Τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε όρους δολαρίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ομολόγων της αναδυόμενης αγοράς καθώς ο πιστωτικός κίνδυνος της χώρας βελτιώθηκε λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η πολιτική αναταραχή της χώρας δεν θα επηρεάσει την πορεία της οικονομικής της πολιτικής.
Το κρατικό ομόλογο με λήξη τον Μάιο του 2047 σημείωσε άνοδο 0,6 σεντς ανά δολάριο, ενώ τουλάχιστον 17 τουρκικοί τίτλοι φιγουράρουν μεταξύ των 20 κορυφαίων αποδόσεων του δείκτη Bloomberg EM Sovereign Total Return Index. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης που προστατεύουν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια μειώθηκαν κατά 17 μονάδες βάσης, σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια συρρίκνωση από τον Μάρτιο του 2024.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας σταθεροποιούνται μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας που προκλήθηκε από την κράτηση και αργότερα τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κρίση θύμισε στους επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια, όταν η πολιτική παρενέβαινε συχνά στην οικονομική πολιτική.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν κινήθηκε γρήγορα για να απομακρύνει αυτή την εντύπωση. Ο πρόεδρος ενέκρινε δημοσίως το οικονομικό πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος μαζί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν θα απευθυνθούν απευθείας στους παγκόσμιους επενδυτές αργότερα μέσα στη μέρα.
«Το κύριο ερώτημα είναι αν ο πολιτικός θόρυβος θα εκτροχιάσει ή όχι την οικονομική ατζέντα και όλες τις ορθόδοξες πολιτικές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του 2023», δήλωσε ο Guillaume Tresca, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Generali Investments για τις ΗΜ. «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει στη θέση του και οι φήμες περί παραίτησης του Σιμσέκ έχουν απορριφθεί».
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να ανακόψουν το ξεπούλημα της λίρας, που οδήγησαν στη σταθεροποίηση του νομίσματος γύρω από το επίπεδο των 38 ανά δολάριο, ήταν ένα μήνυμα ότι οι αρχές ήταν προσηλωμένες στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο Tresca.
Το 2018, όταν το νόμισμα αντιμετώπισε απότομοsell off, η κεντρική τράπεζα ήταν λιγότερο παρεμβατική, είπε. «Αυτή τη φορά, η προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική. Είναι συνεπής μέχρι στιγμής με την ορθόδοξη νομισματική πολιτική».
Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου δεν θα αλλάξουν την άποψη των παγκόσμιων επενδυτών για την Τουρκία, εκτός εάν αρχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία, δήλωσε ο διαχειριστής hedge fund Martin Bercetche της Frontier Road.
«Αυτό που ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές από οικονομική άποψη είναι σε ποιο σημείο οι διαδηλώσεις αρχίζουν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη», είπε.
Διαβάστε ακόμη
Κρεμλίνο: Μόσχα και Ουάσινγκτον μελετούν το αποτέλεσμα των συνομιλιών για την Ουκρανία στο Ριάντ
Real estate: Καλοκαίρι ξανά για την αγορά εξοχικών από ξένους (πίνακας + pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα