search icon

Αγορές

Τι «βλέπει» τώρα ο διαχειριστής επενδύσεων που αγόρασε μετοχές τη «Μαύρη Δευτέρα»

Η αβεβαιότητα από την εξάπλωση του κορωνοϊού απεικονίστηκε και στις τιμές των μετοχών που έγιναν «ασανσέρ» την περασμένη εβδομάδα

Ουδείς μπορεί να διατυπώσει προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των τιμών στα χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα, καθώς όλα εξαρτώνται από την αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας.

Η αβεβαιότητα απεικονίστηκε και στις τιμές των μετοχών που έγιναν «ασανσέρ» την περασμένη εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων ετών οι οποίες ακολουθήθηκαν από μεγάλη άνοδο την επόμενη μέρα.

Τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας ακολούθησε ένα ανοδικό «ριμπάουντ», ενώ το ίδιο έγινε δύο μέρες μετά: Η μεγαλύτερη πτώση από το 1987 (-9,9% στις ΗΠΑ) σημειώθηκε την Πέμπτη, αλλά οι μετοχές ανέκαμψαν εντυπωσιακά την Παρασκευή με αντίστοιχη άνοδο.

«Είναι αδύνατον να κάνεις πρόβλεψη με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, διότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν. Είναι επίσης αδύνατον να επιχειρήσεις πρόβλεψη με βάση τα ιατρικά δεδομένα του κορωνοϊού γιατί και αυτά είναι άγνωστα» μας έλεγε διαχειριστής επενδύσεων που κινεί τους λογαριασμούς μεγάλων πελατών επενδυτικής τράπεζας που εδρεύει στην Ελβετία.

«Υπό τις συνθήκες αυτές, η μόνη ανάλυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η τεχνική, δηλαδή η εξέταση των διαγραμμάτων σε ένα ιστορικό βάθος, ώστε να δούμε τις τάσεις» εξήγησε.

Ο ίδιος άνθρωπος, την περασμένη Δευτέρα –την ημέρα που οι τιμές στη Wall Street υποχώρησαν κατά περισσότερο από 9% μας έλεγε ότι είχε προχωρήσει σε εντολές αγορών και ότι η τεχνική ανάλυση έδειχνε ότι υπήρχαν ενδείξει ότι ο δείκτης S&P500 του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σχηματίζει μια βάση στο επίπεδο των 2.500 μονάδων. Την περασμένη Δευτέρα, ο συγκεκριμένος δείκτης, που θεωρείται «βαρόμετρο» για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια αγορά είχε κλείσει στις 2.700 μονάδες.

Την περασμένη Πέμπτη, ο δείκτης έφτασε στις 2.480 μονάδες (ύστερα από πτώση πάνω από 9%), αλλά την Παρασκευή ανέκαμψε και κινήθηκε πάνω από τις 2.700 μονάδες (άνοδος 9%).

Ο συνομιλητής μας εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη βάση στήριξης των 2.500 μονάδων, και, εφόσον η συγκεκριμένη ανάλυση επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει ότι η αγορά έχει τη δυναμική να κινηθεί ανοδικά στο μέλλον, προς τις 4.000 μονάδες του ίδιου δείκτη, εφόσον οι οικονομικές και ιατρικές εξελίξεις το επιτρέψουν -για παράδειγμα εάν ανακοινωθεί μια μεγάλη ανακάλυψη για φάρμακο ή εμβόλιο του κορωνοϊού.

Μέχρι τότε, βέβαια, λέει ο διαχειριστής επενδύσεων, είναι πολύ πιθανό ότι η αγορά θα ξαναδοκιμάσει τις αντιστάσεις των 2.500 μονάδων.

Exit mobile version