Πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα -Νο.1 εισαγωγέα παγκοσμίως- εξακολουθούν να ασκούν καθοδικές πιέσεις.
Ο «γίγαντας» της Ασίας συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην Covid, παρά τις πρόσφατες πληροφορίες περί «χαλάρωσης» αυτής της άκρως αυστηρής στρατηγικής.
Αποτέλεσμα είναι η παραγωγική δραστηριότητα να απειλείται με «πάγωμα» ή επιβράδυνση, κάτι το οποίο αναμφίβολα επιδρά αρνητικά στις προοπτικές για την εξέλιξη της διεθνούς ζήτησης, δεδομένης της μεγάλης επιρροής του Πεκίνου στην πετρελαϊκή αγορά.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 0,8% και διαμορφώνονται στα 85,19 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη σημειώνουν κάμψη κατά 0,5% και περιορίζονται στα 92,14 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας πτώση για 4η συνεχόμενη ημέρα.
Ένας ακόμη παράγοντας πίεσης στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης συνίσταται στους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ως απόρροια του περιβάλλοντος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (αύξηση επιτοκίων), καθώς μικρότερη ανάπτυξη σημαίνει μικρότερη ζήτηση.
Πέραν των παραπάνω, στην αποδυνάμωση του πετρελαίου συμβάλλει και η διατήρηση του δολαρίου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κάτι το οποίο καθιστά λιγότερο ελκυστική τη διακράτηση συμβολαίων για επενδυτές ξένων νομισμάτων.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επικείμενη ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (στις 5 Δεκεμβρίου) αναμένεται να προσφέρει στηρίγματα στις τιμές, περιορίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο της ζήτησης και του δολαρίου.
Διαβάστε επίσης