© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε ηλικία μόλις 37 ετών έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν πολυεθνικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τη Freedom Holding Corp. που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Nasdaq με αποτίμηση σήμερα 4 δισ. δολαρίων, να αναπτύξει ένα δίκτυο 122 γραφείων και παραρτημάτων σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μ. Ανατολή και ΗΠΑ και, με βάση το «Forbes», να συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους διεθνώς, με προσωπική περιουσία 3 δισ. ευρώ.
Ο Τιμούρ Τουρλόφ, γεννημένος στη Μόσχα και πλέον υπήκοος του Καζακστάν (απαρνήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα και τάχθηκε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία), έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα μια συναρπαστική πορεία. Ξεκίνησε να ασχολείται με το trading στα 16 του, αξιοποιώντας κεφάλαιο 800 δολαρίων που κληρονόμησε από τον παππού του. Από την εφηβεία τον ενδιέφεραν οι υπολογιστές, ο προγραμματισμός και η τεχνολογία. Σκεφτόταν να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ανάπτυξη λογισμικού και μετά, σύμφωνα με όσα έχει διηγηθεί, είδε σε ταινίες -προφανώς αμερικανικές- ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χρηματιστήριο γίνονται πλούσιοι. Αποφάσισε τότε να συνδυάσει το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές με τις επενδύσεις.
Ξεκινά την πρακτική του άσκηση ως trader σε μια μικρή επενδυτική εταιρεία στη Μόσχα που ήταν παράρτημα της World Capital Investments, ενός αμερικανικού επενδυτικού ομίλου, και έρχεται επαγγελματικά σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της Wall Street. Λίγο καιρό αργότερα πιάνει δουλειά στην Uniastrum Bank, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει στις σπουδές του στα οικονομικά και το μάνατζμεντ στο Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν η τράπεζα αποφασίζει να κάνει περικοπές, απολύεται. Τότε αποφασίζει μαζί με συναδέλφους του να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έχουν αποκτήσει και δημιουργούν τη Freedom Finance, αρχικά ως χρηματομεσιτική εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δολάρια.
Από τη Μόσχα στο Αλμάτι
Επειτα από κάποια χρόνια δραστηριοποίησης στη Ρωσία, παρέχοντας πρόσβαση σε κεφάλαια που ήθελαν να τοποθετηθούν στα αμερικανικά χρηματιστήρια, ο Τουρλόφ αποφασίζει να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στο Αλμάτι του Καζακστάν, έχοντας διαπιστώσει πως είναι μια αγορά με σχεδόν ανύπαρκτο ανταγωνισμό για χρηματοοικονομικές και επενδυτικές υπηρεσίες, αλλά με σημαντικό αριθμό ανθρώπων με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη της Freedom με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι ταχύτατη.
Το 2015 γίνεται ο βασικός μέτοχος της Freedom Holding Corp., κάτω από την ομπρέλα της οποίας περνούν οι Freedom Finance Investment Company, η Freedom Finance JSC, η Freedom24 και η Freedom Finance Bank. Παράλληλα, αναβάθμισε τη Λεμεσό ως έδρα του ευρωπαϊκού της βραχίονα, έχοντας αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μεγαλονήσου. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2019, περνά την πόρτα του Nasdaq και μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης, σήμερα διαθέτει παρουσία και δραστηριότητα σε 18 χώρες, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από χρηματιστηριακές και χρηματομεσιτικές υπηρεσίες, investment banking και συμβουλευτική επενδύσεων, μέχρι υπηρεσίες αναδοχής, τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Συναντήσαμε τον Τιμούρ Τουρλόφ σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, στο πλαίσιο επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η Freedom Finance. Στη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για την επόμενη μέρα του ομίλου του, τις προοπτικές που διανοίγονται και για το μέλλον του χρηματοοικονομικού κλάδου που μετασχηματίζεται ταχύτατα λόγω της τεχνολογίας. Παράλληλα, αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια να αποκτήσει ο όμιλος τραπεζική άδεια στην Ευρώπη, ενώ τοποθετείται και για τον θόρυβο που ξέσπασε όταν η Freedom Finance δέχθηκε την επίθεση του γνωστού fund Hindenburg Research με κατηγορίες από απάτη και χειραγώγηση της αγοράς έως παράκαμψη των κυρώσεων για ρωσικά κεφάλαια.
Φυσικά από τη συζήτηση δεν έλειψε και η Ελλάδα, για την οποία ανέφερε πως έχει όλες τις προοπτικές να αποτελέσει ένα τεχνολογικό hub για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οπως σημειώνει ο Τουρλόφ, η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο επενδυτικό βεληνεκές της Freedom Finance, αρχικά ανοίγοντας γραφείο στην Αθήνα, ενώ η ευρωπαϊκή θυγατρική της αποτέλεσε τον πρώτο international retail broker που έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Δημιουργήσαμε μια ομάδα στελεχών που ήταν ιδανική για τις δραστηριότητές μας και καθώς το εγχώριο επενδυτικό κοινό είναι εξοικειωμένο με τις επενδύσεις σε αγορές όλα λειτούργησαν υπέρ μας. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα αφορά την παροχή πρόσβασης σε ξένες αγορές μέσω της πλατφόρμας μας. Η στρατηγική μας εστίαση αυτή τη στιγμή αφορά τους retail επενδυτές. Προσφέρουμε ασφαλή πρόσβαση στους Ελληνες επενδυτές για να τοποθετηθούν σε ξένες αγορές. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, έχουμε την τεχνολογία και τις υποδομές για να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Για το σκέλος των θεσμικών επενδυτών απαιτείται διαφορετική προσέγγιση και στελεχιακή υποδομή», αναφέρει ο ιδρυτής της Freedom Finance.
Πύλη για τις ΗΠΑ
Σήμερα υπολογίζεται ότι 56.000 Ελληνες επενδυτές, αριθμός που αυξάνεται σταθερά, αξιοποιούν την πλατφόρμα με την επωνυμία Freedom24 για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε χρηματιστηριακές αγορές, εμπορεύματα, αγορές συναλλάγματος κ.ά. Μέσω της πλατφόρμας έχουν πρόσβαση σε 15 μεγάλα αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια με έναν ενιαίο λογαριασμό για μετοχές, ETFs, δικαιώματα προαίρεσης, futures, κ.ά.
Μελλοντικά, πρόθεση του ομίλου είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα για ελληνικές επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν άνοιγμα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. «Η παρουσία μας σε ένα χρηματιστήριο όπως ο Nasdaq και η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μπορεί να αξιοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να απευθυνθούν σε ξένους επενδυτές και να συγκεντρώσουν κεφάλαια στις ΗΠΑ. Είμαστε αδειοδοτημένοι από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και έχουμε τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών αναδοχής για όποια ελληνική εταιρεία επιδιώξει να εισαχθεί στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Παράλληλα, είμαστε σε θέση να φέρουμε πιο κοντά τις ελληνικές εισηγμένες στους Αμερικανούς επενδυτές. Θεωρώ ότι περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα θα εξετάσουμε τη διενέργεια ενός roadshow ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ, για να τεστάρουμε το έδαφος, να έρθουν σε επαφή με αμερικανικά κεφάλαια και να διαπιστώσουμε τις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν. Μέσω της πλατφόρμας μας σε ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες», τονίζει ο κ. Τουρλόφ.
Εξηγώντας τους λόγους που εξετάζει αυτή την προοπτική αναφέρει: «Υπάρχει περιθώριο δράσης. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες δεν ασχολούνται με μεσαίου ή μικρότερου μεγέθους εταιρείες εκτός ΗΠΑ. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες που θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα προς την αμερικανική κεφαλαιαγορά. Μπορούμε να βοηθήσουμε καινοτόμες ελληνικές εταιρείες να συγκεντρώσουν κεφάλαια, αρχικά με ένα μικρό ΙΡΟ για να γίνουν γνωστές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίησή τους και να διευρύνουν τη διασπορά τους και, γιατί όχι, να λειτουργήσουμε ως ανάδοχοι. Δεν είναι εύκολο, ίσως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και τα σωστά εργαλεία θα προκύψει ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούν διεθνή κεφάλαια».
Ο μάνατζερ που έγινε σκακιστής
Με αφορμή το σκάκι που λατρεύει (ήρθε σε επαφή με το άθλημα ως μάνατζερ, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία της Ομοσπονδίας του Καζακστάν και από πέρυσι ανέλαβε την προεδρία της, είναι επίσης πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), απαντά και στην ερώτηση ποια θεωρεί πως είναι η κίνηση ματ που έχει κάνει μέχρι σήμερα. «Μάλλον δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η καθοριστική κίνηση στην καριέρα μου. Αν είχα όμως να διαλέξω από αυτές που έχω κάνει μέχρι σήμερα θα έλεγα η απόφαση εισαγωγής στο Nasdaq. Ανέλαβα μεγάλες ευθύνες αλλά χάρις σε αυτές αποκτήσαμε μεγαλύτερη διαφάνεια ως οργανισμός, αποκτήσαμε μεγαλύτερες αντοχές και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, να έχουμε απευθείας πρόσβαση στην αμερικανική αγορά».
Μαζί όμως με τις ευθύνες, προσέλκυσε και την προσοχή, η οποία δεν ήταν πάντοτε θετική. Το γνωστό fund Hinderburg, το οποίο πέρυσι στοχοποίησε τον Γκαουτάμ Αντάνι, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας και τον γνωστό Αμερικανομεγαλοεπενδυτή, Καρλ Αϊκαν, προ μηνών διατύπωσε την κατηγορία ότι η Freedom Finance εμφανιζόταν να έχει αποφύγει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες με έδρα τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πελατών εταιρειών που έχουν στοχοποιηθεί ειδικά για μέτρα επιβολής κυρώσεων. Παράλληλα, κατηγόρησε τη Freedom Holding για οικονομικές ατασθαλίες και χειραγώγηση και ξεκίνησε να σορτάρει τη μετοχή της εταιρείας. Ωστόσο, το στοίχημα του Hinderburg δεν «βγήκε», καθώς η μετοχή της Freedom Holding πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο στο Nasdaq και, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι καταγγελίες βασίστηκαν σε δυσαρεστημένους υπαλλήλους.
«Το Hindenburg έχασε πολλά λεφτά»
Πώς σχολιάζει όσα συνέβησαν; «Η υπόθεση μοιάζει να έχει κλείσει. Κατά τη γνώμη μου, όχι ευχάριστα για το fund, διότι έχασαν πολλά χρήματα. Θεωρώ πως δεν έκαναν και την καλύτερη έρευνα της ζωής τους. Ενδεχομένως επειδή είχαν αποτέλεσμα με περιπτώσεις όπως του Καρλ Αϊκαν ή του Αντάνι νόμισαν πως θα συνέβαινε το ίδιο. Ωστόσο, βασίστηκαν σε όσα ανέφερε ένας πρώην δυσαρεστημένος υπάλληλος που έμεινε στην εταιρεία μόλις 6 μήνες και είχε περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχεία.
Εμείς παρείχαμε όλα τα αρχεία που ζητήθηκαν, έγιναν ανεξάρτητοι έλεγχοι από την FRA και τελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί του fund. Επικοινωνήσαμε εξαρχής με τους πελάτες μας, τους μετόχους μας και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν έχουμε λόγους να θεωρούμε πως λειτουργήσαμε παράνομα. Κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουμε κάποιου είδους κυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Μπορεί να συμβεί, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο».
Αφήνοντας την υπόθεση αυτή πίσω, ο Τουρλόφ αποκαλύπτει ότι το ενδεχόμενο νέων εξαγορών βρίσκεται στον ορίζοντα. «Το πιο ενδιαφέρον για εμάς θα είναι η απόκτηση μιας άδειας τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο 12μηνο. Βέβαια, ακόμη και αν βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία, θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να λάβουμε τις εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Ελπίζω η εμπειρία μας στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε όλες τις δραστηριότητές μας στο Καζακστάν θα μπορέσει να μεταφερθεί στην Ευρώπη, σε μεγαλύτερες αγορές, να χτίσουμε το ίδιο οικοσύστημα σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Τι σημαίνει μια νίκη Τραμπ
Από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείψει και η ερώτηση για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Τι, κατά τη γνώμη του, θα σημάνει για τις αγορές μια νίκη Τραμπ; «Οι αγορές θέλουν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Θυμάμαι πριν από την πρώτη θητεία Τραμπ υπήρχε μια ανάλυση της Goldman Sachs που ανέφερε ότι η Wall Street θα υποχωρήσει κατά 10% σε περίπτωση νίκης του. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, αντίθετα οικονομία και χρηματιστήρια πήγαν εξαιρετικά. Οι αγορές στις ΗΠΑ τελικά δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από το ποιος είναι πρόεδρος. Το σύστημα έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να διατηρείται η ισορροπία. Αν έχω μάθει κάτι, αυτό είναι να μην έχω βεβαιότητες. Πίστευα πως η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην Ουκρανία, ότι ο Τραμπ δεν θα εκλεγόταν. Αλλά τελικά και τα δύο συνέβησαν».
Αραγε τον ίδιο θα τον ενδιέφερε μια καριέρα στην πολιτική; «Φοβάμαι πως οι μέτοχοί μας θα θέλουν να συνεχίσω να διευθύνω την εταιρεία. Βέβαια δεν σας κρύβω πως έχω αναλάβει πολύ μεγάλες ευθύνες. Καμιά φορά σκέφτομαι το μεγάλο βάρος των ευθυνών και τότε θέλω να ασχοληθώ με τη γεωργία. (γέλια) Ομως βλέπω τον εαυτό μου στη Freedom Finance για πολλά χρόνια ακόμη». Με την πολιτική να βγαίνει από το κάδρο, πώς βλέπει άραγε τον εαυτό του σε δέκα χρόνια από σήμερα; «Το όραμά μου είναι να αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται σήμερα οι χρηματοοικονομικές και επενδυτικές υπηρεσίες, να γίνουν πιο προσιτές, πιο γρήγορες και φθηνότερες. Να μειωθεί το κόστος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο ΑΕΠ και να μην απορροφούν τόσο υψηλούς πόρους, ανθρώπινους και μη. Πιστεύω ότι η τεχνολογική μας προσέγγιση μπορεί να το πετύχει αυτό. Υπάρχει μεγάλη προοπτική.
Το έχουμε κάνει στο Καζακστάν και μπορούμε να το εφαρμόσουμε και αλλού αλλάζοντας τα δεδομένα των αγορών». Θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα τεχνολογικό hub προς αυτή την κατεύθυνση; «Οι ψηφιακοί νομάδες, πέρα από τη φορολόγηση, ενδιαφέρονται πολύ και για το περιβάλλον εργασίας και η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα στον κόσμο».
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΝ: Έρχεται μπαράζ διαγωνισμών έργων αποθήκευσης για να στηριχθεί η αγορά των ΑΠΕ
Πώς θα διαμορφωθούν τα ενοίκια των γραφείων τη διετία 2024- 2025 στην Αθήνα – Οι τιμές (διαγράμματα)
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ