(last update 15.40) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Λιζ Τρας να υποβάλλει την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο, εν μέσω της κλιμακούμενης αμφισβήτησης από σειρά στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος.
Όλες αυτά τα γεγονότα, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν και τις διακυμάνσεις των βρετανικών assets, με τις αγορές να «βλέπουν» με θετικό μάτι την «αποπομπή» της Τρας από την Downing Street. Κι ας έμεινε σ΄ αυτήν μόλις μερικές εβδομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί στο 3,858%, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με το πρόσφατο υψηλό του 4,5%. Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται και η απόδοση του 2ετούς τίτλου, η οποία διολισθαίνει στο 3,423% (είχε ξεπεράσει το 4,6% πριν λίγες ημέρες).
Την ίδια ώρα, η στερλίνα συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης έναντι του δολαρίου, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης κέρδιζε 0,45% και ανερχόταν στο 1,1255 δολάριο, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας από το ιστορικό χαμηλό του 1,04 δολαρίου. Άνοδο καταγράφει και έναντι του ευρώ (+0,01% και 0,8703 ανά ευρώ).
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δε, ο βασικός δείκτης FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 6.974μονάδες.
Η Λιζ Τρας είχε απολέσει την εμπιστοσύνη των αγορών από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοίνωσε τον μίνι προϋπολογισμό των 46 δισ. στερλινών. Σ’ αυτόν προβλέπονταν μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, όπως γενναίες περικοπές φόρων για τους έχοντες και κατέχοντες. Κάτι ωστόσο το οποίο αναπόφευκτα θα έδινε περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό (10,1% τον Σεπτέμβριο) και θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό του δημόσιου ελλείμματος.
Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει μια αλληλουχία αρνητικών γεγονότων, η οποία κορυφώθηκε με την κατάρρευση των κρατικών ομολόγων και την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Όλα αυτά ανάγκασαν την πρωθυπουργό σε πλήρη αναδίπλωση, αποπέμποντας τον υπουργό Οικονομικών και ιθύνοντα νου του φορο-νομοσχεδίου, και προχωρώντας στην ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους των φορο-μειώσεων.
Όμως, το γυαλί φαίνεται είχε ήδη ραγίσει και δεν ξανα-κόλλησε.
Διαβάστε επίσης
Η… Κακιά Σκάλα στα κανάλια, το σφυρί της Καικίλιας, ο εφοπλιστής και ο… ψιλικατζής σε νέες ιστορίες
Πώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας
Η πρωτοπόρος εταιρεία με το ελληνικό DNA που πήρε $50 εκατ. από τον Μπιλ Γκέιτς