Aρκετά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που δίνει το Bitcoin με την έναρξη της νέας χρονιάς, καθώς καλωσόρισε το 2023 με την τιμή του να ενισχύεται περίπου 26% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ενδεικτικά το Σάββατο 14/1, η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος παγκοσμίως, ξεπέρασε τα 21.000 δολάρια ανά νόμισμα, για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Ωστόσο, απέχει ακόμη πολύ από το ιστορικό υψηλό των 68.990 δολαρίων που πέτυχε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά έχει δώσει σημαντικούς λόγους στους «παίκτες» της αγοράς να είναι αισιόδοξοι.

Το ράλι στο ξεκίνημα του νέου έτους έρχεται έπειτα από ένα ζοφερό 2022 που είδε τη βιομηχανία των crypto να πλήττεται από χρεοκοπίες και σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX, αλλά και από την πτώση της ευρύτερης αγοράς, γεγονός που συνδέθηκε με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Όπως λένε οι αναλυτές υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες πίσω από την άνοδο του bitcoin το νέο έτος, όπως η αυξημένη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, καθώς και οι αγορές από μεγάλους κατόχους γνωστούς ως «φάλαινες» («whales»).

Ποιοι είναι όμως οι τέσσερις λόγοι που σύμφωνα με το CNBC, ενδεχομένως να οφείλονται στη σημαντική -μέχρι στιγμής- άνοδο του Bitcoin; Πιο αναλυτικά:

1. Καινούρια χρονιά με νέα νομισματική πολιτική;

Ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες  της Αμερικής ,πράγμα που σημαίνει ότι οι traders είναι περισσότερο αισιόδοξοι ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αντιστρέψει, ή τουλάχιστον να χαλαρώσει τη στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του πληθωρισμού κατέγραψε σχετική μείωση τον Δεκέμβριο, δεδομένης της απότομης πτώσης των τιμών ενέργειας και βενζίνης, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, χαλαρώνοντας τις πιέσεις προς την Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

«Το bitcoin δείχνει να έχει επανασυνδεθεί με τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους την κατάρρευση της FTX», σχολίασε ο επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών assets, Coinshares, Τζέιμς Μπάτερφιλ.

«Τα πιο σημαντικά μάκρο στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές είναι ο αδύναμος δείκτης υπηρεσιών PMI και η καθοδική τάση των στοιχείων για την απασχόληση και τους μισθούς.

Σε συνδυασμό λοιπόν με την πτωτική τάση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε βελτίωση της εμπιστοσύνης, ενώ έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές του bitcoin κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πίσω από το ράλι βρίσκεται η προοπτική μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής λόγω των ασθενέστερων μάκρο και των χαμηλών αποτιμήσεων».

Να σημειωθεί ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια δανεισμού 7 φορές το 2022,  ενώ τον Δεκέμβριο, το επιτόκιο των ομοσποδιακών κεφαλαίων αυξήθηκε στο 4,25%-4,50%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Το bitcoin εγκλωβίστηκε στο αδιέξοδο γύρω από τα επιτόκια δανεισμού, καθώς γίνεται από τους επενδυτές ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ως asset υψηλού κινδύνου.

2. Οι «φάλαινες» αγοράζουν bitcoin

Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ψηφιακών νομισμάτων, γνωστοί ως «whales», μπορεί να ηγούνται του πρόσφατου ράλι του bitcoin, εκτιμά η Kaiko. Ειδικότερα, η εταιρεία δεδομένων crypto γνωστοποίησε με μια σειρά από tweets τη Δευτέρα (16/1) ότι οι όγκοι συναλλαγών έχουν «σκαρφαλώσει» από το μέσο επίπεδο των 700 δολαρίων στις 8 Ιανουαρίου, στα 1.100 δολάρια σήμερα στο ανταλλακτήριο Binance, δείχνοντας την εμπιστοσύνη των whales στην αγορά.

Οι whales είναι οι επενδυτές που έχουν συλλέξει μεγάλους όγκους bitcoin, κάποιοι από αυτούς είναι ιδιώτες, όπως ο CEO της MicroStrategy CEO, Μάικλ Σέιλορ και ο επενδυτής της Silicon Valley, Τιμ  Ντρέιπερ. Άλλοι είναι οντότητες όπως οι market makers, που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στις συναλλαγές ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές.

3. Όλο και πιο δύσκολη η εξόρυξη Bitcoin

Σε κάθε περίπτωση, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Αρκετοί εξορύκτες του νομίσματος  έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα καθώς βρίσκονται ανάμεσα με την πτώση τιμών και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι καλό σημάδι για το Bitcoin.

Συσσωρεύοντας λοιπόν τεράστιους όγκους του ψηφιακού νομίσματος, καθίστανται αυτομάτως μερικοί από τους μεγαλύτερους πωλητές στην αγορά. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η «δυσκολία» εξόρυξης του νομίσματος έχει αυξηθεί,  καθώς έφτασε  το ρεκόρ των 37,6 τρισεκατομμυρίων hashes την Κυριακή (15/1), σύμφωνα με τα στοιχεία του BTC.com.

«Η δυσκολία εξόρυξης bitcoin είναι ένα μέτρο, του πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί το επόμενο μπλοκ συναλλαγών», δήλωσε στο CNBC ο Μάρκους Σωτηρίου, αναλυτής αγοράς στον χρηματιστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της GlobalBlock.

4. Με το βλέμμα στο «halving» του 2024

Εν τω μεταξύ, ένας χρόνος μας χωρίζει από το 2024, για το λεγόμενο «μισό» ή υποδιπλασιασμός του bitcoin, ένα γεγονός που δημιουργεί ενθουσιασμό  στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

Το επόμενο ράλι στα κρυπτονομίσματα δεν θα είναι πριν από το 2024, καθώς οι ανοδικές αγορές είναι συνδεδεμένες με μια διαδικασία που ονομάζεται halving, η οποία συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια.

Αυτό σχετίζεται με τους λεγόμενους εξορύκτες στο δίκτυο bitcoin, οι οποίοι «τρέχουν» ισχυρούς εξειδικευμένους υπολογιστές για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών γρίφων για την επικύρωση των συναλλαγών στο δίκτυο bitcoin.

Το halving μειώνει στο μισό την ανταμοιβή που λαμβάνουν οι λεγόμενοι εξορύκτες για την επικύρωση συναλλαγών στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος και εμφανίζεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου κύκλου για το Bitcoin, όπως συμβαίνει συνήθως περίπου 15-18 μήνες πριν το halving», επισήμαναν σχολιαστές στο CNBC. «Ωστόσο προειδοποιούν: Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε σίγουρα να δούμε πτώση στο Bicoin. Οι τιμές μπορούν να σημειώσουν πτώση αν το bitcoin κλείσει κάτω από τα 18.000 δολάρια τις επόμενες ημέρες».

Το επόμενο «halving» έχει προγραμματιστεί να συμβεί κάποια στιγμή μεταξύ του Μαρτίου και Μαΐου του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Πιέσεις για μόνιμη ρύθμιση στα αδήλωτα τετραγωνικά

Δημοσκοπήσεις (Νο2), ο Καλογρίτσας, τα «μαύρα» και ο Βουρλιώτης, το μυστήριο με τη Μαρτίνου και ο… χάρτινος βασιλιάς

Χρυσές λίρες: Πόσες «σκότωσαν» και πόσες αγόρασαν οι Έλληνες μέσα σε μία 20ετία (πίνακας)