search icon

Αγορές

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αλγόριθμοι για τρελά κέρδη, αλλά και καταστροφικές απώλειες

Οι συναλλαγές με τις μεθόδους της ΑΙ θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για το επόμενο μεγάλο κραχ στις αγορές

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη εισβάλει για τα καλά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Είναι κοινό μυστικό ότι οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια και δη στη μεγαλύτερη χρηματαγορά του πλανήτη, την αμερικανική, γίνονται με τη βοήθεια (σχετικά πρωτόγονων) εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Δηλαδή αλγόριθμων που «διαβάζουν» τις μετοχές που έχουν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα και αναλόγως πραγματοποιούν πωλήσεις ή αγορές.

Αυτό μπορεί να σημαίνει μαζικές συναλλαγές, οι οποίες λειτουργούν συχνά για να πυροδοτήσουν πανικό στις αγορές.

Με τις τράπεζες να ετοιμάζουν εφαρμογές ΑΙ για την έγκριση και απόρριψη χρηματοδοτήσεων και τα funds να χρησιμοποιούν καθημερινά Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες συναλλαγών, οι αλγοριθμικές θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για την επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση στις αγορές.

Οι αλγόριθμοι AI δεν χρειάζονται ύπνο, δεν θολώνει η κρίση τους από συναισθήματα, δεν λαμβάνουν υπόψη τους -προσώρας- τις πληροφορίες προς αξιολόγηση και τα δημοσιεύματα, τη διασύνδεση των αγορών και τους λείπουν παράγοντες όπως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη και ο φόβος. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι αυτοί πραγματοποιούν χιλιάδες συναλλαγές με καταιγιστικό ρυθμό, με στόχο την πώληση λίγα δευτερόλεπτα αργότερα για μικρά κέρδη.

Ενας τόσο μεγάλος όγκος συναλλαγών θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο πράγμα, οδηγώντας σε ξαφνικά κραχ και ακραία αστάθεια της αγοράς, φαινόμενο το οποίο έχουμε δει.

Περιπτώσεις όπως το Flash Crash του 2010 και το Flash Crash της Knight Capital χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι αλγόριθμοι προβαίνουν σε ταχείες και μαζικές συναλλαγές σκόπιμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον κόσμο των χρηματοοικονομικών.

Στην πραγματικότητα, οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να λαμβάνουν πιο έξυπνες και ενημερωμένες αποφάσεις στην αγορά.

Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να βεβαιωθούν ότι κατανοούν αυτούς τους αλγορίθμους και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν αποφάσεις.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν αν η ΑΙ αυξάνει ή μειώνει την εμπιστοσύνη τους πριν από την εισαγωγή της τεχνολογίας, ώστε να αποφύγουν να υποδαυλίσουν τους φόβους των επενδυτών και να δημιουργήσουν οικονομικό χάος.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στους διαχειριστές δανείων

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον επιχειρηματικό «χάρτη» και στην εστίαση

Πάσχα 2024: Πόσα θα πληρώσουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version