search icon

Αγορές

To Bitcoin σταθεροποιείται αλλά οι επενδυτές… τρέμουν (γραφήματα)

Το 48% των επενδυτών φοβάται ότι θα χάσει τα χρήματά του, σύμφωνα με έρευνα - To 61% σταμάτησε να χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα  

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι μια πολύ καλή εβδομάδα για το Bitcoin. Δεν κατάφερε απλά να κρατήσει σταθερή την τιμή του πάνω από τα 21.000 δολάρια για περισσότερες από δύο ημέρες, αλλά και με την άνοδο του 22% που κατάφερε μέσα σε μια εβδομάδα, έσβησε όλη τη ζημιά από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX. Περιέργως (;) όμως, στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, τα χαμόγελα δεν έχουν επιστρέψει. Αντίθετα, επικρατεί παγωμάρα.

Κρυπτο-χειμώνας γαρ, θα πει κανείς. Αλλά θα κάνει λάθος. Οι επενδυτές -και δη οι retail- δείχνουν να είναι ακόμα πολύ τρομαγμένοι από το φρικιαστικό rollercoaster που κάνουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων. Και ακόμα περισσότερο, φοβισμένοι ότι θα ξαναβιώσουν μια κατάρρευση. Εάν χρειάστηκε 7 ημέρες για να αυξήσει 20% την τιμή του, το Bitcoin χρειάστηκε από την άλλη μόλις μερικές ώρες, μεταξύ 7 και 8 Νοεμβρίου, για να καταγράψει τις ίδιες απώλειες, εν μέσω αμφιβολιών για την χρεοκοπία του FTX και τις επιπτώσεις του. Και τις εβδομάδες που ακολούθησαν εκείνης της μέρας, πολλές φορές ο δείκτης βούτηξε κάτω από τις 16.000 δολάρια.

Τώρα, παρότι έχει αρχίσει ξανά να ακούγεται ξανά και η «άλλη πλευρά», όχι δηλαδή μόνο οι αναλυτές που περιμένουν περαιτέρω πτώση, ή αυτοί που προβλέπουν «μηδενισμό» των κρυπτονομισμάτων, αλλά και όσοι βλέπουν θετική προοπτική. Έστω και αν καλούν σε υπομονή… ετών τους εξουθενωμένους από τις ζημιές επενδυτές, υπόσχονται ράλι του Bitcoin ως και τις 100.000 δολάρια. Όχι ότι θα είναι οι πρώτοι, ή οι τελευταίοι που θα κάνουν τέτοιες αισιόδοξες προβλέψεις και θα πέσουν εντελώς έξω.

Παρά το γεγονός ότι ο «Δείκτης Φόβου» του Bitcoin έφυγε για πρώτη φορά από τις 5 Απριλίου 2022 από την περιοχή του «Φόβου» και του «Ακραίου Φόβου», μετακινούμενος προχθές στο «Ουδέτερο», η αισιοδοξία δεν φαίνεται να έχει επιστρέψει. Το κλίμα που επικρατεί στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων περιγράφει γλαφυρά έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky. Σύμφωνα με αυτή, σχεδόν οι μισοί (48%) χρήστες φοβούνται πως θα χάσουν χρήματα εξαιτίας της αστάθειας με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούν πλέον κρυπτονομίσματα.

Αυτό, είναι κοινό μυστικό. Ενώ το 10% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε πως ήδη έχει χάσει χρήματα και για αυτόν τον λόγο έχει σταματήσει να επενδύει, στο Newmoney έχουμε αρκετές φορές το περασμένο εννεάμηνο εξετάσει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται κυρίως οι πιο αδύναμοι οικονομικά επενδυτές, καθώς βρίσκονται “κάτω από το νερό” εδώ και αρκετό καιρό. Η επένδυσή τους, δηλαδή, σήμερα κοστίζει πολύ λιγότερα από το ποσό που επένδυσαν, ελπίζοντας -προφανώς- να το πολλαπλασιάσουν γρήγορα και χωρίς κόπο.

Και γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι retail επενδυτές, μη έχοντας την επιλογή του «cash out», αφού θα πρέπει να αποδεχθούν την οικονομική καταστροφή τους (υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις επενδυτών οι οποίοι τζόγαραν τις οικονομίες μιας ζωής, ή ρευστοποίησαν τα υπάρχοντά τους, ή ακόμα και υπερδανείστηκαν για να τζογάρουν στα κρυπτονομίσματα), απλά… μένουν ακίνητοι. Δεν κάνουν δηλαδή καμία κίνηση αγοράς ή πώλησης με τα κρυπτονομίσματα.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνολική κακή εικόνα των συνεχόμενων χρεοκοπιών στο οικοσύστημα, την περιρρέουσα κατάσταση της οικονομίας και τις εντεινόμενες επιθέσεις χάκερ οι οποίοι αρπάζουν ψηφιακά πορτοφόλια ανυποψίαστων χρηστών, οδηγούν πολλούς κατόχους ψηφιακών νομισμάτων στην απόφαση να αποφεύγουν να επενδύσουν ή ακόμα και να εγκαταλείπουν εντελώς τον χώρο, σταματώντας να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα.

Οι ερευνητές της Kaspersky συμπεραίνουν ακόμα ότι η αστάθεια αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει τα χρήματά του. Δυστυχώς, το 10% των ερωτηθέντων είχε ήδη υποστεί απώλειες λόγω της πτώσης της αξίας των κρυπτονομισμάτων.

Οι ανησυχίες σχετικά με την απώλεια χρημάτων λόγω της αστάθειας των νομισμάτων διατυπώνονται και από όσους δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα. Ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 61% όσων δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα δήλωσε ότι αρνείται να τα χρησιμοποιήσει επειδή ανησυχεί για τα χρήματά του. Κάθε 8η απάντηση στην έρευνα, ανέφερε ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τα cryptos.

Η έλλειψη υλικής υποδομής για την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων (14%) και ο κίνδυνος αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης (6%) αποτελούν περαιτέρω εμπόδια στην υιοθέτηση της χρήσης τους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι βασικοί παράγοντες για την ευρύτερη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, ένας στους οκτώ ερωτηθέντες δεν εμπιστεύεται πλέον καθόλου τα κρυπτονομίσματα.

Η εικόνα είναι ανάμεικτη όσον αφορά τις απαντήσεις των χρηστών. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι προσδοκίες του έχουν καλυφθεί, ενώ το 35% δήλωσε πως αυτό δεν συνέβη στη περίπτωση τους. Ωστόσο στην Ευρώπη, όπου υπήρξε το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών που μετάνιωσε για την επένδυση στα κρυπτονομίσματα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι προσδοκίες του ικανοποιήθηκαν μόνο σε κάποιο βαθμό ή καθόλου. Αυτό συγκρίνεται με το μόλις 26% που δήλωσε ότι οι ελπίδες τους από τα κρυπτονομίσματα εκπληρώθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία – «Κανείς πλέον δεν συζητά για το ελληνικό χρέος» (upd +vid)

Η ηχηρή απουσία των εταιρειών crypto στο Νταβός (pics)

Bonus στο Δημόσιο: Ποιοι θα πάρουν έως και 2 μισθούς επιπλέον

Exit mobile version