search icon

Αγορές

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ θολώνει το outlook για το ευρώ – Αρνητικές προβλέψεις από Moody’s (γράφημα)

Η πρόσφατη κρίση ξεκίνησε τον Ιούνιο όταν ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές - Από τότε, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 2,7% έναντι του δολαρίου - Στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας - Στο Ελιζέ ο Μπαρνιέ για να υποβάλει την παραίτησή του

πηγή φωτο: 123RF

Οι δυσμενείς συνθήκες αυξάνονται για το  ευρώ, μετά την ανατροπή της γαλλικής κυβέρνησης η οποία δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης, θολώνοντας τις προοπτικές για τους επενδυτές που προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικών διαμάχης.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι η πτώση της κυβέρνησης «μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών» της Γαλλίας», «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας» και χαρακτηρίζει τις εξελίξεις αρνητικές «για την πιστοληπτική ικανότητα» της χώρας.

Οι έμποροι σταθμίζουν την πορεία του κοινού νομίσματος μετά τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που οδήγησε την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν και έναν αριστερό συνασπισμό να πάνε σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

«Μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας στη γαλλική πολιτική», δηλώνει από πλευρά του ο Σκάιλαρ Μοντγκόμερι Κόνινγκ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Barclays Plc στη Νέα Υόρκη. «Αυτό μόνο ως εμπόδιο μπορεί να θεωρηθεί για το ευρώ».

Οι επενδυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων, και τα futures των γαλλικών ομολόγων διατήρησαν τα κέρδη τους μετά την ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το κλείσιμο των κανονικών συναλλαγών. Το ευρώ κυμαινόταν κοντά στα 1,052 δολάρια στις 10:50 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, ενώ τα επίπεδα μεταβλητότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν συγκρατημένα.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ευρέως αναμενόμενο, οδηγεί τη Γαλλία σε αχαρτογράφητο έδαφος και δυσχεραίνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό ενός ελλείμματος που προβλέπεται να διευρυνθεί σε πάνω από 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος – διπλάσιο του ορίου που προβλέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απειλεί επίσης να επιβαρύνει το κοινό νόμισμα την ώρα που η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση για τη στήριξη της οικονομίας του μπλοκ.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία επιδεινώνουν τους αντίξοους ανέμους για το έθνος και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα», δήλωσε ο Μπιλ Κάμπελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην DoubleLine Capital.

Το τελευταίο πολιτικό δράμα που έχει ταράξει τις γαλλικές αγορές ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που κατέληξαν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς αποτέλεσμα. Από τότε, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 2,7% έναντι του δολαρίου.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αγγίζοντας την περασμένη εβδομάδα τις 90 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

Για τον Σαούν Οσμπορν, τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή νομισμάτων της Scotiabank, η ψηφοφορία πιθανότατα σημαίνει ότι «θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις για να περάσει ο προϋπολογισμός, οπότε θα προκύψει κάποια αποδυνάμωση των συνολικών ρυθμίσεων της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Αν η κατάσταση αυτή ενταθεί, το ευρώ μπορεί να δεχθεί περισσότερες πιέσεις», δεδομένης της προθεσμίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού, είπε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ορισμένοι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για περαιτέρω απώλειες σε αυτό που παραδοσιακά θεωρούνταν ένας από τους ασφαλέστερους εκδότες χρέους της Ευρώπης.

«Είμαστε απαισιόδοξοι για τις προοπτικές του γαλλικού ελλείμματος», δήλωσε ο Αλεξ Εβερετ διαχειριστής επενδύσεων στην abrdn. «Η συνεχιζόμενη κακοδαιμονία, η έλλειψη λήψης αποφάσεων και η ανεπαρκής πρόοδος προς τη βιωσιμότητα του χρέους πιθανότατα θα δουν τα γαλλικά spreads να κινούνται προς τις 100 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας».

Το νομοσχέδιο που είχε αρχικά παρουσιάσει η κυβέρνηση του Μπαρνιέ περιείχε 60 δισεκατομμύρια ευρώ (63 δισεκατομμύρια δολάρια) από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που στόχευαν σε μια απότομη προσαρμογή του ελλείμματος στο 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση αποπομπής του από την εξουσία. Παρά τις παραχωρήσεις που έκανε για τον προϋπολογισμό, ο Εθνικός Συναγερμός και ο αριστερός συνασπισμός ζήτησαν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Μακρόν μπορεί πλέον να διορίσει νέο πρωθυπουργό, αν και δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για την απόφασή του. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα παραιτηθεί μέχρι να λήξει ολόκληρη η θητεία του. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για το 2027 και η Λεπέν παραμένει η επικρατέστερη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία της Χαλκιδικής μπήκαν πάλι στο στόχαστρο (pics)

Οι business των Αντετοκούνμπο στο real estate και το νέο deal με τη Premia

Κρυπτονομίσματα: Γιατί παραμένουν αόρατα για την εφορία – Τι σημαίνει το νομοθετικό κενό για τους επενδυτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version