search icon

Αγορές

Νέο πισωγύρισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Υπό αμφισβήτηση οι 1.400 μονάδες (upd)

Οι τράπεζες ηγούνται των απωλειών - Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα 9μήνου της Metlen, η ΔΕΗ μετά την επιτυχή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το «πράσινο φως» που άναψε η ΓΣ στην πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Axia: Τιμή στόχος 5,3 ευρώ για την Πειραιώς – Περιθώριο ανόδου 42,85%

(Τελευταία ενημέρωση – 14:45)

Παρά το αρχικό τεχνικού χαρακτήρα rebound, οι πωλητές συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το ελληνικό χρηματιστήριο για τέταρτη διαδοχική ημέρα, με τις 1.400 μονάδες να έχουν τεθεί σε κίνδυνο. Οι ρευστοποιήσεις αφορούν κυρίως τις τράπεζες (στο -1,4% ο κλαδικός δείκτης) και τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece. Τα σημάδια κόπωσης γίνονται έντονα αντιληπτά λόγω της «ανακύκλωσης» κεφαλαίων, σε μία «στεγνή» από ρευστότητα αγορά.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (24/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,4% στις 1.401,56 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.415,71 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.400,65 μονάδες. Ορισμένοι τίτλοι που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις το τελευταίο τριήμερο διαπραγματεύονται πλέον με ελκυστικές αποτιμήσεις. Αυτό, όμως, δείχνει να μην απασχολεί την επενδυτική κοινότητα. Στο στόχαστρο των sellers η Τρ. Πειραιώς που διαπραγματεύεται πλέον στα 3,622 ευρώ, με απώλειες άνω του -2%. Στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος του Χ.Α.

Έκδηλη η νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών, την ώρα που οι διεθνείς αγορές βρήκαν την ευκαιρία να διορθώσουν λόγω της ανόδου στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και των αποτελεσμάτων ορισμένων εταιρειών, οι οποίες απογοήτευσαν. Όπως εξηγεί ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χ.Α., «το επικίνδυνο “φλερτ” του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η απουσία “φρέσκων καταλυτών”, που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές λίγες μόλις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα πολυετή υψηλά της λεωφόρου Αθηνών, βάζει “φρένο” στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου».

«Η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων εισηγμένων προς μια νέα χρονιά-ρεκόρ από άποψη κερδοφορίας, η “μεγάλη επιστροφή” των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της Οικονομίας δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο “ραντάρ” όλο και περισσότερων θεμελιωδώς σκεπτόμενων επενδυτών», σημειώνει ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στη Metlen, η οποία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ, έναντι 462 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 6% και ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Metlen βρίσκεται μεταξύ των «μνηστήρων» για την απόκτηση μεριδίου στις EF Solare και Sorgenia, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η ΔΕΗ μετά την επιτυχή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου, με την εταιρεία να αντλεί τελικά 600 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το επιτόκιο μειώθηκε σε 4,625% από 4,75%, ενώ οι προσφορές «άγγιξαν» τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω από την αρχική πρόταση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «δίδυμο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφότου η έκτακτη γενική συνέλευση της πρώτης ενέκρινε την πώληση της δεύτερης στη Masdar. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γεώργιος Περιστέρης, εκτίμησε ότι το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Άνοιξε ο «δρόμος» για τη δοκιμασία των 1.400 μονάδων – Τα αρνητικά ρεκόρ

Τρεις ημέρες αθροιστικών απωλειών -2,52% συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας λίγο πάνω από τις 1.407 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 12 Σεπτεμβρίου (1.406,91 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 1.405,39 μονάδες, που σημαίνει ότι παραλίγο να κλείσει σε χαμηλό 10 εβδομάδων, ήτοι από τις 13 Αυγούστου (1.403,17 μονάδες).

Η οπισθοχώρηση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.410 μονάδων άνοιξε το «δρόμο» για τη δοκιμασία των 1.400 μονάδων, αλλά και του κινητού μέσου όρου (ΚΜΟ) 200 ημερών, που εντοπίζεται στις 1.398 μονάδες. Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει -1,47% την Τετάρτη και -4,64% το τελευταίο τριήμερο. Μάλιστα, απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ορόσημο των 1.200 μονάδων και περιόρισε τα φετινά του κέρδη σε +11,18%.

Σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους η Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 1,438 ευρώ, φτάνοντας έως το 1,431 ευρώ στα χαμηλά ημέρας. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 13 Νοεμβρίου 2023 και στο 1,395 ευρώ. Το τελευταίο τριήμερο η τραπεζική μετοχή έχει απολέσει σωρευτικά -5,95% και φέτος υποχωρεί κατά -6,56%.

Κάτω από το 1,9 ευρώ βρέθηκε η Eurobank, στο 1,89 ευρώ και σε χαμηλό διμήνου, ελάχιστα πάνω από το 1,888 ευρώ της 5ης Αυγούστου. Μετά ακολουθεί το χαμηλό 6μήνου του 1,834 ευρώ, το οποίο σημειώθηκε στη συνεδρίαση της 19ης Απριλίου. Ο τίτλος έχει καταγράψει «βουτιά» -8,16% μέσα σε τρεις ημέρες και τα φετινά κέρδη του έχουν περιοριστεί, αν και παραμένουν αξιόλογα (+17,39%). Κάτω από τα 7 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Νέο αρνητικό ρεκόρ σχεδόν δύο ετών για τη Motor Oil, η οποία έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2022. Χθες σταμάτησε στα 20,48 ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 20,4 ευρώ, ενώ στο τριήμερο έχει χάσει συνολικά -3,21%. Από τις αρχές του 2024 διολισθαίνει -13,8% και αποτιμάται στα 2,268 δισ. ευρώ.

Στο 1,798 ευρώ έκλεισε η Ελλάκτωρ, «πέφτοντας» κάτω από το 1,8 ευρώ για πρώτη φορά από τις 9 Οκτωβρίου του 2023, όταν η μετοχή είχε διαμορφωθεί στο 1,78 ευρώ. Αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο το 1,764 ευρώ της 10ης Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Μετρά τέσσερις ημέρες αθροιστικών απωλειών -4,06% και η φετινή πτώση της ανέρχεται σε -29,49%.

Σε χαμηλό 10 και πλέον μηνών έκλεισε η Intracom Holdings και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023. Σταμάτησε στο χαμηλό ημέρας των 2,86 ευρώ και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ. Το τελευταίο διήμερο έχει υποχωρήσει κατά -4,19% και από την έναρξη της φετινής χρονιάς κατά περίπου -16%.

Νέο ιστορικό υψηλό για την Κρι Κρι, η οποία έφτασε αισίως στα 13,5 ευρώ. Το αντίστοιχο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ εντοπίζεται στα 13,6 ευρώ και σημειώθηκε στη συνεδρίαση της 30ής Σεπτεμβρίου. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ενισχύθηκε κατά +3,05% και τα φετινά κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας υπολογίζονται σε +40,92%.

Αντίδραση μετά τη «βουτιά» στις διεθνείς αγορές

Σε θετικό έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures), μία ημέρα μετά το τεχνολογικό sell off στις αγορές των ΗΠΑ. Τρίτη σερί πτώση για τους Dow Jones και S&P 500, στη χειρότερη συνεδρίασή τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αναταράξεις φέρνει το ράλι στα ομόλογα, λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να κερδίζει +0,6%. Οι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου ενισχύονται μεταξύ +0,6% και +0,8%, ενώ στο νότο (Ισπανία-Ιταλία) η άνοδος είναι πιο υποτονική, της τάξης του +0,3%.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, απώλειες άνω του -1% κατέγραψαν οι δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Χαμηλότερα κατά -0,7% κινήθηκε ο Kospi στη Σεούλ, με τη Νότια Κορέα να αποφεύγει οριακά την τεχνική ύφεση. Στον αντίποδα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη +0,3%.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβιβάσεις – «εξπρές» και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων

ΤUI: Κλείσιμο σεζόν με πάνω από 3 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα

Ορόσημο το 2025, στα 242 δισ. το ΑΕΠ – Η οικονομία κλείνει τις πληγές της δεκαετίας 2009-2018

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version