Τα εν μέρει απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού ανέκοψαν το ανοδικό σερί στους δείκτες της Wall Street. Υπάρχει δε, και αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών για την στρατιωτική κινητοποίηση δυτικών κρατών προς την ανατολική Μεσόγειο που δείχνει προετοιμασία για πιθανή διεύρυνση του πολέμου πέραν της σύρραξης Ισραήλ και Χαμάς.
Έτσι, ο Dow Jones σημείωσε πτώση ύψους 0,51% στις 33.631 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,62% και τις 4.349, ενώ και ο Nasdaq δεν άντεξε και «γύρισε» επίσης σε αρνητικό έδαφος τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.574 μονάδες μειωμένος κατά 0,63%.
Στον αντίποδα οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν και πάλι την ανιούσα με την απόδοση του 10ετούς να κερδίζει σχεδόν 10 μονάδες στο 4,695% και την απόδοση του 2ετούς να κινείται στο 5,06%.
Οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό, καθώς μετρούν πλέον αντίστροφα για την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, την 1η Νοεμβρίου. Όμως, περίμεναν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών που θα διευκόλυνε σαφώς το συμβούλιο να ματαιώσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.
Τελικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ήτοι λίγο πάνω από τις προβλέψεις περί 0,3%, ενώ έμεινε αμετάβλητος στο 3,7% σε ετήσια βάση κόντρα στις προβλέψεις για έστω και μικρή υποχώρηση του στο 3,6%. Αντιστοίχως και τα στοιχεία χθες έδειξαν πως ο δείκτης τιμών παραγωγού συνέχισε μεν να μειώνεται, αλλά όχι στα επίπεδα που περίμενε η αγορά.
Η αργή αποκλιμάκωση των τιμών σε συνδυασμό με τα σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας θα κάνουν τα «γεράκια» του συμβουλίου να επιμείνουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων, πέρα από τη δέσμευση για διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για μεγάλο διάστημα. Εκτός βέβαια αν το πολεμικό τοπίο επισκιάσει τα δεδομένα αυτά.
Το τελευταίο ήταν ένα στοιχείο στο οποίο έδειξαν σαφώς να ποντάρουν οι επενδυτές τις προηγούμενες ημέρες. Πως, δηλαδή, η πίεση του πολέμου στις οικονομίες θα κάνουν τη Fed (και ίσως και την ΕΚΤ) να διστάσει να συνεισφέρει στο κλίμα αστάθειας με μια ακόμη άνοδο των επιτοκίων, όμως στην εξίσωση αυτή υπολόγιζαν να έχει προηγηθεί και μια μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού, κάτι που δεν έγινε.
Προφανώς οι εξελίξεις των επόμενων δύο εβδομάδων στο πολεμικό μέτωπο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο με σημείο-κλειδί το αν το Ισραήλ θα καταφέρει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο γρήγορα, περιορίζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς και κυρίως το αν η σύρραξη θα μείνει εντός των τειχών ή θα εξελιχτεί σε ευρύτερη ανάφλεξη για τη Μέση Ανατολή.
Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, αλλά και οι Βρετανοί σε πρώτη φάση, αναπτύσσουν δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως πολεμικά πλοία, δείχνουν ότι προετοιμάζονται για κάθε σενάριο και για να αποτρέψουν πιθανή εμπλοκή έτερων παικτών, με κυριότερο βέβαια το Ιράν.
Η συνεχής μεταβλητότητα στις πετρελαϊκές τιμές, που χθες έπεσαν και σήμερα «τσίμπησαν» και πάλι, αποτυπώνει ακριβώς το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει για την ώρα για την εξέλιξη και την κατεύθυνση της κρίσης.
Μαζί με τις πετρελαϊκές τιμές συνεχείς είναι και οι αυξομειώσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως και των αμυντικών κολοσσών που ελπίζουν σε εύλογα κέρδη από τη σύρραξη.
Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε και η καθοδική κίνηση στις μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας με οδηγό βέβαια τον γαλλικό κολοσσό της LVMH, καθώς οι «χρυσές» μέρες της εποχής της πανδημίας για τα προϊόντα τους έχουν παρέλθει.
Έντονες πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς η αγορά ακινήτων δυσκολεύεται ιδιαίτερα από το ράλι στα επιτόκια των δανείων. Ειδικά τα επιτόκια των στεγαστικών βρίσκονται για ένατη εβδομάδα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7%, με αποτέλεσμα η ζήτηση για κατοικίες να κινείται σε πολυετή χαμηλά.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Πότε λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση POS με τα Ταμειακά Συστήματα
HSBC: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία – Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ