Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει κάνει ένα δυνατό comeback μέσα στο τελευταίο 30ήμερο (+10,7%), ροκανίζοντας αισθητά την απόσταση από τα προ-πολέμου επίπεδα των 950 μονάδων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά blue chips, τα οποία υπο-αποδίδουν και αποτελούν «βαρίδι» στην ανοδική προσπάθεια της αγοράς. 

Πρόκειται για μετοχές, οι οποίες είτε έχουν αρνητικό πρόσημο μέσα σ’ αυτά το χρονικό διάστημα είτε παρουσιάζουν οριακά θετικό πρόσημο -και σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε άνοδος απέχει παρασάγγας από το +11,7% του FTSE Large Cap, δηλαδή των βαριών «χαρτιών» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola, για παράδειγμα, μέσα στο τελευταίο 30ήμερο, εμφανίζει απώλειες της τάξης του 2,5%, αδυνατώντας να ακολουθεί το ανοδικό momentum, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η υψηλή έκθεση του Ομίλου στις αγορές των δύο αντιμαχόμενων χωρών «συντηρεί» την επιφυλακτικότητα και αποτρέπει την ανάκαμψη. Αποτέλεσμα είναι ο τίτλος της εταιρείας εμφιάλωσης να χάνει σχεδόν 37% από τις αρχές του έτους, παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 20 ευρώ (26 ευρώ τα προ-πολέμου επίπεδα). 

Για τους ίδιους λόγους, η μετοχή της Σαράντης εξακολουθεί να υπο-αποδίδει, έχοντας σωρευτικές απώλειες 4% το τελευταίο 30ήμερο και 20% μέσα στο 2022, με την τιμή να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ (7,8 ευρώ τα προ-πολέμου επίπεδα).  

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία επηρεάζεται έμμεσα και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία βλέπει το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου να περιορίζει τα περιθώρια κερδοφορίας του 2022, κάτι που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή να είναι σχεδόν αμετάβλητη (-0,6%) το τελευταίο 30ήμερο. Κι αυτό, μάλιστα, παρότι μεσολάβησε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021, τα οποία έδειξαν πωλήσεις – ρεκόρ (2,8 δισ. ευρώ). Σήμερα η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται στο 1,7 ευρώ (1,9 ευρώ τα προ-πολέμου επίπεδα). 

Στην ίδια ομάδα μετοχών εντάσσεται και η Quest Συμμετοχών, η οποία παρουσιάζει κέρδη κάτω του 3% τον τελευταίο μήνα, λόγω κυρίως του μικρού περιθωρίου αύξησης των EBITDA για το 2022. Πάντως, η μετοχή του τεχνολογικού Ομίλου βρίσκεται κοντά στα προ-πολέμου επίπεδα (6,06 – 6,23 ευρώ), χάρη και στις πολύ καλές επιδόσεις του 2021, οι οποίες απορρόφησαν ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Φεβρουαρίου. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της «συντηρητικής» ΑΔΜΗΕ έχει κερδίσει λιγότερο από 4% το τελευταίο 30ήμερο, ενώ κάτω του 5% καθορίζεται η άνοδος και για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχει υπο-αποδώσει αισθητά σε σχέση με τον τραπεζικό δείκτη (+12,5% το ίδιο διάστημα). Ηπιότερη είναι η ανοδική κίνηση και της Πειραιώς (+6,2%), ενώ διόλου ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί η επίδοση της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά μόλις 5,2% το επίμαχο χρονικό διάστημα. 

Αναλυτικά, οι μετοχές που δεν έχουν εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής: 

Εισηγμένες  Μεταβολή τελευταίων 30 ημερών 
Alpha Bank   4% 
Coca Cola  -2,5% 
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 0,6% 
Quest  2,9% 
ΑΔΜΗΕ  3,7% 
Aegean   5,2% 
Σαράντης   -4% 

 

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Γεράρδος: Το «μυστικό» της Πλαίσιο Computers και η συμβουλή προς τους νεότερους επιχειρηματίες

COSMOTE: «Χρυσό» μέρισμα €180 εκατ. στον ΟΤΕ – Τι αναμένει για το 2022

Το πακέτο και ο ανασχηματισμός, οι ναυτιλιακές στο ΧΑ, οι αμερικανικές επενδύσεις και τα… κινέζικα στα Πλαστικά Κρήτης