Με θετική διάθεση ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο, αλλά και το θετικό σήμα από τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,83% στις 512 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Τα μεγαλύτερα κέρδη πάντως κατέγραψαν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,65% στις 18.417 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σε εορταστικό… ολυμπιακό κλίμα έκανε άλμα ύψους 1,22% στις 7.517 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 1,21% φτάνοντας τις 8.285 μονάδες.
Σε ανάλογο κλίμα και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να προσθέτει 0,12% στις 33.812 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.165 μονάδες αυξημένος κατά 0,18%.
Η κρίση που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες με επίκεντρο τις τεχνολογικές μετοχές έδειξε να καταλαγιάζει και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.
Όμως, πολλοί αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι δεδομένου πως τα ερωτηματικά που έχουν τεθεί για τη δυνατότητα του κλάδου να κρατήσει τη δυναμική του δεδομένης και της υπερτίμησης των μετοχών του, παραμένουν.
Η επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θεωρείται… crash test, καθώς μερικά από τα κορυφαία ονόματα των Big Tech ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου, ανάμεσα τους η Amazon, η Meta, η Apple και η Microsoft, καθορίζοντας την κατεύθυνση τόσο της Wall Street όσο επίσης σε μεγάλο βαθμό και των ευρωπαϊκών αγορών.
Παράγοντας-κλειδί για τις εξελίξεις θα αποδειχτεί και η συνεδρίαση της Federal Reserve. Αν και το σύνολο των αναλυτών θεωρεί δεδομένο πως το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής την ερχόμενη εβδομάδα, οι αγορές περιμένουν με αγωνία και ελπίζουν σε ένα σαφές θετικό μήνυμα για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από το Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά στοιχεία από τον στρατηγικής σημασίας δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) βοήθησαν προς την κατεύθυνση αυτή. Ο θεωρούμενος αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούνιο φτάνοντας στο 2,5% σε ετήσια βάση, από το 2,6% τον Μάιο, συνάδοντας με το σενάριο των traders για τουλάχιστον μία ή και δύο περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.
Σε επίπεδο μετοχών η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο συνέχισε να κυριαρχεί στις τάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα δυσμενή αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γερμανική Mercedes Benz με βουτιά στα κέρδη ύψους 19%, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα ετήσια περιθώρια κέρδους από το 12% στο 11%.
Τα στοιχεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ήρθαν να πυκνώσουν τον προβληματισμό που επικρατεί στον κλάδο διεθνώς, στον απόηχο και των ιδιαίτερα δυσμενών επιδόσεων που ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες (χθες η Stellantis και η Nissan). Οι ασθενέστερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, η πίεση από την οικονομική επιβράδυνση σε ΕΕ και Κίνα και βέβαια η καθίζηση του ευρύτερου κλάδου των EV φέρνει την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου προ των πυλών μιας κρίσης που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε σοβαρές διορθωτικές κινήσεις και περικοπές.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με πτώση άνω του 2%, με αποτέλεσμα να οδεύουν προς την συμπλήρωση της τρίτης συνεχόμενης πτωτικής τους εβδομάδας. Κύρια αφορμή είναι η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης από τον κίτρινο δράκο.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 2,19% στα 80,57 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πέφτει 2,24% στα 76,54 δολάρια το βαρέλι.
Με τις επιδόσεις αυτές οι συνολικές απώλειες του αμερικανικού αργού για την εβδομάδα φτάνουν το 2,7% και του Brent πλησιάζουν το 1%.
Στον αντίποδα ο χρυσός ανέκαμψε μετά τις σημαντικές πιέσεις των προηγούμενων ημερών ανεβαίνοντας κατά 1,31% στα 2.384 δολάρια την ουγγιά. Ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση η επίδοση του παραμένει αρνητική με κάμψη της τάξεως του 1%.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά μετά τα νέα στοιχεία για την κατεύθυνση του πληθωρισμού με τον δείκτη δολαρίου να επιβραδύνεται ελαφρά στο 104,33 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0857.
Διαβάστε ακόμη
Bloomberg: Γιατί τελείωσε το ράλι της AI – Ποιες είναι οι νέες επιλογές των επενδυτών (γραφήματα)
Επίδομα Παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Fed: Αναμένεται να δώσει σήμα για μια πρώτη μείωση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ