search icon

Αγορές

Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο: Γιατί διολισθαίνουν οι τιμές και πόσο θα κρατήσει η πτώση

H αγορά εξακολουθεί να εξετάζει την επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ που έχει προαναγγείλει αύξηση της παραγωγής το δ' τρίμηνο - Παράγοντες κλειδί για τις τιμές η ζήτηση από την κινεζική αγορά αλλά και η αποκατάσταση της παραγωγής από τα κοιτάσματα της Λιβύης

Διευρύνονται οι απώλειες στις τιμές του πετρελαίου και σήμερα, μετά τις αναφορές ότι η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης επρόκειτο να αποκατασταθεί, πληροφορία που άσκησε πιέσεις στις τιμές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλος ένας λόγος που υποχωρεί το πετρέλαιο, είναι τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή εν μέσω της αδυναμίας της οικονομίας της Κίνας.

Κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης στις αγορές της Ασίας, η τιμή του μπρεντ που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 0,57% στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 0,65% και διαπραγματεύονταν στα 69,88 δολάρια το βαρέλι.

Στα 73,3 δολάρια το μπρεντ

Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου είναι το αποκορύφωμα πολλών γεγονότων, δήλωσε ο Αντι Λίποβ, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Κάτω από τα 70 δολάρια το αμερικανικό WTI

«Πρώτον, ο κινεζικός μηνιαίος δείκτης PMI έδειξε τέταρτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης προκαλώντας απογοήτευση», είπε. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Κίνα δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία του δείκτη υπέυθυνων αγορών για τον Αύγουστο, τα οποία υποχώρησαν σε χαμηλό έξι μηνών, στις 49,1 μονάδες.

Σε σημείωμά της που δημοσιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου, η Goldman Sachs προέβλεψε «απότομη επιβράδυνση» της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας οφείλεται στη στροφή από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτροδότηση μέσω EVs. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs ακολουθώντας τη Morgan Stanley, μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού τύπου μπρεντ στα 77,00 δολάρια ανά βαρέλι έως το 2025, καθώς ο ΟΠΕΚ είναι πιθανό να αντιστρέψει τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς του.

Ο Λίποβ σημείωσε επίσης, όπως μεταδίδει το CNBC, ότι είναι πιθανόν να βρεθεί πολιτική λύση στη Λιβύη, αποκαθιστώντας την παραγωγή που είχε μειωθεί κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως λόγω τοπικού αποκλεισμού. Σημειωτέον ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης είναι τα μεγαλύτερα στην Αφρική, ωστόσο η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χάους από τότε που ανατράπηκε το καθεστώς Καντάφι.

Χθες Τρίτη, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 4% και κατέγραψαν το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη του έτους, μετά από έκθεση που ανέφερε ότι οι αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από αρκετές ημέρες διαταραχών. Η ανατολική κυβέρνηση στη Βεγγάζη είχε μειώσει την παραγωγή σε μια διαμάχη με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ σε μια υπερβάλλουσα αγορά οδήγησαν επίσης τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο Τζόσουα Γιανγκ, ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Bison Interests.

Βασικά μέλη της πετρελαϊκής ομάδας έδωσαν σήμα ότι θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εξακολουθεί να εξετάζει την επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ. Νωρίτερα φέτος, ο Οργανισμός ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση της παραγωγής κατά το τέταρτο τρίμηνο με την ανάκαμψη της αγοράς, αλλά οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οδήγησε στην πτώση των εξαγωγικών πωλήσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σε χαμηλό τριών ετών, στα 17,7 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει τα σχέδια του ΟΠΕΚ για τη στήριξη των τιμών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες Τρίτη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δημοσίευσε τους εβδομαδιαίους αριθμούς αποθεμάτων αργού πετρελαίου για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου. Αναμένεται μείωση κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη μείωση της δραστηριότητας των γεωτρήσεων, οι ρυθμοί παραγωγής παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 13,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αρα φαίνεται ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται με περισσότερο πετρέλαιο να εξάγεται από κάθε γεώτρηση. Αυτά είναι καλά νέα για την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά δύσκολα συγκαλύπτουν τον δισταγμό τους να αυξήσουν τις επενδύσεις στην παραγωγή και το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.

Τα εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ παραμένουν κάτω από τα περσινά επίπεδα, αν και εντός των φυσιολογικών ορίων των τελευταίων ετών. Αυτό, όπως σημειώνει σε άρθρο της η αναλύτρια αγορών στην XS.com Ράνια Γκιουλ, καθιστά τις διακυμάνσεις της αγοράς πετρελαίου ευμετάβλητες και ανισόρροπες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, μέχρι να επανέλθει η παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη

«Καίνε» και πάλι οι τιμές στο ρεύμα – Φλερτάρει με τα €1000 η χονδρική τιμή τις βραδινές ώρες

ΣΕΚΑΠ: Πώς οι Ιάπωνες της JTI την έχουν εξελίξει σε κερδοφόρα εξωστρεφή εταιρεία 

AEGEAN: Προσβλέπει σε τριπλό όφελος από τη στρατηγική συμφωνία με τη VOLOTEA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version