Του Δημήτρη Παφίλα
Σε έξαψη βρίσκονται οι Έλληνες σύγχρονοι «χρυσοθήρες» του Bitcoin που αγοράζουν μανιωδώς όποιο κρυπτονόμισμα εμφανίζεται, αλλά το καλύτερο… bitcoin είναι μάλλον μπροστά τους. Είναι το ελληνικό χρηματιστήριο.΄Ενας θεσμός που λοιδωρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους επιτήδειους το 1999, όταν με αφορμή την υποτίμηση και την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στην χώρα. Όλα, όμως, δείχνουν ότι ο κύκλος των 18 χρόνων ολοκληρώνεται.
Η σημερινή συγκυρία της χώρας που βρίσκεται υπό την εποπτεία των ξένων δανειστών δεν θα λήξει εύκολα, αλλά υπάρχει και η διεθνής συγκυρία. Τα ξένα χρηματιστήρια καταγράφουν συνεχώς ιστορικά υψηλά και η ρευστότητα μοιάζει ατελείωτη – μέχρι βεβαίως να σταματήσει να παίζει η «μουσική» από τον φθηνό δανεισμό. Οι ξένοι διαχειριστές, ιδιαίτερα αυτοί των αναδυόμενων αγορών, σε Αμερική και Ευρώπη θα βρεθούν προς σημαντικών αποφάσεων: Όταν οι διεθνείς αγορές κτυπούν συνεχώς ιστορικά υψηλά χρειάζεται να τοποθετήσεις κεφάλαια σε αγορές που βρίσκονται στο μεταίχμιο. Η Ελλάδα, δεν είναι ακόμα αυτό που θα λέγαμε αναπτυσσόμενη ή αναδυόμενη αγορά, καθώς και βρίσκεται μεταξύ των 4 χωρών με την χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017. Οι διαχειριστές, όμως δεν μπορούν να περιμένουν την ανάπτυξη γι αυτό και λαμβάνουν θέσεις ένα χρόνο ή και δυο χρόνια πριν αυτή συνειδητοποιηθεί από τους πολίτες. Αν η ανάπτυξη το 2018 στην Ελλάδα ξεπεράσει το 2%, αυτή θα γίνει αντιληπτή στους πολίτες 12-18 μήνες αργότερα. Ήδη λοιπόν ξένα desks σε Λονδίνο και ΗΠΑ προετοιμάζονται για την Ελλάδα, ενώ μεγάλα hedge Funds, όπως το Brevan Howard, ετοιμάζουν και την έδρα τους στην Αθήνα.
Τα βήματα με τα οποία θα αλλάξει η εικόνα και η ροή Κεφαλαίων
Είτε με την σημερινή κυβέρνηση, είτε με μια κυβέρνηση φιλικότερη προς τις αγορές όπως διαβλέπουν μεγάλοι ξένοι επενδυτές, η ροή των κεφαλαίων θα αυξηθεί κι αυτό θα διαφανεί τους πρώτους μήνες του 2018.
Αρχής γενομένης από την αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας κατά 1 ή 2 βαθμίδες (19 Ιανουαρίου 2018) ξεκινά ένας νέος κύκλος. Η αναβάθμιση θα φέρει κεφάλαια είτε νωρίτερα, είτε αργότερα.
Ακολουθεί η ολοκλήρωση της τρίτης ελληνικής αξιολόγησης- και μια έξοδος στις αγορές που είναι σχεδόν προεξοφλημένη από την αγορά. Το δύσκολο επόμενο βήμα είναι η εκκίνηση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, όταν θα δοθεί το βασικό και δυσμενές σενάριο των ελέγχων από τον επόπτη (SSM). Γι αυτή την εξέλιξη, οι επενδυτές διακρίνονται σε δυο «σχολές» ή καλύτερα σε μια διότι και οι «short» (σορτάκηδες) μετατρέπονται εύκολα στους καλύτερους αγοραστές. Η πρώτη σχολή – των long παικτών – θεωρεί ότι θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Μετά τον Φεβρουάριο και έως τον Μάιο θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις, αν και οι Έλληνες τραπεζίτες δεσμεύτηκαν για τα κόκκινα δάνεια. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρώτη άποψη τότε οι τράπεζες θα είναι ο μοχλός ανόδου – για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες υγιείς εταιρείες του ΧΑ.
Η δεύτερη σχολή, των short θεωρεί ότι, θα προκύψουν κεφαλαιακά προβλήματα και πιθανές διοικητικές αναταραχές. Γιατί, όμως, μόνο τρία funds πηγαίνουν κόντρα στην υπόλοιπη αγορά; Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρώτη άποψη οι short μετατρέπονται εύκολα σε long αγοραστές. Σε ένα δεύτερο φόντο, αλλά όχι δίχως σημασία εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που γεμίζει «πονοκεφάλους» την κυβέρνηση που υποσχόταν νέα- «σεισάχθεια».
Εκλογές : Το συνεχές ερώτημα του 2018
Μεγάλοι ξένοι επενδυτές ποντάρουν σε μια δραματική πολιτική αλλαγή η οποία θα έφερνε μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Εφόσον η έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι και τόσο «καθαρή», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση τότε δημιουργούνται επιπλοκές σε χρέος και τράπεζες ενώ και οι πλειστηριασμοί των ανήμπορων ενοχλούν αρκετά.
Ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος προειδοποίησε για προληπτική πιστωτική γραμμή (που σημαίνει εποπτεία) και μάλλον τον ακολουθούν δίχως κέφι από την κυβέρνηση. Μια νέα εποπτεία δεν θα είναι ανεκτή από κανέναν, ιδιαίτερα από τους πραγματικά φορολογούμενους σ’ αυτή την χώρα. Συνεπώς, η αχαρτογράφητη πορεία με τους δανειστές ή ακόμα και το Σκοπιανό που φαίνεται τώρα ήσσονος σημασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, εφόσον το αποφασίσει βεβαίως ο αρμόδιος ενδιαφερόμενος ο οποίος εντείνει τις εκλογικές παροχές.
Η εκτίμηση των ξένων (J.K Bass) σε περίπτωση εκλογών αναφέρει μια άνοδο των τιμών κατά 30-40% στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά μάλλον είναι συντηρητική. Οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν νέα επίπεδα τιμών και είναι βάσιμο να εκτιμήσει κανείς ότι, ο διπλασιασμός των τιμών θα ήταν πιο λογική εξέλιξη εφόσον ανταποκριθεί στο έργο της η νέα κυβέρνηση.