search icon

Αγορές

Θα δώσει η Σύνοδος Κορυφής “σωσίβιο” στη λίρα; Πιρουέτες Ερντογάν, που τώρα «τα δίνει όλα»

«Μάζεψε» το Oruc Reis, ύψωσε τα επιτόκια, χαμηλώνει τα εμπόδια στη διεθνή εμπορευσιμότητα της λίρας, τώρα, προσφέρει και αφορολόγητες καταθέσεις στους Τούρκους - Όλα για την σταθεροποίηση της λίρας που αναμένει στήριγμα και από τη σύνοδο κορυφής

erdogan3

Την παρτίδα της καριέρα του παίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπροστά στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας και της οικονομίας του κάνει την ενδεκάτη ώρα στροφή 180 μοιρών ελπίζοντας ότι η τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» θα λειτουργήσει και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας βίαιης κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας, για την οποία έχουν προειδοποιήσει οι οίκοι αξιολόγησης.

Οι αγορές κατά τη χθεσινή μέρα έδειχναν να προεξοφλούν μια «άσφαιρη» απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις υπό συζήτηση κυρώσεις προς την Τουρκία.

Αυτό, σε συνδυασμό με την κωλοτούμπα των νομισματικών και φορολογικών αρχών της Τουρκίας οι οποίες είχαν ως στόχο να προσελκύσουν απογοητευμένους διεθνείς επενδυτές στη λίρα αλλά και να κάνουν πιο ελκυστικές στους Τούρκους τις καταθέσεις στο εθνικό νόμισμα, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας του νομίσματος που απομακρύνθηκε ελαφρώς από το ιστορικό χαμηλό.

Όμως το τουρκικό νόμισμα νόμισμα δέχεται εκ νέου πιέσεις από το πρωί, αντανακλώντας την ανασφάλεια των Τούρκων πολιτών για την λίρα.

Η ισοτιμία άνοιξε στις 7,6294 λίρες για ένα δολάριο και πολύ γρήγορα επιδεινώθηκε στο 7,7400, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις λιρών στο εσωτερικό της τουρκίας παραμένουν ισχυρές.

Οι νομισματικές αρχές χθες ανακοίνωσαν ότι οι καταθέσεις σε λίρες θα είναι αφορολόγητες ενώ ο φόρος επί των καταθέσεων σε συνάλλαγμα εντός Τουρκίας παραμένει, δίνοντας κίνητρο στους Τούρκους καταθέτες να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους σε λίρες (που όμως λόγω υψηλού πληθωρισμού αποτελούν τοποθέτηση με αρνητικό πραγματικό επιτόκιο).

Επιπλέον η κεντρική τράπεζα χαμήλωσε τα εμπόδια στη διεθνή εμπορευσιμότητα της λίρας, επιτρέποντας ευκολότερη αγορά και πώληση του τουρκικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές, δίνοντας κίνητρο στους διεθνείς εμπόρους συναλλάγματος να ξανα-κοιτάξουν το τουρκικό νόμισμα ως κερδοσκοπική επιλογή.

Ωστόσο και τα δύο μέτρα φαίνεται ότι είχαν εξαιρετικά περιορισμένη επίδραση καθώς και σήμερα η λίρα υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου.

Τώρα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής. Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες επικοινωνήσουν μια πρόθεση εκτόνωσης της κρίσης και διαλόγου με την Τουρκία, μια σημαντική παράμετρος γεωπολιτικής ανασφάλειας θα υποχωρήσει και θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για το τουρκικό νόμισμα.

Ωστόσο με μια νέα εστία έντασης στα ανατολικά σύνορα της χώρας και την ανάμιξη της Αγκυρας στον πόλεμο της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οποιαδήποτε στήριξη στη λίρα μπορεί να μακροημερεύσει.

 

 

 

 

Exit mobile version