Ένα «πάρτι» από το οποίο ελάχιστες αγορές έλειψαν ήταν αυτό που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech, αλλά και ο άνεμο αισιοδοξίας που φύσηξε μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Το εξαιρετικά θετικό κλίμα αποτυπώθηκε στο έπακρο στις ευρωπαϊκές αγορές, αγγίζοντας υψηλό οκτώ μηνών, ενώ ράλι καταγράφηκε και στη Wall Street. Στις περισσότερες αγορές, πρωταγωνιστές ήταν μετοχές που σχετίζονται με τις αερομεταφορές, τον τουρισμό, τα διυλιστήρια και τον πετρελαϊκό κλάδο, δραστηριότητες που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των απαγορευτικών μέτρων (lockdowns).
Σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε μια άκρως εντυπωσιακή άνοδο, κατά 11,46%, την υψηλότερη μεταξύ 95 χρηματιστηριακών αγορών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια άκρως εντυπωσιακή επίδοση, στην οποία ρόλο έπαιξαν φυσικά (πέραν της μέχρι σήμερα υπερβολής στην υποχώρηση του Χ.Α.) η αναβάθμιση από τη Moody’s, αλλά και η άνοδος του ΟΤΕ (λόγω Ρουμανίας), μετοχής με σημαντική βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη, αλλά και η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εκτός της θετικής ειδησεογραφίας από το μέτωπο του κορονοϊου.
Ενδεικτικά, χθες οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αποδόσεις καταγράφηκαν στηςν Ευρώπη: ο ΑΤΧ στην Αυστρία ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,60%, BEL-20 στο Βέλγιο κατά 6,37%, στη Γαλλία ο CAC-40 σε ποσοστό 7,57%, ο FTSE – Italia κατά 5,19% και ο ΙΒΕΧ-35 σε ποσοστό 8,57%.
Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χτές με κέρδη 11,46% στις 655,50 μονάδες καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 70 μονάδων από το κλείσιμο της Παρασκευής με τέσσερις μετοχές, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να κλείνουν σχεδόν στο limit up, με τα νέα πρώτα της αναβάθμισης της οικονομίας από την Moody’s αλλά κυρίως τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer να είναι το καύσιμο για την εκρηκτική άνοδο.
Με ανάλογη άνοδο ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με 12,38%, στις 1.552,23 μονάδες, ενώ στο +7,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στις 945,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με “άλμα” 26,99% στις 309,53 μονάδες με τον τζίρο των συναλλαγών να είναι στα 120,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 101,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 660 χιλ. τεμάχια.
Στην χτεσινή ημέρα όπου στο Ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφηκαν τα υψηλά δύο μηνών είχαμε και το ιστορικό χαμηλό στα Ελληνικά κρατικά ομόλογα στις αποδόσεις καθώς όλοι οι τίτλοι βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, με το 10ετές να αγγίζει το 0,75%, το 5ετές να πλησιάζει ακόμα περισσότερο το μηδέν και τους πιο βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, το 2ετές και το 3ετές ομόλογο, να φέρουν αρνητικά επιτόκια.
Σήμερα οι επενδυτές θα προσπαθήσουν αν κατοχυρώσουν αυτές τις τιμές και ειδικά να κρατήσουν τον δείκτη άνω των 650 μονάδων, όπου ήταν και η αντίσταση των τελευταίων μηνών στις ανοδικές προσπάθειες του δείκτη. Ακόμη σήμερα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αλλαγές του MSCI με την αγορά να πιστεύει ότι η ΜΟΗ θα βγει από τον MSCI Greece Standard και θα μπει στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap και να βλέπει στην θέση της στον δείκτη να μπαίνει η ΜΥΤΙΛ. Σε περίπτωση που αποχωρήσει η ΜΟΗ από το δείκτη και δεν υπάρξει νέα είσοδός στο δείκτη MSCI Greece αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) θα μειωθεί κατά 0,01% και επίσης θα υπάρξει και μείωση της στάθμισης της χώρας στο δείκτη MSCI EMEA σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%.
Οι όποιες αλλαγές του δείκτη θα επηρεάσουν και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ οι οποίες θα παραμείνουν στον δείκτη αλλά θα αλλάξουν τα ποσοστά τους με τον περιορισμό της στάθμισης της χώρας να οδηγεί σε εκροές και σε αυτές τις 3 μετοχές. Στις πρωινές ανακοινώσεις ο Όμιλος Quest συγκαλεί την 1η Δεκεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την διανομή τμήματος αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων ύψους 10,722.262,80 ευρώ (0,30 ευρώ ανά μετοχή)