search icon

Αγορές

Τι κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις εκλογικές χρονιές: Ο «χρυσός» κανόνας και οι δύο εξαιρέσεις

Επτά εκλογικές χρονιές, εννέα βουλευτικές κάλπες - Πώς τα πήγε το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2000 έως το 2019 - Ο κανόνας των διψήφιων κερδών και οι δύο εξαιρέσεις του 2000 και του 2015

Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές στις 21 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως τη Δευτέρα από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Βέβαια, για το Χρηματιστήριο αυτή η ανακοίνωση ήταν λίγο – πολύ… περιττή, καθώς όλοι οι παροικούντες τη Λεωφόρο Αθηνών γνώριζαν εξ αρχής ότι το 2023 αποτελεί ένα εκλογικό έτος.

Αυτό, βέβαια, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν ήταν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο φαίνεται ότι ενισχύει την πολιτική αβεβαιότητα, θέτοντας εν αμφιβόλω -ακόμη κι αν υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών- τον σχηματισμό μιας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία αποτελεί παγίως το αγαπημένο «σενάριο» των αγορών.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε δημοσκοπικά στοιχεία και μετεκλογικά σενάρια, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία. Δηλαδή στο πώς τα πηγαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο κάθε φορά που στήνονται κάλπες στη χώρα.

Από το 2000 έως σήμερα, λοιπόν, βιώσαμε επτά εκλογικές χρονιές, μέσα στις οποίες είχαμε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις (διπλές κάλπες το 2012 και το 2015). Από τα εν λόγω στοιχεία, προκύπτει το εξής συμπέρασμα:

Οι βουλευτικές εκλογές, χάρη στις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα, παράγουν κέρδη για τους μετόχους, τα οποία μάλιστα ανέρχονται σε διψήφια επίπεδα και τα οποία κυμαίνονται από +16% (το 2007) έως και +50% (το 2019). Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στον απόηχο του κραχ

Το 2000 αποτελεί τη μία από τις δύο εξαιρέσεις, για τις οποίες μόλις έγινε λόγος, καθώς οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, σε ετήσιο επίπεδο, ανέρχονται στο 41%. Φυσικά, αυτή η επίδοση σχετίζεται περισσότερο με το κραχ του 1999 και τη μεγάλη φυγή των μικροεπενδυτών από τη Λ. Αθηνών, παρά με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Η επάνοδος της Ν.Δ.

Το 2004, χρονιά κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή επανέρχεται στην εξουσία, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει επίδοση της τάξης του 18%, αποχαιρετώντας το έτος από τις 2.786 μονάδες.

Η επιβίωση του Καραμανλή

Το 2007, με τη Ν.Δ. να επιβιώνει πολιτικά των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία, ο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει άνοδο κατά 16%, τη μικρότερη σε όλο το υπό εξέταση χρονικό διάστημα.

Το ανέμελο +20%

Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουν τα ηνία, λίγο πριν το ξέσπασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Οι αγορές δεν έχουν αντιληφθεί το τι μέλλει γενέσθαι και ως εκ τούτου, το ελληνικό χρηματιστήριο «γράφει» ένα αξιοσημείωτο +20%.

Η ανακούφιση

Το 2012, εν μέσω της άρδην αλλαγής του πολιτικού κλίματος, η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αναβάλλοντας για το μέλλον την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα. Η ανακούφιση των επενδυτών είναι διάχυτη, κάτι που αποτυπώνεται και στο +35%.

Το «μπαμ»

Το 2015 συνιστά τη δεύτερη εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η διπλή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος), το κλείσιμο των τραπεζών, το bank-run, τα capital controls και ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη οδηγούν μοιραία το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πτώση κατά 25%.

Η εκτίναξη

Το 2019 έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το 2015, καθώς η επιστροφή στις αυτοδύναμες και μονοκομματικές κυβερνήσεις δημιουργεί προσδοκίες για μια περίοδο στασιμότητας και οικονομικής ανάπτυξης, χαρίζοντας στον Γενικό Δείκτη την καλύτερη επίδοση στα εκλογικά έτη της τελευταίας 20ετίας. Το ταμπλό κλείνει στο +50%.

Τα ερωτηματικά του 2023

Όσον αφορά το 2023, τα πράγματα είναι σαφώς αρκετά πιο περίπλοκα. Το δυστύχημα στα Τέμπη έχει αλλάξει αρκετά τους κομματικούς συσχετισμούς, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο επαναφοράς της πολιτικής αβεβαιότητας. Έτσι, η προσοχή στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις και στα μετεκλογικά σενάρια, επηρεάζοντας την επενδυτική ψυχολογία και τις διακυμάνσεις του ταμπλό.

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό η πρόσφατη τραπεζική κρίση πυροδοτεί επιπλέον ανησυχίες, ενώ το μέτωπο του πληθωρισμού εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό σε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Κάτι, το οποίο αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις επιδόσεις του Μαρτίου, όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε 6,5%, περιορίζοντας στο +13% τα κέρδη του 2023 (είχαν φθάσει έως το +20% τον Φεβρουάριο).

Διαβάστε ακόμη

VORIA: Τα σημεία- κλειδιά της επένδυσης των €200 εκατ. στο Μαρούσι

Σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός -Τι θα δουν οι εργαζόμενοι στην τσέπη τους

Φορολογική δήλωση: Οι παλαιοί και νέοι κωδικοί στο Ε1 που «κρύβουν» εκπτώσεις

 

Exit mobile version