search icon

Αγορές

Θετική η πρώτη ανάγνωση του deal Credit Suisse – UBS στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (upd)

Στάση αναμονής από τους επενδυτές - Ράλι στα κρατικά ομόλογα – Το ελβετικό deal δεν πείθει τους επενδυτές - Βουτιά στις τιμές του πετρελαίου – Κάτω από τα $65 το αμερικανικό αργό - Πάνω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός - Διαβεβαιώσεις από SSM και SSB (EKT) για τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών - H καταστροφή των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse ανατρέπει μια αγορά $275 δισ.

(Τελευταία ενημέρωση 17:00)  Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η «ετυμηγορία» για την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την έτερη κορυφαία τράπεζα της χώρας UBS.

Μικρή άνοδο καταγράφουν ευρωπαϊκοί δείκτες  γύρω στις 17:00 μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών περί της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου. Παραμένουν πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πιο αναλυτικά, ο γερμανικός δείκτης DAX , ενισχύεται 0,48%, o βρετανικός FTSE 100 κατά 0,31%, το Παρίσι 0,70%, η Μαδρίτη 0,47%. Σε θετικό έδαφος βρίσκεται και και ο Stoxx 600, ενισχυόμενος κατά 0,34%.

Στο 1,3% περιορίζονται οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. Κατρακύλα έως και 63% για τη μετοχή της Credit Suisse και έως 14% για την UBS. Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες που ωστόσο στη συνέχεια ψαλιδίστηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με πτώση, μετά και τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 1% με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών και να σημειώνουν βουτιά 3,85%. Στη συνέχεια, ο τραπεζικός κλάδος «μάζεψε» τις αρχικές απώλειες, και λίγο μετά τις 11.00 (ώρα Ελλάδος) διαπραγματεύεται με πτώση 2,6%.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την έναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 63%, ενώ η UBS σημείωσε πτώση 12%. Στο ίδιο μοτίβο και μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών: ING Groep, Deutsche Bank και Commerzbank να υποχωρούν κατά 7%, ενώ στη συνέχεια συγκράτησαν την πτώση.

«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank, σε σημείωμά της που επικαλείται το Reuters.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές αναζητούν από την Κυριακή μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν οι Ελβετοί: δηλαδή να τους «εξαφανίσουν» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την αποτυχία ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Πτώση στην Ασία

Σημαντική πτώση στις αγορές της Ασίας μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της UBS έναντι 3,25 δισ. δολαρίων. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, με πτώση άνω του 3% και τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις μετοχές του κλάδου υγείας. Ο τεχνολογικός Hang Seng Tech χάνει 3,37%.

Σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά. «Τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», επισήμαναν οι ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι το συνολικό ενεργητικό του υποκαταστήματος του Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε περίπου 100 δισεκατομμύρια HK$ (12,74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 0,5% του τραπεζικού τομέα.

Οι μετοχές των τραπεζών του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν έντονη πτώση το πρωί της Δευτέρας, με την HSBC να χάνει 4,37% και να είναι ένας από τους κορυφαίους χαμένους του HSI, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%.

Στην ηπειρωτική Κίνα σημειώνονται οι μικρότερες απώλειες με τον Shanghai Composite να χάνει 0,48%, ενώ ο Shenzhen Component υποχωρεί 0,27%. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα βασικά επιτόκια δανεισμού ενός και πέντε ετών στο 3,65% και 4,3% αντίστοιχα.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, με απώλειες 1,38% στις 6.898,5 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 με πτώση 1,42% στις 26.945,67 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,54% στις 1.929.3 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 0,69% και έκλεισε στις 2.379,2 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Kosdaq έκλεισε με άνοδο 0,6% στις 802,2 μονάδες.

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse αντί 3 δισ. ελβετικών φράγκων μια ιστορική συμφωνία που αναμένεται πλέον να περάσει από την μέγγενη των αγορών. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση» ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Τα εσωτερικά σημειώματα προς τους εργαζόμενους

Μετά την είδηση ότι η Credit Suisse Group AG θα πωληθεί στην UBS Group AG έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τράπεζα εξέδωσε δύο εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό που αποκαλύπτει το Bloomberg – ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα όπως η ασφάλεια των θέσεων εργασίας, οι αμοιβές, τα μπόνους και οι συντάξεις – και ένα σημείωμα προς το προσωπικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο Axel Lehmann και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ulrich Körner.

Ουάσινγκτον και Λονδίνο χαιρετίζουν την εξαγορά

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».

«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Συντονισμένες ενέργειες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για βελτίωση της πρόσβασης στην ρευστότητα

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Κυριακή συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Η συντονισμένη αυτή δράση ανακοινώνεται αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20/03 και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.

Διαβάστε ακόμη

Το παρασκήνιο της «αναστροφής» Τσίπρα, τα γκάλοπ και η αντίδραση του Μαξίμου, το άδοξο τέλος Μυστακίδη-Aegean Baltic και οι βίλες του Ελληνικού

Αγοραπωλησία – ρεκόρ στη Μήλο για μία μοναδική βίλα αξίας 6 εκατ. ευρώ (pics)

Συμφωνία UBS με την Credit Suisse: Τι λένε 11 γκουρού των επενδύσεων για την τραπεζική κρίση

Exit mobile version