(upd) Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών, παρά τα στηρίγματα από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες για τον MSCI Greece. Το επενδυτικό κλίμα, εξάλλου, παραμένει αρνητικό, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να οδεύει προς το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κάμψη κατά 1,35% και διαμορφώνεται στις 851,04 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (862,66 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε -επίσης- 12 μονάδες (από 847,22 έως 859,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί στο -2,50% και τις 556 μονάδες, οδεύοντας προς τη 12η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά 4% και χάνει το τεχνικό σημείο των 3,2 ευρώ. Απώλειες κατά 2,6% παρουσιάζει και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Εurobank διαπραγματεύεται στο -1,6% και το 0,88 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, διαμορφώνεται στο -1% και το 1,23 ευρώ, μετά τα κέρδη των 520 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank –2,61% 0,9262 ευρώ
- Eurobank -1,57% 0,8882 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα –3,99% 3,197 ευρώ
- Πειραιώς –0,96% 1,237 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,27% και 2.045 μονάδες), οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία υποχωρεί κατά 4%, ενώ στο -2,5% ακολουθεί η μετοχή της μητρικής Viohalco, διορθώνοντας μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη. Απώλειες κατά 3% σημειώνει και η μετοχή της Aegean, ενώ οι μετοχές των Lamda Development, Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα χάνουν τουλάχιστον 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola εκτινάσσεται στο +3,7% και τα 19,3 ευρώ μετά τα οικονομικά μεγέθη, με τις μετοχές των Jumbo και ΟΤΕ να έπονται στο +2% και στο +1%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,86% και 1.384 μονάδες), οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Cenergy και Entersoft διολισθαίνουν άνω του 3%, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διατηρεί το θετικό πρόσημο, ενισχυόμενη κατά 6%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 14 μετοχές κινούνται ανοδικά, 81 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
Προς τα χαμηλά του Μαρτίου η αγορά
Ο Λεωφόρος Αθηνών παραμένει σε πτωτική τροχιά, θέτοντας σε δοκιμασία τις στηρίξεις των 850 μονάδων και διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου του 2022. Το διεθνές sell off, άλλωστε, επηρεάζει δυσμενώς την πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία αναζητάει στηρίγματα προκειμένου να περιορίσει την καθοδική πορεία.
Τα χθεσινά νούμερα για τον αμερικανικό πληθωρισμό (8,3% τον Απρίλιο) σκορπούν απογοήτευση στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν το φαινόμενο των ανατιμήσεων να «αντέχει» στον χρόνο και να ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες, ώστε οι τελευταίες να προβούν σε επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Ας σημειωθεί ότι η Federal Reserve έχει ήδη αναθεωρήσει το επιτόκιο στο 0,75% (από 0,25% προηγουμένως), ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να αναλάβει δράση τον προσεχή Ιούλιο, αφού πρώτα προχωρήσει στον οριστικό τερματισμό των αγορών κρατικών ομολόγων (APP).
Ωστόσο, το περιβάλλον της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και του υψηλού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος δανεισμού, τα lockdowns στην Κίνα, τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη (πόλεμος στην Ουκρανία) και τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναγκάζουν τους αναλυτές να κατεβάσουν αισθητά τον πήχη της φετινής ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου παρέχουν ευκαιρίες αγορών για τους πιο τολμηρούς επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς Τιτάν, Coca – Cola, OTE και Πειραιώς έδωσαν συνέχεια στα θετικά μεγέθη του 2021, μπαίνοντας με το δεξί και στο 2022 -παρά την επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τα μεσάνυχτα αναμένεται να δοθεί τέλος και στα σενάρια για τις αλλαγές του MSCI Greece, καθώς θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δείκτη. Υπενθυμίζεται ότι προς ένταξη εταιρείες θεωρούνται η Εθνική Τράπεζα και η Mytilineos, ενώ πιθανή είναι η διαγραφή της Jumbo. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο ελληνικός δείκτης να παραμείνει και ως έχει (Jumbo, ΔΕΗ, Εurobank, Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ).
Sell off στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -2,2% και τις 418 μονάδες (κοντά στο χαμηλό έτους), καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,3%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,1% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 2,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones χάνουν περισσότερες από 150 μονάδες, προαναγγέλλοντας ένα πτωτικό άνοιγμα.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν ελαφρώς άνω των 100 δολαρίων, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -2,5% και τα 103,02 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -2,3% και τα 105,02 δολάρια ανά βαρέλι. Πτώση, τέλος, παρουσιάζει και η τιμή του χρυσού, η οποία διολισθαίνει στο 0,4% και τα 1.846 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
OTE: Αύξηση 4,7% στα έσοδα και 8% στο προσαρμοσμένο EBITDA στο πρώτο τρίμηνο
Τράπεζα Πειραιώς: Στα 520 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο