(Τελευταία ενημέρωση – 14:00)
Σε κλοιό πιέσεων παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει οπισθοχωρήσει στη «ζώνη» των 1.430 – 1.440 μονάδων. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται περαιτέρω από τα φετινά ρεκόρ, που εντοπίζονται λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες. Ταυτόχρονα, στις ευρωαγορές επανέρχονται οι πωλητές στο προσκήνιο παρά το ανοδικό ξεκίνημα.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (2/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,91% και διαπραγματεύεται στις 1.433,82 μονάδες. Κινείται σε ένα εύρος περίπου 8 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.431,33 (χαμηλό ημέρας) και των 1.439,43 μονάδων (χαμηλό ημέρας). Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει πάνω από -1%.
Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή επηρεάζει και την Αθήνα. Οι επενδυτές αποφεύγουν τις κινήσεις που δείχνουν ανάληψη ρίσκου προτιμώντας πιο ασφαλή assets, όπως ο χρυσός και το αμερικανικό δολάριο. Ταυτόχρονα, επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι ότι το πετρέλαιο θα «αγγίξει» τιμές άνω των 100 δολαρίων, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» για τον πληθωρισμό, παρόλο που επιβραδύνεται σταδιακά στις μεγάλες οικονομίες.
Παραμένει στο προσκήνιο το placement για τη διάθεση του 10% των μετοχών της ΕΤΕ. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης ανακοινώθηκε το νέο όριο. Το ΤΧΣ περιόρισε το εύρος τιμών, δίνοντας guidance τιμολόγησης πιο κοντά στα 7,65 ευρώ, δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη μεταβλητότητα που έχει προκύψει στο γεωπολιτικό πεδίο.
Πιο συγκεκριμένα, ενέκρινε στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από 7,4 ευρώ σε 7,65 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή (από 7,3 ευρώ έως 7,95 ευρώ προηγουμένως). Με νεότερη ανακοίνωση το ΤΧΣ γνωστοποίησε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης θέτει τον πήχη του κατώτατου ορίου στα 7,55 ευρώ. Στις 16:00 ώρα Ελλάδος θα κλείσει το βιβλίο προσφορών. Μεγάλη είναι η υπερκάλυψη της έκδοσης. Την Τρίτη ξεπέρασε τις 11 φορές, με ισχυρή ζήτηση από ξένους, αλλά και Έλληνες επενδυτές (πάνω από 4 φορές η κάλυψη του εγχώριου βιβλίου).
Στην Cenergy Holdings στρέφεται επίσης η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας, καθώς θα πραγματοποιηθεί σήμερα η γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους έως 200 εκατ. ευρώ. Στόχος η ενίσχυση του free float της μετοχής, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για την επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ.
Καθολική η επικράτηση των πωλητών
Στις τράπεζες και ορισμένα blue chips στοχεύουν σήμερα οι sellers. Ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά -1,25% στις 1.223,08 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -1,06% στις 3.472,69 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,84% στις 2.312,11 μονάδες.
Η συναλλακτική δραστηριότητα ανέρχεται στα 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,572 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο άνω των 23,5 εκατ. ευρώ κάνει η ΕΤΕ και ακολουθεί η Eurobank με 14,245 εκατ. ευρώ. Στα 100,38 δισ. ευρώ κατέρχεται η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. «Κόκκινο» είναι το ταμπλό, με 85 πτωτικούς τίτλους, 17 ανοδικούς, ενώ άλλες 17 μετοχές μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank ηγείται των απωλειών, κατά -2,55% στο 1,9705 ευρώ, ενώ έπονται η Alpha Bank (-1,85% στο 1,508 ευρώ), η Πειραιώς (-1,19% στα 3,745 ευρώ) και η Εθνική (-0,26% στα 7,63 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του -2% σημειώνει ο ΟΤΕ και η Aegean. Κατά τουλάχιστον -1% υποχωρούν η Lamda Development, η Metlen, η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Cenergy, η Ελλάκτωρ, η ΕΥΔΑΠ, η Autohellas και η ElvalHalcor.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» -3% καταγράφει η ΑΒΑΞ. Ακολουθούν επίσης με ισχυρή πτώση η Profile, η Intracom Holdings, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Lavipharm, ο ΑΔΜΗΕ, η Intrakat, η Quest, η ΕΧΑΕ, η Austriacard και η Intralot.
Σε πτωτικό «κανάλι» η Λεωφόρος Αθηνών
Με το «αριστερό» ξεκίνησε ο Οκτώβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης διεύρυνε το πτωτικό σερί του για τρίτη διαδοχική ημέρα (-0,34% χθες στο χαμηλό ημέρας – σωρευτικές απώλειες -1,65%), κλείνοντας ταυτόχρονα κάτω από το ορόσημο των 1.450 μονάδων. Οι αγοραστές διατηρούσαν τα ηνία μέχρι το τελευταίο 40λεπτο της συνεδρίασης, μέχρι που έσκασε ένα «κύμα» πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των αλλεπάλληλων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, το οποίο παρέσυρε και την εγχώρια αγορά.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν ξανά οι τράπεζες, όπου ο κλαδικός δείκτης διολίσθησε κατά -1,03% την Τρίτη και κατά -3,73% το τελευταίο 3ήμερο. Τρεις σερί συνεδριάσεις απωλειών μετρούν η Alpha Bank (-5,48%), η Eurobank (-4,8%) και η Πειραιώς (-4,05%) και διήμερο πτώση -2,47% σημείωσε η Εθνική. Όσον αφορά την ΕΤΕ, χθες έκλεισε στα 7,65 ευρώ και βρέθηκε σχεδόν στη μέση από το εύρος της τιμής διάθεσης στο placement, που έχει οριστεί μεταξύ 7,3 ευρώ και 7,95 ευρώ. Μάλιστα, διακινήθηκε μεγάλος όγκος πακέτων, συνολικής αξίας 11,975 εκατ. ευρώ, με το συνολικό τζίρο της μετοχής να ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ.
Σε χαμηλό διμήνου η Coca Cola, η οποία έκλεισε κάτω από τα 32 ευρώ για πρώτη φορά από το τέλος του περασμένου Αυγούστου. Επέκτεινε το πτωτικό σερί της για δεύτερη ημέρα, με τις σωρευτικές απώλειες να «αγγίζουν» το -1,85%. Ωστόσο, παραμένει σε έντονα ανοδική τροχιά φέτος, καθώς ενισχύεται κατά +20,82%. Συνεχίζει να αποτελεί την πολυτιμότερη εισηγμένη του Χ.Α., αν και η κεφαλαιοποίησή της κατήλθε του ορίου των 12 δισ. ευρώ.
Κόντρα στο αρνητικό κλίμα κινήθηκε η Jumbo, η οποία ανέκτησε το χαμένο έδαφος της Δευτέρας και επανήλθε πάνω από τα 26,2 ευρώ. Στα υψηλά ημέρας έφτασε να διαπραγματεύεται έως τα 26,68 ευρώ, που αποτελούν την καλύτερη επίδοση σε «βάθος» σχεδόν τριών μηνών και συγκεκριμένα από τις 9 Ιουλίου. Η μετοχή άφησε πίσω της τα «βαρίδια» του placement και της υποβάθμισης του guidance από τη διοίκηση για τα οικονομικά μεγέθη του 2024. Ανοδικό «όχημα» η έναρξη των αγορών ιδίων μετοχών, με ανώτατη τιμή τα 27,2 ευρώ. Πρόσθετος θετικός καταλύτης το report της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, η οποία έδωσε τιμή στόχο τα 30 ευρώ, τονίζοντας πως η Jumbo αποτελεί ελκυστική ευκαιρία για τους επενδυτές.
Με αθόρυβο τρόπο η Lamda Development «πάτησε» σε νέα κορυφή, έστω και προσωρινά. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 7,54 ευρώ, πλησιάζοντας το φετινό ρεκόρ -σε επίπεδο κλεισίματος- των 7,61 ευρώ. Ωστόσο, ενδοσυνεδριακά «άγγιξε» τα 7,71 ευρώ, μία τιμή που είχε να δει εδώ και τρία χρόνια και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2021. Οι προσδοκίες των αναλυτών είναι υψηλές για τον τίτλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities, που δίνει τιμή στόχο τα 9,5 ευρώ.
Τέσσερις ημέρες αθροιστικών απωλειών -8,88% κατέγραψε η ΕΚΤΕΡ, κλείνοντας κάτω από το 1,8 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023. Η ένταση των πωλήσεων φάνηκε και από τον τζίρο που ξεπέρασε τις 200 χιλ. ευρώ, επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τα συνηθισμένα. Η εισηγμένη βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση για την απορρόφηση της εταιρείας «Ενεργειακός Κόμβος». Πρόθεση της ΕΚΤΕΡ είναι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση μέχρι το τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Συνθήκες μεταβλητότητας στα διεθνή χρηματιστήρια
Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλυδώνισε τα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά την Wall Street, οι επενδυτές βρήκαν ένα καλό λόγο να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, που είχαν οδηγήσει τον Dow Jones και τον S&P 500 σε ιστορικά υψηλά. Τα νέα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήρθαν για να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα. Ελεγχόμενη πτώση προοιωνίζουν για σήμερα τα futures των βασικών δεικτών.
Αλλαγή σκηνικού παρατηρείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον τα ηνία, παρά το θετικό ξεκίνημα. Στο -0,3% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600 και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη (DAX), Μαδρίτη (IBEX 35) και Μιλάνο (FTSE MIB) κινούνται χαμηλότερα κατά -0,6%. Αντίδραση βγάζει ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος κερδίζει +0,1%.
Μετά την Wall Street και την Ευρώπη, ήρθε η σειρά των ασιατικών αγορών να ρευστοποιήσουν στον απόηχο των συγκρούσεων του Ισραήλ με το Ιράν και το Λίβανο. Ισχυρή πτώση για τον ιαπωνικό Nikkei κατά -2,2%. Αντίθετα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στις συναλλαγές μετά την χθεσινή ανάπαυλα, «σκαρφαλώνοντας» πάνω από +6% με κεκτημένη ταχύτητα από τα μέτρα νομισματικής τόνωσης του Πεκίνου. Κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Κίνα, Ταϊβάν και Ινδία.
Διαβάστε ακόμη:
Aγροτικό ρεύμα: 10ετής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με μηδενικό επιτόκιο
ΤΧΣ: Mείωσε το εύρος τιμών στο placement της Εθνικής Τράπεζας από €7,40 έως €7,65
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα