Γράφει ο Απόστολος Μάνθος
Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ
Αντιμέτωπος με το όριο των 700 μονάδων βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχοντας για ακόμα μια φορά τις τραπεζικές μετοχές ως αιχμή του πτωτικού δόρατος. Διαγραμματικά ο δείκτης μετά και το τελευταίο κατέβασμα βρίσκεται στο ενδιάμεσο «κενό» μεταξύ της αντίστασης των 730 μονάδων και της στήριξης των 686 μονάδων.
Επειδή όμως η τάση από τα τέλη του καλοκαιριού παραμένει καθοδική με ένα ίσως μικρό πλαγιοσταθεροποιητικό διάλειμμα πέριξ των 750 μονάδων ο δείκτης είναι πολύ πιθανό να συνεχίζει την πορεία του προς το επίπεδο των 686 μονάδων στέλνοντας βραχυχρόνια στις καλένδες το σενάριο ανοδικής επαφής με την περιοχή των 780 με 800 μονάδων. Σε αυτή την εξελισσόμενη φάση της αγοράς ισχυρή αλλαγή στα πτωτικό σχέδιο των «Bears» θα προκληθεί μόνο με τη δυναμική αρπαγή του επιπέδου από όπου διέρχεται το καθοδικό τόξο τάσης, στις 744 μονάδες.
Βούτυρο στο ψωμί των πωλητών αποδείχθηκε το σημείο στήριξης των 1.880 μονάδων για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, καθώς όχι μόνο τμήθηκε καθοδικά αλλά άνοιξε με σχετική ευκολία το κατηφορικό μονοπάτι για το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1750 με 1740 μονάδων. Ένα ανοδικό rebound προς το επίπεδο των 1865 μονάδων θα ήταν θεμιτό από την πλευρά των αγοραστών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης ως ψυχολογικός «δολοφόνος» της αγοράς γυρίζει μετά από 14 μήνες πάλι στο τόπο του εγκλήματος των τότε 614 μονάδων. Επίπεδο όπου είχε αποτυπωθεί ο ευδιάκριτος τετραπλός πυθμένας του 2016. Άρνηση διακράτησης των 614 με 600 μονάδων και καθοδικό πέρασμα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα προκαλέσει ρίγη στους ενεργούς επενδυτές καθώς θα ανοίξει τη καταπακτή για άλλο ένα -8% κατεβαίνοντας προς τα επόμενα σημεία στήριξης των 563 με 550 μονάδων.