search icon

Αγορές

Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο – Γιατί «τρέχει» το μεγαλύτερο αρνητικό σερί μέσα στο 2023

Πού οφείλεται το νέο κύμα πιέσεων - Οι εκτιμήσεις των ειδικών και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες - Σε χαμηλό 17 μηνών το φυσικό αέριο – Κάτω των 50 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Προς το χειρότερο αρνητικό σερί του 2023 οδεύει η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και η προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ρίχνουν βαριά «σκιά» στην αγορά εμπορευμάτων, σβήνοντας τα όποια θετικά σημάδια από την ανάκαμψη της ζήτησης στον Νο.1 αγοραστή παγκοσμίως, δηλαδή την Κίνα. 

Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κάτω των 77 δολαρίων ανά βαρέλι, συμπληρώνοντας την 4η διαδοχική πτωτική ημέρα, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τις αρχές του έτους. Σε επίπεδο εβδομάδας δε, η σωρευτική απώλεια ξεπερνάει το 4%. Παρόμοια είναι η «εικόνα» και στα συμβόλαια Brent της Ευρώπης, τα οποία «πέφτουν» στα 83 δολαρίων ανά βαρέλι.  

Το νέο κύμα πιέσεων στον «μαύρο χρυσό» συνδέεται άρρηκτα με την υψηλή προσφορά, καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή διεθνώς, εκτινάχθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021.  

Την ίδια στιγμή, αναταράξεις παρατηρούνται και στο επίπεδο της ζήτησης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Κι αυτό, αναμφίβολα, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, η οποία δίνει μάχη για να αποφύγει την ύφεση.  

Ας σημειωθεί ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική, ναι μεν συνδράμει στην αναχαίτιση του πληθωριστικού προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την ανάπτυξη της οικονομίας.  

Παράλληλα, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ δίνουν ώθηση στην αξία του δολαρίου, κάτι το οποίο λειτουργεί επιβαρυντικά για τα περισσότερα εμπορεύματα, δεδομένου ότι καθίστανται ακριβότερα και επομένως, λιγότερο ελκυστικά για τους ξένους (μη Αμερικανούς) επενδυτές.  

Ανάκαμψη τους επόμενους μήνες ( ; )

Όλα αυτά έρχονται να «σβήσουν» ένα μέρος της πρόσφατης ανοδικής δυναμικής, η οποία προέρχεται από την άρση των περιοριστικών πανδημικών μέτρων στην Κίνα, αλλά και το σχέδιο της Ρωσίας να περιορίσει την προσφορά από τον προσεχή Μάρτιο (μείωση της παραγωγής κατά 5%).  

Τις προηγούμενες ημέρες, ενδεικτικά, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτίμησε ότι σχεδόν το 50% της φετινής προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης θα προέλθει από την Κίνα, ως απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας.  

Από την πλευρά τους, οι χώρες του OPEC+ ετοιμάζονται να στηρίξουν τις τιμές, κρατώντας τα επίπεδα της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει έλλειμμα προσφοράς στο β’ εξάμηνο. Ιδίως αν τελικά, ΗΠΑ και Ευρωζώνη καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση.  

«Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Μια συντονισμένη αύξηση της ζήτησης σε Κίνα και ΗΠΑ μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες. Κι αυτό θα προκαλέσει παροξυσμό στις αγορές» επισημαίνει, ενδεικτικά, ο Νάντιελ Χάινς, αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group Ltd. 

Διαβάστε ακόμη:

Attica Bank: «Τρέχει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – «Πλαφόν» οι 200.000 ευρώ(πίνακες)

Σε χαμηλό 17 μηνών το φυσικό αέριο – Κάτω των 50 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Manchester United: Πόσα δίνουν επενδυτές από το Κατάρ για τον «Κόκκινο Διάβολο» του αγγλικού ποδοσφαίρου

Exit mobile version