search icon

Αγορές

Το deal εξαγοράς της iRobot διέλυσε η Amazon – Γιατί έκανε πίσω ο κολοσσός του e-commerce

Τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της ύψους 1,45 δισ. δολαρίων συμφωνίας είχαν φανεί από πέρυσι και θα κλιμακώνονταν από το αναμενόμενο μπλόκο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Οι αρμόδιες διεθνείς αρχές ανταγωνισμού αυξάνουν συνεχώς την πίεση προς τις Big Tech

Τα μαύρα σύννεφα είχαν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν έντονα πάνω από την ύψους 1,45 δισ. δολαρίων συμφωνία εξαγοράς της iRobot από την Amazon. Μάλιστα, το μπλόκο από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού των Βρυξελλών θεωρείτο πλέον δεδομένο. Οπότε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου πρόλαβε τα… χειρότερα ανακοινώνοντας μόνος του πως υπαναχωρεί από το πολύκροτο deal.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η εξαγορά της iRobot δεν μπορεί να προχωρήσει» τόνισε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η Amazon, τονίζοντας πως η διάλυση της συμφωνίας θα στερήσει από τους καταναλωτές την πρόσβαση σε μεγαλύτερη καινοτομία σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Θυμίζουμε πως το κορυφαίο προϊόν της iRobot, που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του ΜΙΤ με στόχο να ενσωματώσει τη ρομποτική τεχνολογία σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα είναι η αυτόνομη σκούπα Roomba.

Η ίδια η iRobot δήλωσε άκρως απογοητευμένη με την εξέλιξη αυτή, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της, μεταξύ άλλων την αποχώρηση του CEO και συνιδρυτή της, Κόλιν Άνγκλ και τη δρομολόγηση περίπου 350 απολύσεων, ήτοι το ένα τρίτο του προσωπικού της.

Η αναδιάρθρωση αυτή, πάντως, δεν γλίτωσε την εταιρεία από τον αρνητικό αντίκτυπο στη Wall Street με τη μετοχή της να κατρακυλά έως και 18%, που ανεβάζει τις συνολικές της απώλειες για το μήνα στο 63%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε, δεδομένου πως οι ενστάσεις από τις διεθνείς αρχές ανταγωνισμού είχαν ήδη καταγραφεί προ πολλού.

Ειδικά η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει από πέρυσι πως η συμφωνία θα περιόριζε τα περιθώρια του ανταγωνισμού προσφέροντας στον κολοσσό του online trading τη δυνατότητα να προβάλει και να προτάσσει τα μοντέλα της Roomba από την πλατφόρμα του. Έτσι, η απόφαση των αρχών ανταγωνισμού Βρυξελλών που αναμενόταν να εκδοθεί στις 14 Φεβρουαρίου θεωρείτο βέβαιο ότι θα ήταν αρνητική στην έγκριση της συμφωνίας.

Πάντως η αγορά προβληματίστηκε κυρίως από το γεγονός ότι η πίεση που δέχονται οι αμερικανικές Big Tech από τις διεθνείς αρχές ανταγωνισμού ολοένα και αυξάνεται. Είχε προηγηθεί εξάλλου μόλις τον περασμένο μήνα, για τους ίδιους λόγους, η διάλυση ενός ακόμη σημαντικού deal, η ύψους 10 δισ. δολαρίων εξαγορά της Figma από την Adobe.

Η πίεση αυτή, μάλιστα, αν και έχει αυξηθεί κυρίως από την πλευρά των Βρυξελλών δεν αφορά μόνο τα ευρωπαϊκά όργανα. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και η αμερικανική ομοσπονδιακή Federal Trade Commission κατέθεσε αγωγή κατά της Amazon με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή δύναμη που έχει εις βάρος των ανταγωνιστών της και των καταναλωτών.

H μετοχή της ίδιας της Amazon κινείται σήμερα στη Wall Street οριακά σε θετικό έδαφος, καθώς οι μέτοχοι μάλλον ανακουφίστηκαν από το κλείσιμο της υπόθεσης της iRobot και την αποφυγή ενός «όχι» από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη 

ΣΕΒ: Οι 7+1 κρίσιμες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ιδιωτικό χρέος: Πόσα χρωστούν οι Έλληνες σε τράπεζες και Δημόσιο – «Σανίδα σωτηρίας» ο εξωδικαστικός

Σπάνια ρολόγια διασημοτήτων που έπιασαν τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version