search icon

Αγορές

«Δοκιμάζονται» και οι 830 μονάδες στο Χρηματιστήριο – Βαριές απώλειες στο ταμπλό (upd)

Απώλειες κατά 1,5% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος δίνει «μάχη» για τις 830 μονάδες - Πτώση άνω του 4% για ΕΥΔΑΠ, Mytilineos - Κάμψη πέριξ του 2% στις τράπεζες - Πακέτα μετοχών αξίας 5 εκατ. ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή - Η Μόσχα «βυθίζει» ευρωαγορές και ευρώ – Απώλειες σχεδόν 3% για τον DAX

(Τελευταία ενημέρωση 16.17) Υπό κλιμακούμενη πίεση τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί την άκρως αρνητική τάση του εξωτερικού, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, η εικόνα θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη, αν δεν υπήρχαν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία περιορίζουν το μέγεθος της κάμψης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.30 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αισθητή πτώση κατά 1,51% και διαμορφώνεται στις 832,03 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 828,13 έως 838,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς διολισθαίνει στο -1,73% και τις 531 μονάδες. Το μεγαλύτερο βάρος «σηκώνει» η μετοχή της Πειραιώς, η οποία χάνει 2,5% και «δοκιμάζει» το όριο του 1 ευρώ. Κατά 2,1% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «πέφτει» στα 3,05 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -1,5% και το 0,88 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,6% και τo 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,43% και 2.000 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κατρακυλάει στο -5% και τα 7,3 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Απώλειες άνω του 4,7% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Mytilineos, ενώ 3% χάνουν οι μετοχές των ViohalcoΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda, Development, Quest Συμμετοχών, Τιτάνα και Aegean βρίσκονται τουλάχιστον στο -2%, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής να περιορίζεται στο -0,6% και τα 17,5 ευρώ, στον απόηχο των πακέτων που «πέρασαν» αξίας 5 εκατ. ευρώ. Οι μοναδικές μετοχές, οι οποίες κινούνται σε θετικό έδαφος, είναι της Jumbo, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, οι οποίες ενισχύονται στο +0,7%, στο +1,9% και στο +0,4% αντίστοιχα. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,92% και 1.311 μονάδες), οι μετοχές των Profile, Κρι – Κρι και Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζουν αρνητικά στο -3%, με τη μετοχή της Epsilon να ακολουθεί στο -2,8% και τα 5,4 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 19 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 86 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δοκιμάζονται οι κρίσιμες στηρίξεις

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει την πλαγιο-καθοδική κίνηση, καθώς το διεθνές περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά, κάτι που αποτυπώνεται και στις μεγάλες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (η Wall Street είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας). H ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι αποτελεί το Νο.1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή, με τους Ρώσους να διακόπτουν ξανά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.  

Την ίδια ώρα, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα διαμορφωθεί είτε στις 50 μονάδες βάσης είτε στις 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο είτε στο 1% είτε στο 1,25%. Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).  

Μέσα σ΄ όλα αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να διαχειριστεί και την πολιτική αβεβαιότητα, με τα κόμματα να έχουν ήδη εισέλθει ατύπως στην προεκλογική κούρσα, κάτι το οποίο δύναται να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, λόγω της πάγιας ροπής προς την παρεχολογίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται σταθερά εδώ και μερικές ημέρες άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% (σήμερα στο 4,250%), με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται στις 269 μονάδες βάσης. 

Από την άλλη πλευρά, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει και ορισμένες ευχάριστες ειδήσεις, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να περιορίσουν το εύρος της καθοδικής κίνησης. Εντός εβδομάδας, για παράδειγμα, θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, το οποίο θα επιβεβαιώσει την αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας. Ταυτόχρονα, τα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου συνεχίζουν να είναι άκρως ικανοποιητικά.  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι ο Γενικός Δείκτης έχει να ανεβεί έναν «Γολγοθά» με τις 800 μονάδες να αποτελούν το βασικό στήριγμα. Ακολουθούν οι 779 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το χαμηλό έτους. Στον αντίποδα, οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 850 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,79% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,85%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,14%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 περιορίζεται κατά 1,97%.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν το rebound χάρη στις προσδοκίες για σκόπιμη μείωση της παραγωγής των χωρών του OPEC+. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται αισθητά στο +2,7% και τα 95,53 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.723 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Morgan Stanley: Ταύρος για την ελληνική οικονομία, αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες (πίνακες)

Tο «πακέτο Μητσοτάκη», οι Σαουδάραβες ζητούν επισήμως το 20% της Εθνικής Τράπεζας και οι Μπάκοι πάνε για… τραπεζίτες

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο – Πώς αντιδρά η Ευρώπη

Exit mobile version