search icon

Αγορές

Το χρηματιστήριο που «κλέβει» τις εντυπώσεις: «Μετράει» κέρδη στο 2022, παρά το παγκόσμιο sell off

«Μέχρι η Federal Reserve να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης, οι αναπτυσσόμενες αγορές δεν πρόκειται να “πιάσουν” τη Σιγκαπούρη»

To 2022 εξελίσσεται με δυσμενή τρόπο για τις περισσότερες αγορές μετοχών παγκοσμίως. Η ενίσχυση του δολαρίου σε υψηλό 20ετίας, ο ιστορικός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν τους βασικότερους λόγους οπισθοχώρησης των χρηματιστηρίων. 

Ωστόσο, υπάρχει και μια εξαίρεση, η οποία επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο λόγος για το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, το οποίο όχι μόνο δεν βρίσκεται στο «κόκκινο», αλλά παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 1% από τις αρχές του έτους.  

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το επίτευγμα του μικρού ασιατικού κράτους, ας σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών χάνει σχεδόν 23% μέσα στο 2022, στο χειρότερο έτος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.  

Ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης έγκειται στο γεγονός ότι περίπου το 50% της κεφαλαιοποίησης του ασιατικού χρηματιστήριου αφορά τις τράπεζες, οι οποίες ωφελούνται σημαντικά από το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων, λόγω των προσδοκιών για διεύρυνση της κερδοφορίας. 

Την ίδια ώρα, ώθηση παρέχεται τόσο από τo μετα-πανδημικό rebound της τοπικής οικονομίας, όσο κι από τη στροφή των επενδυτών προς τις μετοχές αξίας (value stocks). Στα θετικά προστίθεται και η μικρή έκθεση της αγοράς σε τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες επηρεάζονται δυσμενώς από τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.  

Δίπλα σ’ όλα αυτά έρχεται να «κουμπώσει» και η εταιρική κερδοφορία του α’ εξαμήνου, η οποία αποδείχθηκε υψηλότερη κατά 16% σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Ένα ποσοστό τετραπλάσιο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσον όρο.  

Στην κορυφή των αποδόσεων του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρη «φιγουράρει» η μετοχή της Jardine Cycle & Carriage (κλάδος αυτοκινήτων), η οποία ενισχύεται κατά 71% από τις αρχές του έτους. Άνω του 50% καθορίζονται τα κέρδη και για τη μετοχή της Sembcorp Industries (κλάδος κοινής ωφέλειας).  

«Μέχρι η Federal Reserve να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης, οι αναπτυσσόμενες αγορές δεν πρόκειται να “πιάσουν” τη Σιγκαπούρη» εκτιμά ο Daniel Dubrocsky, αναλυτής της DailyFX, ο οποίος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Άλλωστε, η τελευταία επηρεάζει, μέσω του δολαρίου, όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές.  

Διαβάστε επίσης

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια… 

Μαρία Αγγελικούση: Ναύλωσε για $400.000 την ημέρα το LNG «Yiannis» στη SHELL

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας – Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί (pics)

Exit mobile version