Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Πιέρο Τσιπολόνε, θα είναι ο διάδοχος του Φάμπιο Πανέτα στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανακοίνωσε πως με τη λήξη του σημερινού χρονικού τελεσιγράφου καμία άλλη χώρα, πλην της Ιταλίας, δεν κατέθεσε υποψηφιότητα για τη θέση, προτείνοντας συγκριμένα τον 61χρονο τραπεζίτη.
Η υποψηφιότητα του Τσιπολόνε θα συζητηθεί κατά το επικείμενο Eurogroup, στις 15 Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε πως ο έμπειρος Φάμπιο Πανέτα αποχαιρετά την Φρανκφούρτη από την 1η Νοεμβρίου προκειμένου να επιστρέψει στα… πάτρια εδάφη και να αναλάβει τη θέση του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας. Ο νυν διοικητής, Ιγκνάσιο Βίσκο, αποχωρεί επίσης τον Νοέμβριο.
Ο Πανέτα υπήρξε εξαρχής η πρώτη επιλογή για τη Ρώμη για το τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας, ωστόσο η κυβέρνηση Μελόνι ανησυχούσε ότι μπορεί να χάσει τον έλεγχο μιας από τις έξι κορυφαίες θέσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ.
Επισήμως οι θέσεις στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ μοιράζονται με αξιοκρατικά κριτήρια, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όμως, μέχρι τώρα το εξαμελές συμβούλιο είχε μόνιμα εκπροσώπους από τις τέσσερις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, ήτοι τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που τους επέτρεπε να προωθούν και τα εθνικά τους συμφέροντα στη διαμόρφωση της πολιτικής της Τράπεζας.
Τελικά η παράδοση τηρήθηκε, όπως και το status quo, καθώς κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης δεν δοκίμασε να διεκδικήσει το πόστο που χηρεύει με την αποχώρηση του Φάμπιο Πανέτα διασφαλίζοντας έτσι την επικράτηση του Τσιπολόνε.
Το σύντομα νέο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και κατόπιν στο έγκριτο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Εργάζεται για την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας από το 1993 και από τις αρχές του 2020 μπήκε στο κεντρικό της συμβούλιο αναλαμβάνοντας χρέη υποδιοικητή.
Διαβάστε ακόμη
Ο «ιός» από την Κίνα απειλεί την παγκόσμια οικονομία (πίνακες)
Σ. Κόκκαλης: Η INTRALOT προχωρά σε συνολικό σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης
Ελβετία: «Απεταξάμην» τον τίτλο του πλυντηρίου μαύρου χρήματος – Νέες μεταρρυθμίσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ