώτατο επίπεδο από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά από τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Και βέβαια απών θα είναι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης απέναντι στην οικονομική επιρροή της Κίνας και τα κονδύλια που μοιράζει από το Belt and Road Initiative ή και την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (ήτοι την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS) είναι και η διεύρυνση της δυνατότητας δανειοδοτήσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένα σχέδιο για το οποίο ο Μπάιντεν θα αναζητήσει συμμάχους στους κόλπους των κρατών μελών της Ομάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το αμερικανικό σχέδιο κάνει λόγο για διεύρυνση της δυνατότητας δανειοδοτήσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα προς τις μεσαίες και πιο φτωχές χώρες κατά 25 δισ. δολάρια, αν και το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, πάνω από τα 100 δισ. δολάρια, εφόσον η Ουάσιγκτον διασφαλίσει τη στήριξη αρκετών κρατών.
«Το ζήτημα δεν είναι να απαντήσουμε στην Κίνα, αλλά να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παγκόσμιες προκλήσεις. Ελπίζουμε ότι και άλλες χώρες, αναλόγως με την οικονομική τους δυνατότητα, θα σταθούν μαζί μας» σχολίασε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας νωρίτερα από το Νέο Δελχί.
Στη Σύνοδο θα παραστεί και ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, με δεδομένη πρόθεση να ζητήσει ανοιχτά επιπλέον πόρους για το διεθνή οργανισμό από όλα τα κράτη μέλη, όπως έχει δηλώσει ότι είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Βεβαίως επισήμως ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των ταμείων της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν είναι μια κίνηση που στρέφεται κατά της Κίνας, αλλά έχει να κάνει με τις αυξημένες προκλήσεις και ανάγκες της εποχής ειδικά στο μέτωπο της πράσινης μετάβασης των οικονομιών.
Όμως, στον απόηχο της πρόσφατης φιλόδοξης συνόδου των BRICS στη Νότιο Αφρική, όπου μπήκαν οι βάσεις για την ενδυνάμωση της Ομάδας, αλλά και την παράλληλη ενίσχυση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, ήτοι του χρηματοδοτικού της εργαλείου, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση θορυβήθηκε αρκετά, ώστε να κρίνει ότι πρέπει να ανεβάσει… στροφές στη δημιουργία ενός αναχώματος απέναντι στην οικονομική επιρροή του Πεκίνου.
Η ινδική προεδρία της Ομάδας έχει ήδη στηρίξει το σχέδιο. Μάλιστα, Τζο Μπάιντεν και Ναρέντρα Μόντι είχαν νωρίτερα διμερή συνάντηση, στην οποία όχι μόνο επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, αλλά φρόντισαν να βρουν κοινό έδαφος στα θέματα που θα θελήσουν να θέσουν και να προωθήσουν στη σύνοδο του Σαββατοκύριακου.
Μάλιστα, το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου που βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης του φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, να έχει έμμεση αναφορά στο θέμα κάνοντας μνεία στην ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα από τις αναπτυξιακές τράπεζες και τους διεθνείς οργανισμούς. Η αναφορά είναι κάπως αόριστη για να μην «σκοντάψει» σε εμπόδια κυρίως από την κινεζική πλευρά, όμως είναι αρκετή για να αποτυπώσει τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Βέβαια το κατά πόσο οι προθέσεις αυτές θα οδηγήσουν σε… απτούς καρπούς σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων απομένει να φανεί. Άλλωστε, το πρόβλημα για τον Τζο Μπάιντεν δεν είναι μόνο να βρει συμμάχους πρόθυμους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά να πείσει και το ίδιο το νομοθετικό σώμα της χώρας του να βοηθήσει.
Για να προσφέρουν οι ίδιες οι ΗΠΑ περισσότερα κονδύλια προς την Παγκόσμια Τράπεζα απαιτείται η έγκριση του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσου, κάτι που δεν θα είναι διόλου εύκολο σε μια περίοδο που η χώρα σταδιακά μπαίνει σε φάση προετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Βεβαίως, το Πεκίνο δεν έχει φίλους μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών, ανεξαρτήτως κόμματος, και μάλιστα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολλές φορές απαιτήσει την υιοθέτηση πιο σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα και τις φιλοδοξίες της να εδραιωθεί ως πολιτική και οικονομική υπερδύναμη. Όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στον Μπάιντεν τα επιπλέον κονδύλια που ζητά για να «πολεμήσει» πιο αποτελεσματικά όπως υπόσχεται, έστω και μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, τους Κινέζους.
Διαβάστε ακόμη
Στη δίνη της δολοφονίας στο Blue Horizon η Attica Group
JPMorgan: Γιατί η μετοχή της Apple θα συνεχίσει να πιέζεται – Μείωσε την τιμή στόχο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ