search icon

Αγορές

Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια – Θα «ρίξει» τον ρυθμό σύσφιγξης έπειτα από 10 μήνες;

Ο δομικός πληθωρισμός (επιτέλους) επιβράδυνε - Κι αυτό, ενδεχομένως, θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων κατά μόλις 25 μονάδες βάσης - Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τον στόχο του 2% - Ο ρόλος της οικονομίας και της τραπεζικής αναταραχής - Το μεσημέρι οι αποφάσεις της Λαγκάρντ

Έτοιμη να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, για πρώτη φορά έπειτα από 10 μήνες, φαίνεται ότι είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία λίγες ημέρες πριν είδε τον δομικό πληθωρισμό επιτέλους να «ξεκολλάει» από τα ιστορικά υψηλά και να επιβραδύνεται ελαφρώς.

Με τις ήδη σφιχτές δανειοδοτικές συνθήκες να επιβαρύνουν την οικονομία, οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσουν το μεσημέρι μια μίνι αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,25% και του βασικού επιτοκίου στο 3,75% (από 3% και 3,5% προηγουμένως, αντίστοιχα).

Ωστόσο, μια μεγαλύτερη παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης, σίγουρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ρητά, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα), παρότι υποχώρησε στο 5,6% τον Απρίλιο (5,7% τον Μάρτιο), εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος του στόχου του 2%.

Ο γενικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τη Eurostat, επιτάχυνε αναπάντεχα στο 7% (από 6,9% τον Μάρτιο), ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων αρκετών μηνών.

Ανεξαρτήτως του εύρους της σημερινής παρέμβασης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σύσφιγξης, προβλέποντας μόλις δύο επιπλέον αυξήσεις (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο), οι οποίες θα οδηγήσουν το τελικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.  

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένες για τις 3.15 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), με την επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, να παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου περίπου μισή ώρα αργότερα.

Ο γρίφος της ΕΚΤ

Φυσικά, μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις της Φρανκφούρτης διαδραματίζει η πορεία της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υψηλά επιτόκια ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Τα πρώτα στοιχεία για το 2023 καταδεικνύουν ότι, παρότι η Ευρωζώνη γλίτωσε την ύφεση, δεν κατάφερε να αποφύγει την αισθητή επιβράδυνση, καθώς οι τράπεζες έβαλαν «φρένο» στον δανεισμό και στην κυκλοφορία του χρήματος, ως απόρροια των ανεβασμένων επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοπιστωτική αναταραχή σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη επίσης συνετέλεσε στην πιστωτική σύσφιγξη, δεδομένου ότι και οι τράπεζες κατέστησαν πιο φειδωλές, αλλά και οι καταναλωτές ζήτησαν λιγότερα δάνεια.

Όλα αυτά, αφενός επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης, αφετέρου οδηγούν σε μείωση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο συνιστά το βασικό ζητούμενο για την ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν διάφορα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών παραμένει εύρωστη και ότι οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται δυναμικά. 

Κι αυτό, αναμφίβολα, συντηρεί τις ανησυχίες ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού θα αποδειχθεί σκληρότερο και δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί. Ίδωμεν.

Αύξηση 25 μονάδων στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, η Federal Reserve προχώρησε στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 5% – 5,25%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εν λόγω παρέμβαση ενδεχομένως είναι η τελευταία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θα αποφύγει νέες μελλοντικές αυξήσεις, λόγω και της κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Τζερόμ Πάουελ απέφυγε να αποσαφηνίσει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Ας σημειωθεί ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβράδυνε στο 5% τον Μάρτιο, ενώ τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναμένεται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα

Το πώς γλιτώσαμε τον Κασιδιάρη, το Δεξιό κάλεσμα, ο Ερντογάν, ο Καμπουρίδης στο… Ναυτικό και τα οικοπεδάκια στο Ελληνικό

Αντικειμενικές αξίες: Το 2024 οι αλλαγές στις τιμές ζώνης

Στη γραμμή 4 του μετρό βλέπει ευκαιρίες η Dimand

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version