search icon

Αγορές

Το εκρηκτικό μείγμα που προκάλεσε το sell off στις διεθνείς αγορές

Το ντόμινο των παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων προκαλεί νευρικότητα - Evergrande, πληθωρισμός, Fed και AUCUS τρομάζουν τους επενδυτές - Ισχυροί κραδασμοί στη Wall Street – Απώλειες 600 μονάδων για τον Dow Jones

Ο εφιάλτης της 15ης Σεπτεμβρίου του 2008 επανέρχεται στα διεθνή χρηματιστήρια. Είναι η ημερομηνία της μεγαλύτερης χρεοκοπίας στην παγκόσμια ιστορία, τα απόνερα της οποίας ακόμα ταλανίζουν τον πλανήτη. Αυτή της Lehman Brothers, η οποία είχε συμπαρασύρει με την κατάρρευσή της και το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά, η κινεζική Evergrande ξυπνά μνήμες Lehman Brothers, προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίες σήμερα επιδίδονται σε κρεσέντο sell off, με τους επενδυτές να παρακολουθούν αμέτοχοι τα όσα διαδραματίζονται.

Η τιμή του κινεζικού κολοσσού υποχωρούσε νωρίτερα κατά 17% για να κλείσει με απώλειες λίγο πάνω από 10%. Η Evergrande, οι οφειλές της οποίας αγγίζουν τα 305 δισ. δολάρια, επιχειρεί να συγκεντρώσει κεφάλαια με σκοπό να αποπληρώσει δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της, ενώ μία πιθανή χρεοκοπία της θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλο ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2024, ενώ εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Πληθωρισμός, Fed και AUKUS

Παράλληλα, με τα όσα διαδραματίζονται στην Ασία, οι αγορές περιμένουν τη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ώστε να δουν αν θα υπάρξει σύσφιξη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε πάνω από έναν χρόνο πριν ώστε να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει την πανδημία – κάτι που φαίνεται πάντως ακατόρθωτο για κάποιους δεδομένης της ανόδου του πληθωρισμού.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός, φαίνεται να είναι και απόρροια εκτός από την άνοδο μεταφορών, βασικών μετάλλων και ενέργειας αλλά παράλληλα και από την σημαντική κινητικότητα στην αγορά, κάτι που είχε να δει αρκετά χρόνια. Σίγουρα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παίζει τον ρόλο του χωρίς να ξέρουμε το που θα οδηγήσει στο μέλλον.

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος, ο οποίος προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να μειώνουν την έκθεσή τους, είναι το ντόμινο των παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων που προκαλεί δε η συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας.

Sell off στη Wall Street

Οι βασικοί δείκτες της Wall Steet διεύρυναν τις απώλειες τους μετά την αρνητική έναρξη της συνεδρίασης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε ενδοσυνεδριακές απώλειες της τάξεως ακόμα και των 971 μονάδων, για να τερματίσει τη συνεδρίαση υποχωρώντας περίπου 600 μονάδες ή σε ποσοστό 1,78%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις 28 Οκτωβρίου του 2020. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,7%. Τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε 2,19%.

Βαθύ κόκκινο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρούς κραδασμούς δέχτηκαν οι ευρωαγορές, οι οποίες, υπό τη βαριά σκιά της Evergrande, σημείωσαν μεγάλες απώλειες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,7% και έκλεισε στις 454,12 μονάδες. Ο εξορυκτικός κλάδος κατρακύλησε 3,6% καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ βουτιά 4,3% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος.

«Βαρίδι» η Evergrande στην Ασία

Ο δείκτης Hang Seng συνεδρίασε εν μέσω ισχυρών πιέσεων, με τη μετοχή του κινεζικού κολοσσού Evergrande να καταγράφει μεγάλες απώλειες. Ο δείκτης βρέθηκε σε χαμηλό 52 εβδομάδων, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 6,69%.

Διαβάστε περισσότερα

Moody’s: Αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες – Θετικό το οutlook

Hλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι και πότε θα δουν έκπτωση στον λογαριασμό τους (vid)

Γιατί τώρα όλοι «θέλουν» Ελλάδα – 10 δισ. ευρώ τα deals από την αρχή του 2021

Exit mobile version